Věnečky s jahodami

19. 6. 2017


O víkendu jsme byli pozvaní na grilovačku ke kamarádům a protože jsme neměli nic nosit, ale přece jen na návštěvu by se mělo něco přinést, padla volba na věnečky, které jsem chtěla už strašně dlouho vyzkoušet. Z odpalovaného těsta jsem měla strach, ale nakonec se mi dělalo moc hezky, tedy až na protrhnutý pytlík během nanášení na plech. Ale to bude Ikeou a jejím nekvalitním výrobkem! Teď už mi zbývá jen se naučit karamelovou polevu, co se dává na větrníky a budu spokojená. :))

Z odpalovaného těsta nemusíte mít strach, dělalo se mi vážně pěkně a když dodržíte všechna doporučení z receptu, musí se zaručeně povést! :)) Těsto jsem dělala podle receptu Kluků v akci, je tam i video. Postup pečení jsem zase očíhla u Dity P. v receptu v Albert magazínu a krémem jsem se inspirovala na Pěkně vypečeném blogu.




Těsto na 24 věnečků:
  • 250 ml vody
  • 125 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 6 vajec 
Postup:

V hrnci jsem přivedla k varu vodu s máslem, sundala jsem ho z plamene a zamíchala mouku se špetkou soli. Pak jsem ho zase vrátila zpátky, těsto se přestane přilepovat na stěny. Potom jsem ho zhruba 3 minuty odpalovala. Nakonec jsem ho přendala do misky a nechala zchladnout.

Do zchladlého těsta (ještě bylo trochu vlažné) jsem zašlehala vejce jedno po druhém. Jde to docela ztuha a těsto má takovou hladkou, tuhou a žvýkačkovou konzistenci. 

Pak jsem těstem naplnila cukrářský pytlík se širší hubičkou a udělala podle předem předkreslených koleček věnečky. Pytlík si pořiďte nějaký kvalitní pevný, ať vám nepraskne jako mně a nemáte chuť všechny ty věnečky vyhodit z okna. :))

Plechy jsem lehce pokropila vodou a dala péct do trouby vyhřáté na 180 °C dozlatova. Dolů do trouby jsem si ještě dala kastrůlek s vodou a během 35 minut pečení neotvírala troubu. Věnečky by totiž mohly tepelný šokem splasknout. Takhle mi krásně naskočily a po rozkrojení byly uvnitř pěkně duté, jak mají být.

Krém
250 g šlehačky
250 g mascarpone
2 lžíce moučkového cukru
plátky jahod

Nejprve jsem si vyšlehala nachlazenou šlehačku, do ní zašlehala mascarpone a cukr. Věnečky jsem podélně rozkrojila a naplnila krémem a jahodami. A nakonec na talíři ještě pocukrovala. Doporučuji sníst rychle po naplnění, věnečky se docela rychle rozmáčí. :))

A kdybyste měli ještě chuť na něco jahodového, doporučuji tyhle tvarohové knedlíčky. Za parádní recept děkuju Katce z blogu Smooth Cooking. :))



Co vy a odpalované těsto? Já bych ještě ráda vyzkoušela ty karamelové větrníky (ale bez pudinkového krému, ten mi nechutná) a věnečky naslano! :)

Mějte se krásně! Evi
//foto moje © gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

4 komentářů

  1. Zdravim :),venecky vypadaji luxusne. Delavala jsem dle rod.receptu knedliky,ale vzdy kdyz jsem je vytahovala z vody,tak jeste na cedniku zacala vytekat stava z ovoce.Vyzkousela jsem recept od Kluku v akci a jsou super.Mozna bych se mohla pustit do venecku :))).Pohodove dny,Kaja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kájo, moc děkuji! Taky jsem z nich měla strach, ale dělaly se mi fakt moc pěkně. Určitě vyzkoušej :))

      Vymazat
  2. S těmi jahodami je to dobrý nápad - chutné a svěží to muselo být. Jinak věnečky dělávám ale stejně bez polevy, máme je rádi jen lehce pocukrovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, bylo to moc fajn, takové letní...i proto, že krém byl lehký :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)