Mramorová bábovka

7. 4. 2022


Dneska si sem odložím můj vyladěný recept na bábovku, který vychází z tohohle receptu mojí prababičky, jen jsem trochu upravila postup podle Kuchařky pro dceru, aby nebylo nutné používat tolik prášku do pečiva, který mi v chuti bábovky docela vadil. Šlo by to i úplně bez něj, nicméně mám radši nadýchanější strukturu, takže půlku ho tam pořád dávám. 

Suroviny:

  • 16 dkg másla (nebo napůl máslo s Herou)
  • 20 dkg krupicového cukru
  • 1,5 dcl mléka
  • 4 vejce
  • 35 dkg mouky - půlku hladké a půlku hrubé
  • půl prášku do pečiva
  • lžíce kakaa

Postup:

  1. Nejprve si ušlehám máslo a cukr do světlé a nadýchané pěny.
  2. Po jednom zašlehávám žloutky, další vždycky až potom, co předchozí beze stopy zmizí.
  3. Po třetinách přidávám prosátou mouku s práškem do pečiva a třetinu mléka. Nemíchám těsto déle, než je nezbytně nutné ke vstřebání surovin.
  4. Z bílků si ušlehám sníh a jemně, ale rychle zamíchám do těsta.
  5. Oddělím jednu třetinu těsta a prosiji do ní kakao, zamíchám.
  6. Těsto přemístím do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Nejprve půlku světlého, potom tmavé a zbytek světlého, vidličkou promíchám, aby se vytvořilo mramorování.
  7. Peču v předehřáté troubě na 160 stupňů zhruba 45 minut.

Taky máte osvědčený recept na bábovku, ke kterému se rádi vracíte? Budu moc ráda, když se podělíte. :))

Mějte se moc krásně! Eva
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

0 komentářů

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)