­
­

Dort ke druhým narozeninám

29. 11. 2021

Dort ke druhým narozeninám pro naši holčičku jsem pekla podle mého oblíbeného a osvědčeného receptu na tento čokoládový od Děvčete u plotny, jiný už skoro nepeču. Jen krém jsem si oblíbila ze šlehačky s mascarpone a malinami a čokoládu dávám až navrch. Původně vypadá takto, podobně jsem dělala i tento půl dort, když měla A. půl roku.

Protože se mi líbí vysoké dorty a na oslavě nás bylo hodně, upekla jsem dort z dvojité dávky. Použila jsem formu o průměru 20 cm, nejprve upekla první korpus a když trochu vychladl udělala jsem další várku těsta a upekla druhý. Stejně tak jsem zdvojnásobila množství krému, jen čokolády jsem nechala stejné množství, protože tu jsem tentokrát dala až nahoru. Přidala jsem vlaječky a dvojku na špejli, "les" je z rozmarýnu, svíčky jsou máčené z včelího vosku a zvířátka Atlas.

Na korpusu se nahoře vždycky udělá kulatá čepice, tu odříznu a pak mi zbyde celkem dost těsta. To jsem tentokrát vyřešila dezerty do skleniček, které jsou bezva vynález a na spotřebování zbylých surovin jsou úplně ideální. Do skleničky nadrobím korpus, přidám zbytek krému, ovoce, čokoládu a je to. :))

Recept je tu, množství je uvedené na jednu dávku:

KORPUS (pekla jsem dvakrát)
  • 180 g zakysané smetany (kelímek)
  • 160 g cukru krupice
  • 70 g kakaa
  • 140 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 145 g oleje (160 ml)
Postup:
  1. Nejprve jsem si nachystala dortovou formu a vystlala ji pečícím papírem na dně i na bocích.
  2. Pak jsem vyšlehala jsem bílky se lžící ledové vody a špetkou soli.
  3. Následovalo šlehání žloutků s cukrem do světlé pěny, do které jsem přidala zakysanou smetanu a olej a ještě prošlehala. Do směsi jsem prosila mouku s práškem do pečiva a kakao a zamíchala dohromady.
  4. Potom jsem ručně po částech zamíchala sníh, přelila do formy vystlané pečícím papírem a dala péct do předehřáté trouby na 45 minut při 175 °C.


KRÉM S MALINAMI (taky jsem dělala z dvojité dávky, uvedené množství je na jednu)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone (kelímek)
  • 50 g moučkového cukru
  • 150 g mražených malin nakrájených na půlky
Postup:
  1. Nejprve jsem si ušlehala smetanu, do ní zašlehala prosátý cukr a nakonec mascarpone.
  2. Vychladlý korpus jsem si podélně rozkrojila na dvě části.
  3. Spodní díl korpusu jsem pomazala šestinou krému, přidala třetinu malin a navrch zase šestinu krému. Takže dohromady třetinu na jedno patro. Stejně jsem postupovala i u dalších dvou pater. Dort jsem dala zatuhnout do lednice.

ČOKOLÁDOVÝ KRÉM (tady mi stačilo uvedené množství)
  • 300 g čokolády
  • 250 ml smetany ke šlehání
Postup:
  1. Ve vodní lázni jsem rozehřála čokoládu se smetanou a krém dala zatuhnout do lednice na asi hodinu a půl. Aby měl konzistenci, která při natírání nebude stékat.
  2. Dort jsem potom potřela seshora čokoládou, uhladila stěrkou a dala ještě na hodinu až dvě zatuhnout do lednice.
  3. Potom jsem ho ještě přejela nožem namočeným v horké vodě, díky tomu získal krém matný efekt.
  4. Nakonec jsem dort už jen dozdobila větvičkami rozmarýnu, figurkami, vlaječkami a svíčkami.


Hezké dny!
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

5 komentářů

  1. Díky moc za skvělý recept, dort jsem pekla synovi k druhým narozeninám a chutná úžasně!
    Téměř nic jsem neupravovala,jen jsem pekla jen jednu dávku do menší formy a snadno se mi podařilo korpus 2x prokrojit. Čokoládové kremu jsem dala poloviční dávku (150g čokolády +125g smetany) a krásně to stačilo i na pomazání boků. Úžasná výrazná chuť kakaa v korpusu mě moc potěšila,nejprve se mi 70g zdálo moc,ale už ne :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přidala bych i fotky,jen mi to tu nenabízí možnost. Každopádně jsem okopirovala i zdobení zvířátky a rozmarýnu,byli to krásné:-)

      Vymazat
    2. Dobrý den, Kristy, to mám velikou radost, že se dort povedl a recept se hodil. Synkovi vše nejlepší a pokud chcete, klidně mi můžete poslat fotky mailem nebo přes Instagram, najdete mě tam jako gathermoments. Krásný advent i Vánoce! :))

      Vymazat
  2. Dobrý den,
    Děkuji za recept, dcerce jsem udelala dortik k druhým narozeninám a sklidil úspěch.
    Mohu se prosím jen doptat - z jakého důvodu prekrajujete korpus i svisle?
    Jakou čokoládu (kolik %) používáte na polevu ?
    Děkuji , Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to jsem moc ráda, že měl dortík úspěch! :)) Děkuji za upozornění, svislé překrojení je chyba, opravím. A čokoládu používám nejčastěji 52% na vaření z Lidlu.
      Mějte se hezky! Eva

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)