DIY NÁVOD: MĚSÍČKOVÝ EXTRAKT A ČAJ

1. 8. 2015

O víkendu jsem si kromě marmelády stihla vyrobit ještě jeden produkt. :) Tentokrát jsem otrhala květy měsíčku, který jsem si na jaře zasela, a vyrobila z nich měsíčkový extrakt pro můj plánovaný měsíčkovo-zinkový krém. Na ten si ale budu muset ještě chvíli počkat, protože měsíček se musí macerovat alespoň 4 týdny.

Podle některých receptů je nejlepší macerovat v oleji na slunci nebo sádlo či olej s lítky zahřát, jiné zdroje zase uvádějí, že UV záření a tepelná úprava ničí účinné látky měsíčku. Po pročtení všech možných receptů na internetu jsem se rozhodla pro výrobu extraktu za studena a ve tmě. Potřebujete jen minimum věcí:
  • mandlový olej - použila jsem mandlový, protože jsem jej měla zrovna doma, ale můžete vyzkoušet i jiné oleje, třeba kvalitní slunečnicový nebo sezamový
  • květy měsíčku lékařského - ze zahrádky, v bio kvalitě :)), případně můžete použít koupené sušené
  • uzavíratelnou skleničku
Nejprve jsem si vydesinfikovala skleničku a otrhala okvětní lístky měsíčku. Na množství na fotce jsem spotřebovala asi 7 květů, ty jsem pak napěchovala do skleničky a zalila olejem tak, aby všechny lístky byly ponořené. Pak už jsem jen na 4 týdny uložila do skříňky do kuchyně, aby byly pěkně ve tmě.

A k čemu můžete měsíčkový extrakt použít? 
Já jej plánuji přidat do pleťového krému, ale dá se použít i samostatně. Léčivé účinky měsíčku jsou známé už velmi dlouho, však tomu také měsíček vděčí za svůj název. Měsíček má antioxidační, protizánětlivé a regenerační vlastnosti. Měsíčkový extrakt urychluje hojení hnisavých a špatně se hojících ran, desinfikuje a proto je velmi vhodný při kožních zánětech, plísních a ekzémech. Zklidňuje a zvláčňuje citlivou a popraskanou pokožku, regeneruje a dobře hojí i rozpraskané prsní bradavky po kojení. Je skvělý také k ošetřování pooperačních jizev, popálenin, krevních podlitin a otoků, bércových vředů, omrzlin, při hemeroidech. A pokud se vám z měsíčku nechce dělat extrakt, můžete si už hotový koupit u Saloosu.

Měsíčkový čaj
Jestli máte na zahrádce pár čerstvých květů, uvařte si čaj nebo si jej na zimu usušte. Protože měsíček je jednou z nejstarších a nejuniverzálnějších léčivek nejen na hojení ran všeho druhu, ale je u něj prokázán i protinádorový účinek a to zejména na gynekologickou oblast a oblast trávení. Čaj z měsíčku je skvělý na menstruační potíže a bolesti, při léčbě astmatu, kašle, zlepšuje práci srdce. Je vhodný při neurózách spojených s pocitem bezmoci, pesimismu a ztráty chuti do života. Má mírně sedativní účinky.
Působí silně proti všem zánětům, třeba močového měchýře a močových cest, při potížích s prostatou, při běžných gynekologických onemocněních, a to buď samotný, nebo v kombinaci s kontryhelem či řebříčkem. Příznivě ovlivňuje činnost žlučníku a jater, pročišťuje. Působí pozitivně na trávení, na činnost žaludku. Čaj z měsíčku je doporučován při kandidózách, protože působí také protiplísňově. No hotový zázrak! :))

Mějte se krásně a užívejte si léta! Evi
//foto moje ©gathermoments

Mohlo by se vám také líbit:

6 komentářů

  1. Už dlouho si chci doma udělat nějaký pleťový krém, takže se mi tohle suprově hodí!:)
    One blondie life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to jsem ráda, že se bude hodit :)) Krásný den!

      Vymazat
  2. Ahoj Evi, jsem moc zvědavá na ten krém! Já o výrobě domácího mazání dost sním (možná jsi četla u mě na blogu, jak na tom zatím jsem), tak jsi pro mě inspirací!!!
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Veru, já už jeden krém zkoušela, najdeš ho tua povedl se dobře, teď bych chtěla zkusit nějaký malinko lehčí, tak uvidím, jak to dopadne :)) Pokud to nebude úplná hrůza, tak se určitě na blogu objeví. Krásné léto! :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)