Skořicoví šneci

27. 10. 2021


Vždycky, když se na podzim ochladí, tak na ně dostanu chuť. Už dlouho peču podle tohoto receptu od Máma peče doma, jen jsem si ho malinko upravila a letos jsem vyzkoušela i obměnu s nastrouhanými jablky.

Nejradši používám keramickou zapékací formu, kam šneků naskládám přesně 16 a je to tak akorát. Bezva je tahle keramická koláčová forma tradičního tvaru značky Emile Henry z eshopu Denis Henry. 


Suroviny - na těsto:
  • 240 ml vlažného mléka
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 50 g cukru krupice
  • půlku kvasnic (eventuálně 1 balíček sušeného droždí)
  • 560 g hladké mouky
  • 4 g soli
  • 1 vejce
  • 4 g skořice

Na náplň do šneků:
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 11 g skořice

Na polevu:
  • 80 g moučkového cukru
  • 4 g másla
  • 15 ml mléka
  • 1 lžička javorového sirupu

Postup:
  1. Do velké mísy si proseju mouku, do důlku nasypu cukr a rozdrobím kvasnice. Zaliju trochou vlažného mléka a nechám kvasnice vzkypět. Ve zbytku mléka si rozpustím máslo a nechám mírně vychladnout. Potom společně s vejcem, solí a skořicí přidám do mísy, promíchám a nakonec vypracuji rukou.
  2. Těsto nechám přikryté utěrkou kynout dvě hodiny, po hodině těsto rukou propracuji.
  3. Po dvou hodinách si pomoučním vál, na něm propracuji těsto a vyválím obdélník 30x50 cm. Potřu rozpuštěným máslem, posypu cukrem a skořicí (a případně na něj nastrouhám oloupaná a vykrájená jablka).
  4. Těsto smotám do ruličky a krájím na 16 stejných kousků, ty narovnám do pečící formy nebo pekáčku a nechám ještě půl hodiny kynout.
  5. Troubu si rozehřeju na 190°C a peču asi 15 minut na horkovzduch.
  6. Někdy ještě polévám cukrovou polevou, ale šneci jsou i bez ní sladcí dost.
Taky máte nějaký osvědčený recept, který pečete pořád dokola? Budu moc ráda, když se podělíte. :))

Mějte se moc krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

0 komentářů

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)