Ještě chvilku tu to teď bude vypadat jako blog o jídle. Ale co se dá dělat, nějak mě to vaření a pečení poslední dobou baví a navíc jsem se v dubnu přihlásila do výzvy a soutěže o gril na webu blogerky.cz a dostala na testování dva řecké balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou, které se vyrábí ze 100% korintských rozinek. Testovala jsem balzamiko s chilli a s příchutí BBQ. Kromě toho mám doma balzamikový krém klasický. Ten běžně používám do salátů, na rajčátka s mozzarelou a posledně jsem ho využila na dochucení dortu Pavlova (recept najdete tu), ale s krémy ochucenými jsem ještě neměla tu čest.
Balzamikový krém s chilli jsem vyzkoušela na ochucení salátu z rajčat a mozzarely s bazalkou a na rukolovo-rajčatový salátek jako přílohu k anglické snídani. Vyzkoušela jsem ho taky jako přílohu ke grilovanému kozímu sýru. Chutná stejně jako ten tradiční, jen je pikantní. Pokud máte rádi malinko ostřejší jídla, určitě vám bude chutnat. Řekla bych, že pálí tak akorát. :))
- 2 kozí sýry
- 2 hrsti vyprané rukoly
- pár cherry rajčátek
- několik vlašských ořechů
- šťáva z čerstvých citronů
- lžička medu
- lžíce dijonské hořčice
- tři lžíce olivového oleje
- balzamikový krém s chilli
Kozí sýry zakápneme olivovým olejem a ogrilujeme. Mezitím, co se sýr griluje, si připravíme salát. Na zálivku smícháme dvě lžíce olivového oleje, lžíci dijonské hořčice a lžičku medu. Promícháme s rukolou a cherry rajčátky nakrájenými na čtvrtky a rozdělíme na talíře. Na salát posadíme ugrilovaný sýr, posypeme ořechy a zakápneme balzamikem.
BBQ krém zase krásně vynikne ve spojení se šťavnatým kuřecím nebo tofu burgerem, ale i jinými grilovanými pochoutkami. Chuť je malinko výraznější a na balzamiko poměrně neobvyklá, však zkuste sami. :))
BURGER S KUŘECÍM STEAKEM
- steak z kuřecích prsou
- farmářské bylinky, sůl
- sýr cheddar
- 1 vejce
- majonézová omáčka: majonéza, hořčice
- plátky rajčete, okurky a ledový salát
- balzamikový krém BBQ
- domácí houska na burger (viz níže)
Den dopředu si naložím kuřecí steak do marinády z oleje, soli a farmářských bylinek. Druhý den ho krátce ogriluji a zároveň si osmažím jedno volské oko. Opeču si podélně rozkrojenou bulku a obě části bohatě potřu majonézovou omáčkou, na spodní část naskládám rajčata okurky, maso, sýr, přidám balzamikový krém, vajíčko, přiklopím pár lístky salátu a horní půlkou housky.
DOMÁCÍ BURGEROVÉ HOUSKY
- 150 g hladké žitné mouky
- 350 g hladké pšeničné mouky
- půl balíčku droždí
- 2 lžičky cukru
- 1,5 lžičky soli
- 300 ml vody
- 50 ml oleje
- 2 vejce
- lněná semínka na ozdobu
VEGE BURGER S TOFU
Postup je úplně stejný jako na kuřecí burger, jen maso vyměníme za tofu, které si okořeníme a ogrilujeme.
Znáte a používáte balzamikové krémy?
Mějte se krásně! Evi
Mějte se krásně! Evi
//foto moje © gathermoments
2 komentářů
Ja klasicky kremovy bez prichuti na salat s rukolou, uzasneeeeeee. Manzel ho zase ochutnal u nasich pratel se zmrzlinou - pro me zvlastni kombinace, ale bylo to nejake straaaasne drahe balzamiko a pry genialni kombinace:-). JInak krasne fotky, az se mi chute delaji:-). M.
OdpovědětVymazatMarci, díky! Tak se zmrzlinou jsem ho ještě nezkoušela, to musí být hrozně zajímavé spojení! :))
VymazatMoc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)