ŠKOLA ŠPERKU

12. 8. 2015


Na víkendový šperkařský kurz jsem vydala hlavně proto, že mě moc baví vyrábět šperky...a nejen ty! Taky ráda zkouším nové věci a techniky. Už pár let vyrábím bižuterii z korálků, zkoušela jsem i šperky vyřezávané laserem ze dřeva nebo plexi skla. A jak tak tvořím, pocítila jsem touhu posunout se někam dál. 

Kurz se konal v brněnské dílně Matilda (a protože dílna je ve sklepě, byla tam i v těchto vedrech moc příjemná teplota) v Králově Poli a vedl ho vystudovaný a moc milý šperkař Miloš Cetl. Na začátku jsem úplně nevěřila, že se mi za pouhé dva dny podaří vyrobit nositelný šperk, když šperkaři na to musí studovat nějaké tři roky, ale podařilo se! Absolvovala jsem kurz pro začátečníky a je možné pokračovat i v pokročilém. Kurz šperku není úplně levná záležitost, ale musím říct, že svých peněz nelituji! :))



Začali jsme prstenem z mosazi. Vyřezat lupénkovou pilku rovnou hranu mi nepřišlo úplně nejjednodušší! Naštěstí všechno se dá následně zabrousit a zašmirglovat. :) Následovalo ohnutí pásku do tvaru prstýnku, spájení spoje, koupel v kyselině, vyťukání dokonalého kroužku, opět přebroušení, přešmirglování a nakonec finální vyleštění.

Druhé společné zadání byl prsten se vsazeným kamínkem, to už bylo trochu složitější. Tentokrát jsme z vyžíhaného drátu vytepali proměnlivý profil a prstýnek spájeli, abychom ho následně rozřízli a vložili nachystané dvojité lůžko pro kamínek. Přebytečná část se uřízla a nakonec se vsadil kamínek. A už jen vyleštit a bylo hotovo! Úplně dokonalý ten můj prsten není, není přesně souměrný, spodní hrana pod kamínkem je taky krapet šišatá, ale tak aspoň se pozná ruční práce. :))



A protože se nám tyto dva úkoly podařily dříve než v čase vyměřeném pro kurz, nakonec jsem si vyrobila ještě dva prstýnky z tenkého stříbrného drátku a připájela stříbrné kuličky.



Protože mě to moc bavilo, trochu teď uvažuji, jestli se stříbrnictví nezačít věnovat více...Ale pořízení potřebného vybavení asi nebude úplně levná záležitost, i když nezabere zase tolik místa. :)) Tak uvidím, jak to nakonec dopadne...

Pokud máte chuť si také takový šperk vyrobit, tak kurz srdečně doporučuji! :))
Více info o Matildě najdete na jejich webu, kde se můžete i přihlásit. Na jejich facebooku jsou fotky z kurzů. A škola šperku má zase svůj web tady.

Mějte se krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

21 komentářů

  1. Takové šperky z vlastní výroby bude určitě veliká radost nosit, umím si to úplně živě představit!:) Jsi moc šikovná, kurz mě opravdu zaujal, snad se mi jednou podaří se taky na nějaký takový zapsat. Tak ať se dobře nosí! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Nosí se úplně krásně, že je ani nesundávám :))
      A kurz určitě doporučuji, byla to fajn zkušenost.

      Vymazat
    2. Ještě jsem zapomněla napsat, že jestli se pustíš do výroby vlastních šperků, tak si určitě už teď jeden objednávám, jelikož jsem hrozně prstýnková :o)

      Vymazat
  2. krásne napísané a nafotené :) mňa osobne viac oslovili práve tie 2 tenšie... ale obdivujem takýto kurz musí byť naozaj zážitok :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzu, moc děkuju! :)) Ty jsou taky moje nejoblíbenější...i když ten s kamínkem mi dal zase nejvíc zabrat.

      Vymazat
  3. Jsou nádherné :). Máš talent!

    OdpovědětVymazat
  4. Evi, jsou nádherné !!!! Moc se ti povedly !!!! Máš talent ..... Marki

    OdpovědětVymazat
  5. Evi, jsou krásné všechny! Jsi moc šikovná a máš můj obdiv! Držím pěsti a fandím ;-)
    V.

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné výrobky, moc hezky popsáno, po dlouhé době vážně zajímavý kurz, který by mě i lákal ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Prstýnky vypadají nádherně. Mně se ale mnohem víc líbí šperky z chirurgické oceli. Podobný prstýnek mám ale taky. Koupila jsem si ho z https://www.marre.cz/sperky-z-chirurgicke-oceli-s200CZ a má v sobě také kamínek. Bez kamínku by prstýnku něco chybělo.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)