Víkend v Drážďanech

4. 10. 2018


Po víkendu v Benátkách jsme s Honzou vyrazili na prodloužený víkend do Drážďan. Kromě tradičních památek v Altstadtu jako je barokní Zwinger, rezidenční zámek Residenzschloss, budova Saské státní opery Semperoper, katolická katedrála Hofkirche nebo nedávno znovu postavený protestantský Frauenkirche bych vám doporučila i místo zvané Canaletto-Blick, odkud benátský malíř Canaletto maloval panorama Drážďan. Protože Altstadt byl skoro celý poničený při bombardování během druhé světové války, většina budov je nově postavených. Na Frauenkirche dokončením v roce 2005 můžete vidět použité původní pískovcové bloky, které mají oproti těm novým tmavší barvu. A tak paradoxně v novém městě - Neustadtu najdete starší budovy než v tom starém.

Z modernější architektury bych doporučila Vojenské muzeum (Militärhistorisches Museum der Bundeswehr), které má moc zajímavou přístavbu od Daniela Liebeskinda. My tam bohužel nedošli a přitom to byl už jen kousek! Teď je mi to trochu líto...tak snad příště. 








Moc fajn je taky amfiteátr na břehu Labe v Neustadtu, odkud je krásný výhled na město.




Na náměstí Altmarkt probíhaly zrovna podzimní trhy, tak jsme vyzkoušeli tradiční Quarkkeulchen, což jsou podle průvodce smažené placky z brambor a tvarohu přelité jablečným pyré. Bylo to dobré, i když hrozně mastné! :)) 




Za dobrým a nepředraženým jídlem se musíte vydat přes řeku do Neustadtu. Najdete tam snad skoro všechno ze světové kuchyně, od kebabu, vietnamských, japonských, ruských, indických, vegetariánských nebo veganských restaurací až po tradiční currywursty. Protože v Drážďanech pracuje kamarád, vzal nás večer do své nejoblíbenější indické restaurace Little India a potom ještě do pivnice Zapfanstalt, kde mají na čepu spoustu pro mě dost neobvyklých piv. Kromě těch plzeňského typu (to hořké, co se pije u nás) tu mají i různé Ale, Ipa, ovocné a podobné věci, v kterých se moc nevyznám. Mě ale zaujal Porter, což je vlastně tmavé, celkem sladké pivo s tóny čokolády a to, co měli tady mi moc chutnalo! To plzeňské hořké moc nemusím, radši si dám víno. :)) 

Na jídlo bych vám doporučila Curry&Co, kde mají tradiční currywursty s různými omáčkami (my měli hořčicovo medovou) a strašně dobré hranolky.  Moc mi chutnalo taky na náměstíčku na ulici Alaunstraße, kde je malý stánek s falafelem a halloumi. Dali jsme si halloumi v placce (nebyla to tortila ani pita, prostě taková placka :)) s humusem a zeleninou a bylo to vážně strašně moc dobré! 

Jo a ty burgery na fotce jsou z bistra King´s Bread.







Na tom stejném náměstíčku na Alaunstraße najdete i fotobudku, kde se můžete za 2 eura vyfotit. :))


Na kávu jsme zašli do Oswaldz, je to moc příjemná trochu hipsterská kavárna (ale on celý Neustadt je dost hipster místo :)). Kavárnovou inspiraci jsem hledala tady, jen pozor, v neděli je z nich většina zavřených.




Ubytování jsme měli opět přes Airbnb (pokud byste rádi slevu 725 Kč na svůj první pobyt, objednejte přes tento odkaz (já dostanu kredit 375 Kč a budu moci zase někam vyrazit :)), bydleli jsme v tomto bytě, kousek od nádraží. Poloha byla úplně ideální, všude jsme došli pěšky, do starého města Altstadt za čtvrt hodinky, na Albertplatz v Neustadtu za půl.





A málem bych zapomněla na mapku! :))



Byli jste v Drážďanech? Co se vám tam nejvíc líbilo? Byly to nákupy v Primarku? No my tam taky nahlídli a s prázdnou neodešli. :))

Mějte se moc krásně! Eva
//foto moje ©gathermoments

Mohlo by se vám také líbit:

9 komentářů

  1. Evi, tak tomu říkám vydatná reportáž. V Drážďanech jsem byla mockrát, ale v létě jen asi 2x, většinou to bylo v adventním čase, nakupovat nechodím, jen se ohřát do obchoďáku - když jsem prokřehlá, nebo když kolegyně potřebuje - víš kam? a jen výletuji...památky, procházka po břehu Labe, a fotím.
    Pokud jsme tam byli autem, vzali jsme cestou i Konigstein a Pirnu a pod.
    S tím ubytováním to je fajn zpráva. Díky. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, to já letos vůbec poprvé. Jednou jsem teda projížděla cestou do Berlína, ale to se nepočítá. Autem to musí být moc fajn, tak třeba příště i s těmi zastávkami. Díky za tipy! :))

      Vymazat
    2. Evi, a nedaleko je zámek Pillnitz se zahradou a další ( pokud pojedete autem ) jsou zajímavé hrady Stolpen a Hohnstein - stavte se i tam. Případně navštivte ,,vodopády,, na řece Křinici v německé části toku - svézt se tam lze taky tramvají. Ostatně zajímavých kopců, skal a hradů je kolem spousta.
      Fandím vám Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Jé, to je tipů, to už vypadá tak na celý týden! :)) Ráda bych se někdy podívala do Českého (a vlastně i Saského) Švýcarska, i u nás je pořád co objevovat. :))

      Vymazat
    4. Naše Českosaské Švýcarsko vidět prostě musíš!!! Nejkrásnější kraj!

      Vymazat
  2. Ako prvé nádherné fotky, na tomto mieste som ešte nebola ale naozaj krásne. Musel to byť super výlet a to jedlo <3 :D

    OdpovědětVymazat
  3. Evi, supeer článek :-) moc se mi hodí, protože do Drážďan se chci také podívat :-) krásné fotky!!

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)