DIY návod: úchopový míček

19. 2. 2020


Úchopový míček neboli montessori puzzle ball, jak ho můžete najít na anglických stránkách, je zatím posledním z mých šicích projektů. Zdá se mi jako parádní hračka, která se miminkům dobře drží a je ideální k pasení koníčků nebo potom později k plazení a lezení. Nebo třeba i pro větší děti jako míč na házení a kopání.

Na první pohled vypadá složitě, ale jeho výroba je opravdu jednoduchá, jen trochu zdlouhavá. Míček je ideální na využití zbytků látek, protože si vystačíte s opravdu malinkatými kousky. Tak pokud byste si ho chtěli taky vyrobit, mrkněte, jak jsem postupovala. :))


Budete potřebovat:
  • šablonu - tu jsem si stáhla na blogu S láskou máma
  • zbytky látek - já použila ty, co mi zbyly ze šití hnízdečka a šicího kurzu, převážně kontrastní černou a šedou (ze začátku prý miminka vidí černobíle) a červenou (to je první barva, kterou miminka vidí zhruba od třetího měsíce), ideálně by to měly takové, co mají certifikaci pro děti do tří let 
  • výplň - já použila vatelín, co mi zbyl taky z hnízdečka, ale fajn je duté vlákno
  • nit, šicí stroj, nůžky


Postup:

Postupovala jsem hlavně podle tohohle videa, je tam celý postup moc hezky vidět.
  1. Nejprve jsem si nastříhala 24 kusů čtvrtkruhů a 12 kusů slziček (v šabloně jsem použila velikost 18 cm).
  2. Sešila jsem pak k sobě vždycky dva čtvrtkruhy a jednu slzičku. Vynechala jsem si otvor na otočení a naplnění vatelínem.
  3. Po naplnění vatelínem jsem dírku zašila matracovým stehem.
  4. A jde se kompletovat! Sešila jsem k sobě vždycky tři části v rozích a uprostřed, tím jsem dostala čtvrtinu výsledného míčku. Pak jsem k sobě sešila vždycky dvě na krajích i uprostřed.
  5. A půlky jsem přišila k sobě jen po obvodu. A voila! Je hotovo. 






Zkusíte to taky? :))

Mějte se krásně! Eva
// foto moje ©gathermoments

Mohlo by se vám také líbit:

2 komentářů

  1. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli si myslíte, ze by šel míček ušít i v ruce. Šicí stroj nemám, ale chtěla bych zkusit našemu malému něco vyrobit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Maruško, já myslím, že by to určitě šlo! Bude to trvat trošku déle než se strojem, ale jednotlivé kousky se pak stejně sešívají ručně. Tak ať se míček podaří! :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)