DIY ozdoby z domácí samotvrdnoucí hmoty

22. 12. 2021


Společně s holčičkou jsme si letos na poslední chvíli vyzkoušely vyrobit ozdoby z domácí samotvrdnoucí hmoty, někdy nazývané taky studený porcelán. Jednodušší verzí je koupit si bílou samotvrdnoucí hmotu v papírnictví, poslouží stejně a nejspíš se s ní bude trochu líp pracovat. Ale výroba té domácí není nic složitého a překvapilo mě, jak se s ní hezky pracovalo. 

Na internetu najdete spoustu různých receptů, ale v základu se jedná vždycky o hmotu z jedlé sody, kukuřičného škrobu a vody. Důležité je odměřovat množství objemově, kukuřičný škrob je hodně lehký, tak aby poměry seděly na 2 díly sody, 1 díl škrobu a 1 díl vody. Já jsem na množství na fotkách použila:

  • 100 ml jedlé sody
  • 50 ml kukuřičného škrobu
  • 50 ml vody
  • dále budete potřebovat odměrku, nepřilnavou pánev, stěrku, uzavíratelnou krabičku
  • a na vykrajování formičky, váleček, různá razítka nebo přírodniny, které chcete otisknout, špejli na udělání dírky


Postup je jednoduchý:

  1. Všechno jsem společně rozmíchala v teflonové pánvi, směs nejdřív hodně zřídla. Pak jsem začala zahřívat na střední stupeň a pořád míchala, když se hmota začala vařit, tak okamžitě rychle houstla.
  2. Jakmile se mi podařilo všechno spojit do jedné koule, přemístila jsem ji a zavřela do dózy, kde vychladla. Já si hmotu připravila už večer a zpracovaly jsme ji pak ráno. Pokud s ní chcete pracovat ihned, stačí v krabičce nechat vychladnout. 
  3. Hmotu jsem v ruce trochu propracovala a vyválela placku silnou asi 4 mm, vykrájely jsme s holčičkou pár hvězdiček a koulí, špejlí jsem udělala dírku. S hmotou se dělalo hezky, několikrát jsem zpracovala i všechny odkrojky.
  4. Ozdoby jsem potom nechala 24 hodin sušit na vzduchu (v půlce otočila) nebo je můžete vysušit dvě hodiny v troubě na 80 stupňů.
  5. Pak už jsem jen přidala provázky a máme hotovo!


A už visí! :))



Zkoušeli jste si taky vyrobit nějakou domácí modelínu?

Krásný adventní čas a poklidné svátky! Eva
// foto moje ©gathermoments

Mohlo by se vám také líbit:

2 komentářů

  1. Tohle je naprosto boží nápad na tvoření! Už jsem to obdivovala u jedné holčiny na blogu a říkala jsem si, že tohle určitě musím vyzkoušet 😊.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, letos tyhle ozdoby dělali snad všichni, tak jsem taky neodolala. :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)