Park Keukenhof a květinová pole /Nizozemí

2. 5. 2019


Třetí den jsme vyrazili na výlet do Keukenhofu. Je to vlastně taková velká botanická zahrada, kterou najdete v malém městečku Lisse kousek od Amsterdamu. Prý největší květinový park v Evropě s obrovským množstvím vysazených cibulovin. Otevřeno mají jen dva měsíce v roce, právě na jaře, kdy všechno kvete. Rozhodně se ale nemusíte bát, že by jim zrovna nic nekvetlo, protože jednotlivé druhy nakvétají postupně. Mimochodem, věděli jste, že dobu, kdy vám tulipány vykvetou, můžete ovlivnit tím, jak hluboko je zasadíte? Tady mají cibule sázené hned v pěti vrstvách.🌷




Vstupné levné úplně není - stojí 18 euro, k tomu ještě 6 euro za parkování a šílené davy lidí. Prý je to ještě horší, pokud tu zrovna probíhá slavnost růží nebo květinové korzo, to musí být úplně šílené. Ale je to krása! A vůně! Ta mě udeřila do nosu hned po vystoupení z auta na parkovišti. Tolik tulipánů pohromadě už asi neuvidím. Ale myslím, že jednou za život mi to stačilo. :))





Součástí parku jsou i pavilony, takové malé muzeum o historii pěstování a prodejny cibulí. V jednom z pavilonů byla expozice orchidejí, v dalším zase všechny možné druhy tulipánů pěkně přehledně pod jednou střechou.






Davy lidí naštěstí nebyly úplně všude, dala se najít i místa, kde jsme byli skoro sami. A pokud se sem chystáte doporučuji mimo víkend a ideálně ráno nebo v podvečer před zavíračkou.




Protože kolem Keukenhofu jsou sice květinová pole, ale oddělená vodním kanálem a nedá se k nim dostat, zajeli jsme na obhlídku okolí. Pokud sem pojedete autem nebo na kole, doporučuji zajet si z Lisse do vesničky Sassenheim a odtud jakoby na západ k moři. Květinových polí tu najdete několik, mrkněte i do map na Googlu, uživatelé tam hojně vystavují fotky i s polohou, takže na nějaké určitě narazíte. My měli štěstí na opojně vonící hyacinty a pár raných plnokvětých tulipánů. Ta pravá tulipánová nádhera ale rozkvétá později, takže nejspíš máte pořád šanci ji vidět ještě letos. ;))





Z květinových polí jsme si ještě udělali zajížďku k Atlantiku, kam je to odtud jen kousíček. Konkrétně do městečka Noordwijk aan Zee, zašli se podívat na pláž, kde byla zima a pěkně foukalo a pak zas jeli zpátky do Eindhovenu.






Ještě mapka, kde jsem vyznačila i pole, odkud jsou fotky:



Byli jste v Keukenhofu nebo na květinových polích? Jaké máte zážitky, taky takové davy? 

Mějte se krásně! :)) Evi
//foto moje ©gathermoments

Mohlo by se vám také líbit:

4 komentářů

  1. V Keukenhofu jsem (konečně (:-))byla teď v úterý - je to opravdu krása (a to jsme už nezažili vůni z kvetoucích hyacintů - na to to chtělo o pár dní dřív). I plně rozkvetlá tulipánová pole mi sice o pár dní utekla, ale i tak Holandsko nezklamalo - Delft, Leiden, Haag. Bylo to tam moc pěkné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My tam byli 8. dubna a na hyacinty to bylo akorát, letos je to všechno nějak dřív. :)) Ale je fajn, že jste si to i tak užili. Já mám Holandsko taky moc ráda, je tam krásně!

      Vymazat
  2. V Beneluxu jsem byla dvakrát a v Keukenhofu také a vždy naprostá spokojenost, jen bych tam byla ráda celý den a to nešlo, neb organizovaný zájezd. Evi, moc pěkné fotečky!
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, moc děkuji! Benelux je prostě krásný :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)