Na konci června měla Honzova babička oslavu osmdesátých pátých narozenin a protože jsem už dlouho pokukovala po Number Cake dortech, bylo jasné, jaký tentokrát upeču. Postupovala jsem podle Romany z blogu Na skok v kuchyni a tohoto jejího receptu z Tchibo blogu. Šablony na čísla jsem si vytiskla ve velikosti A4 a dort jsem dělala z dvojité dávky, protože jsem potřebovala číslice dvě. Ze zbytků těsta jsem nakonec udělala ještě jeden menší kulatý dortík.
Těsto je vlastně linecké s tradičním poměrem surovin 3:2:1, náplň tvoří šlehačka s mascarpone. Ale ta šlehačka mi tentokrát dala zabrat! Ty kelímkové 30% z Lidlu se ne a ne našlehat, a tak jsem pořád běhala do obchodu a zpátky. Tak od teď už peču jedině s 40% deluxe. A i když jsem ho v průběhu chtěla vyhodit do koše, nakonec dopadl dobře a všem moc chutnal. :)
Radši si sem zkopíruju můj malinko upravený recept, abych ho zase příště našla:
Korpus (na jednu číslici):
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- špetka soli
- citronová kůra nebo semínka z ½ vanilkového lusku, případně několik kapek vanilkového extraktu (lze vynechat)
Krém (na jednu číslici):
- kelímek mascarpone
- kelímek smetany ke šlehání - nejlépe s 40% obsahem tuku
- lžíce moučkového cukru
Na ozdobení:
- ovoce, bylinky (použila jsem jahody, maliny a mátu)
Postup:
- Nejprve jsem si nachystala šablony, číslice jsem vytiskla a vystřihla.
- Ze surovin na korpus jsem si vypracovala těsto, které jsem zabalila do folie a nechala do druhého dne odpočívat v lednici.
- Troubu jsem si předehřála na 170 stupňů. Těsto jsem si rozdělila na 4 díly (pekla jsem z dvojité dávky), jeden díl jsem udělala trochu větší, tím jsem začala a k ostatním pak přidávala odkrojky. Na pečicím papíře jsem těsto vyválela do tvaru obdélníku (mělo by mít cca 4–5 mm). Poté jsem na něj položila šablonu čísla a vyřízla ho pomocí nože. Vykrojenou číslici jsem si na pečicím papíře přenesla na plech. Ze zbytků těsta jsem nakonec udělala ještě jeden malý kulatý dortík.
- Korpusy jsem pekla cca 10–13 minut, až začaly okraje zlátnout.
- Upečené korpusy jsem nechala vychladnout a mezitím si připravila krém. Nejprve jsem si ušlehala šlehačku a pak do ní zašlehala mascarpone a cukr. Krém jsem potom naplnila do zdobícího sáčku.
- Korpus jsem si přenesla na tácek, byl opravdu hodně křehký, a i když se mi některé kousky zlomily, naštěstí to pod krémem a zdobením nebylo vidět. :) Na jednu vrstvu krému jsem pak dala druhý korpus a opět nanesla krém.
- Dort jsem dala přes noc do lednice, aby se korpus hezky zaležel a druhý den jsem ho dozdobila čerstvým ovocem a mátou.
Krásné léto! Eva
//foto moje ©gathermoments
0 komentářů
Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)