Látkování a bezplenkovka v prvních třech měsících

13. 1. 2020


O látkování jsem už psala pár příspěvků na Instagram, ale říkala jsem si, že by bylo fajn to mít i pěkně pohromadě tady na blogu. :)) 

Od druhého dne doma používáme klasické čtvercové plenky. Ze začátku jsem jednorázovky dávala na noc, ale stejně jsem vstávala a přebalovala 2-3x za noc, takže tak od druhého týdne i v noci dávám látkovky. Čtverce skládám na novorozenecký sklad, dovnitř separačku, navrch novorozenecké svrchňáky a je to. Nakonec ani tu snappi sponku nepoužívám. V noci v nich vydrží i 5 hodin, ale plánuju si koupit ještě fleece a nastříhat separačky z něj, ten by měl udržet zdání sucha déle. Uvidíme, jak to půjde dál, až budou dávky v plenkách větší, jestli u čtverců ještě vydržíme nebo budeme muset přejít na jiný systém. Máme koupené ještě bambusové vkládačky, tak ty se dají ke čtvercovkám přidávat. Plenky zatím protekly jen dvakrát, jednou jsem špatně zastrčila čtverec do svrchňáků a jednou asi neměla úplně dobře utaženou gumičku kolem nožičky. Jinak ale bez větších nehod.


Svrchňáky mi přijdou nejlepší novorozenecké Breberky, máme jedny s dvojitou gumičkou a jedny s jednoduchou, oboje PUL s fleecovým lemováním na suchý zip, ten mi přijde pohodlnější než patentky. Ale je pravda, že jsem moc jiných nevyzkoušela, máme ještě jedny Bamboolik a Totsbots, ale nejradši mám ty Breberky. A čtverce máme tři druhy: Xkko staré časy, T-Tomi Top kvalita a Xkko Lux. Nejhorší se mi zdají ty T-Tomi, nejsou totiž úplně čtvercové, tak ten sklad není úplně ono. Xkko Lux mají trochu nižší gramáž než staré časy, tak se do nich líp balí, ale jinak rozdíly moc nevidím.

Kromě toho mám ještě pár půjčených kalhotkových plenek od kamarádky, ty ale používám jen když jdeme k doktorce.


Ze začátku jsem čtverce prala na 90 stupňů a žehlila mi je mamka (já bych se na to asi vykašlala), prášek používám ten na pleny Yellow&Blue, přidávám dvě lžíce Pueru a byly po vyprání krásně bílé a bez fleků. Teď už většinou peru jen na 60 a to občas nějaký flek zůstane, vypere se ale většinou při dalším praní. Protože nemáme sušičku a plenky jsou po vyprání dost tvrdé, vyrábím si máchadlo z kyseliny citronové nebo octa naředěného vodou, ale velké zlepšení nepociťuju. Když byly plenky vyžehlené, byly krásně měkké, ale teď když už nežehlíme, nevím, co s nimi. Nemáte tip, jak je změkčit? Svrchní kalhotky máme čtvery, takže je nechávám jen vyvětrat, případně peru s dalším prádlem na 60, pokud jsou špinavé.


Na utírání zadečku používám perlan a medvídka - olejíček na zadeček značky Eoné, ten jsem si koupila stáčený do vlastní nádobky v brněnské Bráně ke zdraví, momentálně máme už druhou lahvičku (50 ml nám vystačilo na 3 měsíce). Plánovala jsem si olejíček ředit do lahvičky, nakonec mám ale vedle přebalovací podložky misku s vodou, kam ho vždycky kápnu. Perlan a počůrané separační plenky opakovaně peru v sáčku dohromady s plenkami a zatím nám pořád stačí to jedno balení koupené na začátku. Roli separaček už máme druhou. Na cestách a u doktorky používáme vlhčené ubrousky-  mám jeden balíček těchto značky Organyc jednorázových, který jsem ještě pořád nevypotřebovala.


Někdy v průběhu druhého měsíce jsme začali zkoušet bezplenkovku, při každém přebalování dám Aničku v klubíčku nad misku a většinou se něco povede. Hned po probuzení a po kojení je to většinou jistota. Až to manžela překvapilo, jak to funguje, a to se k tomu stavěl že začátku dost skepticky. Dokonce už se nám povedlo pár dní jen s počůranými plenkami. Ale moc jich nebylo, nedaří se mi rozlišit, jestli signál znamená, že se jí teprve chce nebo už se jí v té mokré plence nelíbí...Ale stejně mě to baví. :))

Jaké jsou vaše zkušenosti s plenkami a bezplenkovkou? Zkoušeli jste?

.Mějte se krásně! Eva
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

4 komentářů

  1. Ahoj Evi, ja teda nepouzivam latkovky, ale papirove pleny. Latkove pleny pouzivam jen doplnkove, pri prani davam machadlo od znacky Frosch, a jsou krasne mekke.Bez toho jsem je mela po vyprani ztvrdle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, moc děkuju za tip, určitě na to máchadlo mrknu. Krásný den!

      Vymazat
  2. Také jsme měli problém s tvrdými čtvercovými plenkami, myslím, že to je ročním obdobím, když jsem v létě sušila venku, tak tolik tvrdé nebyly. Protože v bytě nemáme možnost sušení na vzduchu, koupili jsme pračko-sušičku a používáme kalhotkové plenky. Čtvercovky jsou ze sušičky sice krásně měkké a načechrané, ale taky menší (Staré časy). Čtvercovky jsme používali výhradně 4-5 měsíců nejdříve samostatně, poté s vkládačkami, kalhotkové plenky nejdříve jen na noc, pak jak jsme průběžně dokupovali i na den. Nejlepší jsou Petit Lulu a Unuo, Breberky máme jen 1ks a většinou proteče. Syn má 8 měsíců.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Michali, moc děkuji za zkušenosti! :)) Kalhotkové plenky mě taky lákají, sice je to investice, ale jsou krásné a pak se dají zase dobře poslat dál. Sama jsem zvědavá, u čeho nakonec zakotvíme nebo jestli celé plenkovací období zvládneme na čtvercích...Krásný den!

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)