Naše minimalistická kosmetika pro miminko

30. 6. 2020


Malé miminko žádné hory kosmetiky nepotřebuje, novorozenec má sice pokožku citlivou, ale o to méně přípravků by se na ni mělo dostat. Miminko má kůži tenčí a jiné struktury než dospělí, mezi buňkami dětské kůže jsou větší mezery, a proto do ní snadněji pronikají škodliviny. Kůže dětí je tak velmi citlivá na UV záření, skladbu potravin, kosmetiku nebo prací prostředky.



Koupání

Po porodu by se mázek prý neměl umývat aspoň 24 hodin (což jsme nezvládli a nechali vykoupat už po dvou hodinách...), doporučuje se po porodu jen setřít a zbytek vmasírovat jako tělové mléko. Mázek totiž hydratuje, zvláčňuje, je bohatý na antioxidanty, vitamíny A a E, lipidy a obranné látky proti mikrobům a bakteriím. Poprvé by se miminko mělo koupat až po týdnu a potom maximálně třikrát týdně ve vodě s teplotou 37-38 stupňů. Nám v porodnici nám radili koupat jednou za tři dny a většinou to dodržujeme, samozřejmě teď ve vedrech koupeme každý den. Zadeček, ruce, faldíky na krku jsme umývali i tak každý den. Každodenní koupel totiž zbytečně vysušuje pokožku malého miminka, ale pokud vám vyhovuje si z koupání udělat každodenní rituál, po šestinedělí by to už mělo být v pořádku.

My do vody přidáváme pár kapek olejíčku. Nejprve jsme koupali v Delfínkovi od Eoné, ten byl moc fajn. Teď jsme zkusili Dětský koupelový olej od Saloos, ale Delfínek mi nějak voněl víc. Tenhle je taky fajn, jen je víc měsíčkový. Na vlasy žádnou kosmetiku nepoužíváme, umýváme jen vodou.

Ze začátku jsme koupali ve vaničce s lehátkem, zkoušeli jsme i kyblík, ale největší úspěch jsme měli jen s lehátkem položeným ve sprchovém koutu a Ani jsme sprchovali. Pak jsme přešli na kyblík, který ji baví doteď, jen si v něm začala stoupat, tak asi přejdeme zase na vaničku, jen co začne sama sedět.

Po koupání už Aničku ničím nemažu, ze začátku, když měla suchou pokožku, jsem ji párkrát natřela mandlovým olejem, taky jsem jí s ním každý den utírala faldíčky, šlo to mnohem líp než jen samotnou vodou. Teď máme pro změnu jojobový.

Že začátku taky měla Anička ve vlasech stroupky - seboroickou dermatitidu, za kterou může zvýšená činnost potních žláz. Nebylo jich nějak moc a samy časem vymizely. Určitě se je nesnažte sloupávat, spíš promazávat olejíčkem, zmizí samy.


Přebalování

Místo vlhčených ubrousků už od začátku používáme perlan (do roztrhání se dá pořád dokola prát) a misku s vodou, kam vždycky přidám pár kapek olejíčku Medvídek značky Eoné. Lahvičku pravidelně doplňujeme v brněnské Bráně ke zdraví, kde ho prodávají stáčený.

I když používáme látkové plenky, občas se nějaké zarudnutí objeví. Sice se to skoro nestává od doby, co se nám daří vychytávat stoličku bezplenkovkou, ale když náhodou ano, mažu čistým lanolínem. A pokud je náhodou potřeba umýt mýdlem, máme doma jemné přírodní Baby mýdlo od Almara soap.


Opalování
Ne že bych měla v plánu Aničku nechat se opalovat, koneckonců miminka do půl roku by se na přímé slunce neměla dostat vůbec, ale ty starší 6 měsíců už můžeme mazat krémy. Přes léto se ale sluníčku nevyhneme, tak jsem radši pořídila opalovací krém. Je to tento dětský značky Eco Cosmetics a vybírala jsem takový, který obsahuje minerální filtry a ne chemické. Tento je za dobrou cenu a navíc má 100% přírodní složení a je z 97,7% v bio kvalitě.

Proč ne chemické filtry? Ve složení krémů je najdete pod názvy: oxybenzone, avonbenzone, benzofenone, oxyphenone nebo oktorylene, fungují na principu chemické reakce, vstřebávají se do pokožky a studie prokázaly jejich přítomnost v krvi, mateřském mléku a moči, ovlivňují také přirozené funkce hormonů, znečišťují vodu, ohrožují vodní organismy a ničí korálové útesy. Chemické filtry obsahuje většina krémů i dražších značek jako Bioderma, La Roche Posay, krémy z Lidlu, DM...

Oproti tomu minerální filtry fungují na fyzickém principu, na pokožce vytvoří slabou vrstvu, která UV záření odráží jako zrcadlo, chrání tedy okamžitě po natření. V krémech se používají oxid titaničitý (titanium dioxide, TiO2) a oxid zinečnatý (zinc oxide, ZnO). Oxid zinečnatý je spolehlivou a plnou ochranou proti UVB i UVA záření. Oxid titaničitý většinou sám o sobě nepokryje plnou ochranu UVA, ale konkrétně v tomto krému je použita speciální varianta oxidu titaničitého UV Titanium Dioxide, která ochrání před UVA i UVB slunečním zářením. Řiďte se ale vždy označením na obalu krému, pokud je na něm v kroužku UVA, pak si můžete být plnou ochranou jisti (výrobci musí projít testy, aby si tohle označení mohli na obal dát).

Oba zmíněné minerály jsou charakteristické bílou barvou, opalovací krém je bílý (a čím vyšší faktor, tím jsou krémy bělejší), ale konkrétně ten náš se docela dobře roztírá a na kůži je trochu znát i po rozetření. Ale aspoň vidím, kde všude mám namazáno. :)) A příjemně jemně voní.

Pokud by vás problematika opalováků zajímala víc, mrkněte na tento vyčerpávající článek na blogu Econea.


Lékárna

Doma máme nepálivou dezinfekci, čípky proti teplotě a olejíček proti ucpanému nosu. Rýmu měla Anička během zimy dvakrát, tak snad jí tato bioaktivní směs olejů uleví. Objednala jsem ji nově a zatím naštěstí nepotřebovala, tak pak dám určitě vědět jak funguje.

Osvědčil se nám taky olejíček První zoubek od Saloos na zoubky s levandulí a heřmánkem, u toho mám pocit, že vážně funguje a Aničku baví, když jí ho mažeme. Vždycky nastaví a otevře pusu, tak asi i pomáhá. :))

Jakou kosmetiku používáte pro miminko vy?

Mějte se moc krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments, děkuji Econea.cz za poskytnutí opalovacího krému a oleje na nosík k recenzi

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

0 komentářů

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)