Větrné mlýny v Kinderdijku a Delft /Nizozemí

13. 5. 2019


Dneska mám pro vás poslední díl našeho výletu do Holandska. Poslední den jsme se totiž zajeli podívat na větrné mlýny v Kinderdijku a do Delftu.


VĚTRNÉ MLÝNY V KINDERDIJKU

Větrné mlýny v Kinderdijku vznikly kolem roku 1740, dnes jsou zapsané na seznamu UNESCO a původně sloužily jako přečerpávací stanice k vysušování polderů. Je jich tu hned 19 a v provozu je můžete zastihnout jen první sobotu v měsíci nebo vždycky v sobotu v červenci a srpnu. Území je volně přístupné bez vstupného, ale můžete si koupit prohlídku mlýnu s výkladem nebo projížďku lodí mezi mlýny. A i tady potkáte davy asijských turistů, ale není jich tolik jako v Keukenhofu. Mlýny najdete asi 20 kilometrů od Rotterdamu a odtud se sem dá pohodlně dojet lodí.

A ještě jeden poznatek, hrozně tu fouká! Což by se u území s větrnými mlýny dalo asi očekávat, ale stejně mě to překvapilo. Tak pokud se sem vydáte, určitě si přibalte teplé oblečení.









DELFT

Kromě Kinderdijku jsme poslední den stihli ještě odpolední procházku po Delftu. Původně jsme zvažovali i Rotterdam, ale když jsme na dálnici potkávali ty kolony do centra, radši jsme si zajeli o pár kilometrů dál. Mimochodem u Rotterdamu je největší dálniční křižovatka, co jsem kdy viděla, kříží se tu hned čtyři směry nad sebou a vypadá to dost zajímavě. Ještě že jsme jeli úplně dole, po zemi.


V Delftu jsme parkovali v areálu Technické univerzity, hned u univerzitní knihovny od kanceláře Mecanoo (parkování zdarma), kde jsem už byla na školní exkurzi a odkud je parádní výhled na budovu auditoria ze 60. let. Ta je skvělým příkladem brutalistní betonové architektury a je dílem kanceláře Van den Broek en Bakema.



Z univerzitního kampusu je to jen kousek do středu města, které je takové hezky holandské. Cihlové domečky, kanály a všude spousta kol. Moc příjemná atmosféra tu byla!






Stihli jsme ještě výstup na 108,75 metrů vysoou věž Nieuwe Kerku, která se zespodu nezdá, ale ze shora je dost vysoká. :)) Je odtud krásný výhled, celý Delft jako na dlani a dohlédnout se dá až do Rotterdamu. Nakonec jsem se odhodlala a dokonce obešla ochoz dokola, i když ze začátku se mi tam vůbec nechtělo.






Výlet jsme zakončili ještě cappuccinem v kavárně Koffie & Zo a hranolkami s majonézou z bistra Bram Ladage, protože v House of Frites už měli zavřeno.







Zvenku taky vypadala moc dobře kavárna Kek, můžete tu sedět venku a kochat se výhledem na kanál s domečky. :))



Pak jsme ještě nakoupili nějaké sýry a hurá do Eidhovenu a druhý den zpátky do Prahy.

Všechny články z našeho holanského výletu najdete tu:
1. Den v Eindhovenu
2. Výlet do Utrechtu
3. Park Keukenhof a květinová pole
4. Větrné mlýny v Kinderdijku a Delft

A tady všechno přehledně na mapě:




Mějte se krásně! :)) Evi
//foto moje ©gathermoments

Mohlo by se vám také líbit:

2 komentářů

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)