Strašně to letí, to naše mimi už má půl roku! A k těmto půl narozeninám jsem upekla Aničce poloviční dort. Nebyl teda úplně pro ni, spíš pro nás, ale ona se s ním aspoň vyfotila. My si na oslavu přiťukli sklenkou vína z eshopu Víno od Bodláků, kde kromě tradičních vín mají v nabídce i ta nealkoholická.
Je to variace na tento čokoládový od Děvčete u plotny, korpus je krásně vláčný, pečeme ho často a máme ho moc rádi. Jen krém jsem tentokrát udělala jiný, použila jsem šlehačku s mascarpone a malinami a ten čokoládový padl na potření vršku a boků. Dort jsem dozdobila vlaječkami, meduňkou, co už nám stihla vyrůst v zimní zahradě, a pár jarními kvítky. Recept je tu:
KORPUS
- 180 g zakysané smetany (kelímek)
- 160 g cukru krupice
- 70 g kakaa
- 140 g hladké mouky
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 145 g oleje (160 ml)
Postup:
- Nejprve jsem si nachystala dortovou formu a vystlala ji pečícím papírem na dně i na bocích.
- Pak jsem vyšlehala jsem bílky se lžící ledové vody a špetkou soli.
- Následovalo šlehání žloutků s cukrem do světlé pěny, do které jsem přidala zakysanou smetanu a olej a ještě prošlehala. Do směsi jsem prosila mouku s práškem do pečiva a kakao a zamíchala dohromady.
- Potom jsem ručně po částech zamíchala sníh, přelila do formy vystlané pečícím papírem a dala péct do předehřáté trouby na 45 minut při 175 °C.
KRÉM S MALINAMI
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 g mascarpone (kelímek)
- 50 g moučkového cukru
- 150 g mražených malin nakrájených na půlky
Postup:
- Nejprve jsem si ušlehala smetanu, do ní zašlehala prosátý cukr a nakonec mascarpone.
- Vychladlý korpus jsem si podélně rozkrojila na dvě části a potom ještě svisle napůl.
- Spodní díl korpusu jsem pomazala šestinou krému, přidala třetinu malin a navrch zase šestinu krému. Takže dohromady třetinu na jedno patro. Stejně jsem postupovala i u dalších dvou pater. Dort jsem dala zatuhnout do lednice.
ČOKOLÁDOVÝ KRÉM
- 300 g čokolády
- 250 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Ve vodní lázni jsem rozehřála čokoládu se smetanou a krém dala zatuhnout do lednice na asi hodinu a půl. Aby měl konzistenci, která při natírání nebude stékat.
- Dort jsem potřela ze všech stran krémem, uhladila stěrkou a dala ještě na hodinu až dvě zatuhnout do lednice.
- Potom jsem ještě boky přejela nožem namočeným v horké vodě, díky tomu získaly matný efekt.
- Nakonec jsem dort už jen dozdobila větvičkami meduňkami, kvítky a vlaječkami.
Hezké dny!
0 komentářů
Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)