O víkendu jsme byli pozvaní na grilovačku ke kamarádům a protože jsme neměli nic nosit, ale přece jen na návštěvu by se mělo něco přinést, padla volba na věnečky, které jsem chtěla už strašně dlouho vyzkoušet. Z odpalovaného těsta jsem měla strach, ale nakonec se mi dělalo moc hezky, tedy až na protrhnutý pytlík během nanášení na plech. Ale to bude Ikeou a jejím nekvalitním výrobkem! Teď už mi zbývá jen se naučit karamelovou polevu, co se dává na větrníky a budu spokojená. :))
Z odpalovaného těsta nemusíte mít strach, dělalo se mi vážně pěkně a když dodržíte všechna doporučení z receptu, musí se zaručeně povést! :)) Těsto jsem dělala podle receptu Kluků v akci, je tam i video. Postup pečení jsem zase očíhla u Dity P. v receptu v Albert magazínu a krémem jsem se inspirovala na Pěkně vypečeném blogu.
Těsto na 24 věnečků:
- 250 ml vody
- 125 g másla
- 200 g hladké mouky
- špetka soli
- 6 vajec
Postup:
V hrnci jsem přivedla k varu vodu s máslem, sundala jsem ho z plamene a zamíchala mouku se špetkou soli. Pak jsem ho zase vrátila zpátky, těsto se přestane přilepovat na stěny. Potom jsem ho zhruba 3 minuty odpalovala. Nakonec jsem ho přendala do misky a nechala zchladnout.
Do zchladlého těsta (ještě bylo trochu vlažné) jsem zašlehala vejce jedno po druhém. Jde to docela ztuha a těsto má takovou hladkou, tuhou a žvýkačkovou konzistenci.
Pak jsem těstem naplnila cukrářský pytlík se širší hubičkou a udělala podle předem předkreslených koleček věnečky. Pytlík si pořiďte nějaký kvalitní pevný, ať vám nepraskne jako mně a nemáte chuť všechny ty věnečky vyhodit z okna. :))
Plechy jsem lehce pokropila vodou a dala péct do trouby vyhřáté na 180 °C dozlatova. Dolů do trouby jsem si ještě dala kastrůlek s vodou a během 35 minut pečení neotvírala troubu. Věnečky by totiž mohly tepelný šokem splasknout. Takhle mi krásně naskočily a po rozkrojení byly uvnitř pěkně duté, jak mají být.
Krém
250 g šlehačky
250 g mascarpone
2 lžíce moučkového cukru
plátky jahod
Nejprve jsem si vyšlehala nachlazenou šlehačku, do ní zašlehala mascarpone a cukr. Věnečky jsem podélně rozkrojila a naplnila krémem a jahodami. A nakonec na talíři ještě pocukrovala. Doporučuji sníst rychle po naplnění, věnečky se docela rychle rozmáčí. :))
A kdybyste měli ještě chuť na něco jahodového, doporučuji tyhle tvarohové knedlíčky. Za parádní recept děkuju Katce z blogu Smooth Cooking. :))
Co vy a odpalované těsto? Já bych ještě ráda vyzkoušela ty karamelové větrníky (ale bez pudinkového krému, ten mi nechutná) a věnečky naslano! :)A kdybyste měli ještě chuť na něco jahodového, doporučuji tyhle tvarohové knedlíčky. Za parádní recept děkuju Katce z blogu Smooth Cooking. :))
Mějte se krásně! Evi
//foto moje © gathermoments
4 komentářů
Zdravim :),venecky vypadaji luxusne. Delavala jsem dle rod.receptu knedliky,ale vzdy kdyz jsem je vytahovala z vody,tak jeste na cedniku zacala vytekat stava z ovoce.Vyzkousela jsem recept od Kluku v akci a jsou super.Mozna bych se mohla pustit do venecku :))).Pohodove dny,Kaja
OdpovědětVymazatKájo, moc děkuji! Taky jsem z nich měla strach, ale dělaly se mi fakt moc pěkně. Určitě vyzkoušej :))
VymazatS těmi jahodami je to dobrý nápad - chutné a svěží to muselo být. Jinak věnečky dělávám ale stejně bez polevy, máme je rádi jen lehce pocukrovat.
OdpovědětVymazatDíky, bylo to moc fajn, takové letní...i proto, že krém byl lehký :))
VymazatMoc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)