Number Cake pro babičku

16. 7. 2021


Na konci června měla Honzova babička oslavu osmdesátých pátých narozenin a protože jsem už dlouho pokukovala po Number Cake dortech, bylo jasné, jaký tentokrát upeču. Postupovala jsem podle Romany z blogu Na skok v kuchyni a tohoto jejího receptu z Tchibo blogu. Šablony na čísla jsem si vytiskla ve velikosti A4 a dort jsem dělala z dvojité dávky, protože jsem potřebovala číslice dvě. Ze zbytků těsta jsem nakonec udělala ještě jeden menší kulatý dortík. 

Těsto je vlastně linecké s tradičním poměrem surovin 3:2:1, náplň tvoří šlehačka s mascarpone. Ale ta šlehačka mi tentokrát dala zabrat! Ty kelímkové 30% z Lidlu se ne a ne našlehat, a tak jsem pořád běhala do obchodu a zpátky. Tak od teď už peču jedině s 40% deluxe. A i když jsem ho v průběhu chtěla vyhodit do koše, nakonec dopadl dobře a všem moc chutnal. :) 

Radši si sem zkopíruju můj malinko upravený recept, abych ho zase příště našla:

Korpus (na jednu číslici):
  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • citronová kůra nebo semínka z ½ vanilkového lusku, případně několik kapek vanilkového extraktu (lze vynechat)
Krém (na jednu číslici):
  • kelímek mascarpone
  • kelímek smetany ke šlehání - nejlépe s 40% obsahem tuku
  • lžíce moučkového cukru
Na ozdobení:
  • ovoce, bylinky (použila jsem jahody, maliny a mátu)
Postup:
  1. Nejprve jsem si nachystala šablony, číslice jsem vytiskla a vystřihla.
  2. Ze surovin na korpus jsem si vypracovala těsto, které jsem zabalila do folie a nechala do druhého dne odpočívat v lednici.
  3. Troubu jsem si předehřála na 170 stupňů. Těsto jsem si rozdělila na 4 díly (pekla jsem z dvojité dávky) a na pečicím papíře vyválela do tvaru obdélníku (mělo by mít cca 4–5 mm). Poté jsem na těsto položila šablonu čísla a vyřízla ho pomocí nože. Vykrojenou číslici jsem si na pečicím papíře přenesla na plech. Ze zbytků těsta jsem nakonec udělala ještě jeden malý kulatý dortík.
  4. Korpusy jsem pekla cca 10–13 minut, až začaly okraje zlátnout.
  5. Upečené korpusy jsem nechala vychladnout a mezitím si připravila krém. Nejprve jsem si ušlehala šlehačku a pak do ní zašlehala mascarpone a cukr. Krém jsem potom naplnila do zdobícího sáčku.
  6. Korpus jsem si přenesla na tácek, byl opravdu hodně křehký, a i když se mi některé kousky zlomily, naštěstí to pod krémem a zdobením nebylo vidět. :) Na jednu vrstvu krému jsem pak dala druhý korpus a opět nanesla krém.
  7. Dort jsem dala přes noc do lednice, aby se korpus hezky zaležel a druhý den jsem ho dozdobila čerstvým ovocem a mátou.


Krásné léto! Eva
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

0 komentářů

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)