MOJE LETNÍ ČTENÍ #2

2. 9. 2014


Od začátku července jsem začala jezdit do práce každý den půl hodiny tam a půl zpět, což je skvělá příležitost ke čtení. Večer se doma většinou ke čtení nedostanu, protože mám plno jiných povinností, které nakonec dostanou přednost a před spaním po přečtení pár stránek okamžitě usínám. Tipy na knížky tu tak teď budete nejspíš vídat častěji. :) Na fotce najdete ještě knížku Pamatuj, že tě mám rád. Tu jsem dostala k narozeninám, v srpnu jsem ji už přečíst nestihla, takže se na ni můžete těšit v zářijovém výběru. A co jsem od posledně přečetla?

IRA LEVIN: ROSEMARY MÁ DĚŤÁTKO
Příběh mladého manželského páru z 60. let 20. století, který se přestěhuje do vysněného bytu ve starém domě v New Yorku. Do domu, který má temnou minulost a špatnou pověst. Manžel Rosemary Guy je herec, dobře vydělávající a často celý den pryč. Rosemary tráví dny doma sama, chodí na nákupy a zvelebuje domácnost. Postupně se začnou seznamovat se svými sousedy a těšit se na příchod miminka, Rosemary začnou pronásledovat zlé předtuchy. Jsou pravdivé nebo je to jen výplod její mysli?
Kniha mě držela napjatou celou dobu, hlavně ta zvědavost, jak to celé je a jak dopadne. Ne že bych se třásla strachy, děj se odehrává pozvolně, bez větší akce, jen s drobnými a mrazivými narážkami. Příběh je celkem obyčejný, ale moc dobře napsaný, skvělý je popis míst, kde se odehrává, takže si vše zcela živě představujete, jen konec mě malinko zklamal. Ale to už musíte posoudit sami. :)
Doporučuji, abyste si nečetli podrobné anotace a nic od knížky nečekali, bude vás tak bavit mnohem víc. Skvělá je také zfilmovaná verze Romana Polanského.
****

IRA LEVIN: STEPFORDSKÉ PANIČKY
Když se do městečka Stepford přistěhuje Joanna Eberhartová se svým manželem Waltrem a dětmi, sní o dokonalém životě v dokonalém domě. Po pár dnech ovšem zjišťuje, že ženy jsou tu trochu zvláštní. Pořád jen uklízí a na nic jiného nemají čas, až příliš je baví péče o domácnost a rodinu. A muži se tu mezitím schází v mužském spolku.
Stejně jako v Rosemary má děťátko i tady je styl vypravování klidný, bez velkých zvratů a jen s malými náznaky. Levin nutí čtenáře k přemýšlení, co je pravda a co si jen domýšlí hlavní hrdinka. Ta se z úplně normální ženy se během pár stránek změní v osobu paranoidní a podezíravou. Kniha je ke konci neobyčejně napínavá a její závěr sem opravdu sedí. 
A tentokrát je knižní předloha mnohem chytřejší a poutavější než filmové zpracování s Nicole Kidman, které se snaží být komedií a má naprosto odlišný příběh i konec. Stejný je tu snad jen ten název. 
****

ROBERT RUARK: MEDOJEDKY
Hodně dlouhé čtení (skoro 700 stran) o životě spisovatele Aleca Barra, jeho zkušenostech na moři během druhé světové války, o jeho milostných avantýrách a okouzlení divokou Afrikou. Příběh začíná útěkem úspěšného 42 letého spisovatele od své manželky Amelie, od nudného stereotypu k volnosti, milenkám a večerním potulkám po barech. Hlavní hrdina není úplně sympaťák, Alec vždy touží po tom, co zrovna nemůže mít. Když je doma se ženou, chtěl by utéci, ale jeho milenky mu zase kradou klid a zázemí, které potřebuje ke své práci. Příběh je určitě do jisté míry autobiografií, dokonale vykresluje lidi své vrstvy a profese žijící v Americe po druhé světové válce. Kniha se vám může zdát povrchní, ale právě pravdivost a upřímnost příběhu o povrchním Alecově životě s neveselým koncem je celá podstata příběhu.
Chvilku mi trvalo, než jsem se do knížky začetla, nakonec mě ale úplně pohltila a přečetla jsem ji jako nic. Není to úplně jednoduché čtení, ale jako exkurz do americké společnosti 60. let 20. století doporučuji!
****

PETR ŠABACH: KRÁLOVSTVÍ ZA STORY
Celkem čtivá útlá knížka povídek. Některé jsou lepší, některé slabší, ale jako letní oddychové čtení moc fajn.
***

JAROSLAV FOGLAR: DOBRODRUŽSTVÍ V ZEMI NIKOHO
Klasická foglarovka o dvojici kluků, kteří objevují bývalé lomy - "Zemi nikoho" kousek za Prahou. Je to napínavé čtení o přátelství i rivalitě se skvělou atmosférou. Knížka mě moc bavila i teď, kdy už jsem dospělá a navíc vůbec nejsem původně zamýšlená cílová skupina.
****

Pod každou knížkou najdete moje zcela naprosto subjektivní hodnocení formou hvězdiček 
*            hrůza, kterou ani nedoporučuji otvírat
**         dá se to přečíst, ale žádná sláva
***      dobrá knížka, stojí za přečtení, ale jsou i lepší
****    knížka se mi moc líbila
*****  absolutní špička, jedna z nejlepších knížek, co jsem kdy četla; pět hvězdiček ale moc často nedávám :)

Četli jste některou z knížek? Jak se vám líbily? Co právě čtete vy?
Mějte se krásně (a nezapomeňte se zapojit do soutěže tady)! Evi

//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

6 komentářů

  1. Četla jsem jen Stepfordské paničky, taky se mi moc líbily :) Jinak já toho mic přes léto nepřečetla, ale teď mám u postele Zahradníkův rok od Karla Čapka a baví mě moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kami, zahradníkův rok jsem si taky chtěla přečíst, ale nějak jsem na něj pozapomněla...díky! Přidávám na seznam :))

      Vymazat
  2. Rosemary má děťátko mám v knihovně už dlouho a ne a ne se k téhle knížce dostat. Jako ke spoustě ostatních ;o). Ze všech jmenovaných jsem zatím četla Stepfordské paničky a ty se mi líbily moc. A pak taky Království za story, mám Šabacha ráda, ale tahle útlá knížečka mě úplně neoslovila... Zaujaly mě Medojedky, přidávám na seznam :o). Skvělý článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deni, díky! :))
      Taky mám v knihovně spoustu takových, co čekají na přečtení, jednou z nich byly i ty Medojedky...většinou dostanou přednost knížky z knihovny, co musím strašně brzo vrátit :))

      Vymazat
  3. Četla jsem Rosemary má děťátko i Stepfordské paničky a bomba! Knihy mě opravdu nadchly, jsou skvělé :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)