DIY svíčky ze sójového vosku s dřevěným knotem

27. 1. 2022


Tyhle svíčky ze sójového vosku jsem vyráběla jako takový opožděný vánoční dárek pro kamarádky. Trochu mě potrápily knoty i samotný vosk a všechny svoje poznatky jsem sepsala, aby se vám podobné problémy vyhnuly. Nicméně, pokud budete používat dřevěné knoty, tak doporučuji udělat jednu svíčku na zkoušku než jich vyrobíte spoustu, podarujete široké okolí a pak zjistíte, že nehoří. :)) 

Na výrobu svíček budete potřebovat:

  • vosk - já použila sójový, kupovala jsem na Tropikalia.cz, ale mají ho i jinde. Oproti obyčejnému parafínu je rostlinného původu, jeho spalováním se nezvyšuje obsah CO2 v atmosféře a doba hoření je až o 50% delší než u svíčky parafínové. Proč nejsou parafínové svíčky úplně dobré najdete hezky popsáno v tomhle článku
  • knoty - dřevěné jsem koupila na Aliexpressu, ale bohužel to nebyl dobrý kup, nechtějí moc hořet i když se je snažím zapalovat opakovaně zapalovačem jak píšou v tomhle článku. Na Instagramu jste mi psali, že to stejné vám dělají rovné knoty z Ekokozy, ty trubičkové hoří lépe. Doporučili jste mi taky e-shop Svicky.net, dřevěné knoty od nich prý hoří až moc, takže kdyžtak doporučuju ty. Nicméně, pokud budete používat dřevěné knoty, tak doporučuji nejprve udělat jednu svíčku na zkoušku! Bavlněné knoty jsou jistota, pokud je použijete, tak si nachystejte ještě kolíček nebo dvě slepené špejle na přichycení horní části knotu do středu nádoby.
  • nehořlavé nádoby, ideální jsou skleničky nebo kovové dózy - já použila skleničky o objemu 180 ml koupila v brněnské Fichemě na Úvoze, ale seženete je i v eshopech, tyhle tmavé skleněné jsem viděla i na Ekokoze
  • esenciální olej - já použila můj oblíbený červený pomeranč
  • oboustrannou lepicí pásku, tavnou pistoli nebo včelí vosk na přilepení knotu (má vyšší teplotu tání, takže by se neměl při nalévání rozpustit)
  • nádobu na rozehřívání vosku ve vodní lázni
  • dřevěnou špejli na míchání
  • samolepící etikety na natisknutí cedulek

Postup:

1. Nejprve jsem si nachystala knoty do stojánků a zastřihla je na výšku skleničky.

2. Stojánky s knoty jsem si pak přilepila do středu skleničky. Doporučuji použít oboustrannou lepicí pásku nebo tavnou pistoli, já nejprve lepila jen rozehřátým voskem a při nalévání se mi knot uvolnil. Fungovat by měl taky včelí vosk, který má vyšší teplotu tání než ten sójový.


3. Ve vodní lázni jsem si pomalu rozpustila vosk. Na 180 ml nádobu je potřeba cca 170 g vosku. Jakmile byl všechen rozpuštěný, nádobu jsem vyndala z vody a nechala trochu zchladnout.

4. Přidala jsem esenciální olej a promíchala. Toho by mělo být 6 - 10% z celkové hmotnosti vosku. Liší se to podle intenzity vůně různých olejů, těžším vůním stačí nižší koncentrace, jemné vůně musíte dát víc. Pokud tedy máte 180ml svíčku jako já, na kterou použijete cca 170g vosku a budete chtít přidat 6% éterického oleje, aby svíčka jemně voněla, bude potřeba cca 10g oleje (170 x 0,06) = 11 ml, což jsou zhruba dvě kávové lžičky nebo jedna celá malá lahvička oleje od Saloos. Já nakonec dala oleje trochu míň, takže svíčky voní opravdu jen tak malinko.


4. Vosk jsem nalila do skleniček a nechala zatuhnout při pokojové teplotě, doporučuji je hned neplnit celé, aby byl prostor na případné opravy. Mně některé na povrchu trochu popraskaly, takže jsem po zatuhnutí přidala nahoru další tenkou vrstvu vosku.


5. Pak už jen zbývalo nalepit štítky a je to! Ty jsem si vytiskla na samolepkový papír a vystřihla.


Zkoušeli jste také vyrábět svíčky? Jak se povedly? :))

Mějte se moc krásně! Eva
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

3 komentářů

  1. Super, tohle by mě určitě bavilo. Máš je takové elegantní, uhlazené, doufám, že i dlouho vydrží? Už jsem milionkrát uvažovala o výrobě vlastních svíček, mýdel a šumivých bomb... tak snad na to budu mít teď víc času. :) Měj se! Š

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Štěpánko, moc děkuju! :)) Jojo, vydrží docela dlouho, jen doporučuju pohlídat ty knoty a radši udělat nejprve jednu zkušební svíčku. :))

      Vymazat
  2. Mě ty dřevěné knoty taky nehoří, půjdou do kamen a použiju klasické zase. Svíčky ze sojového vosku mám moc ráda, přijde mi že i dýl vydrží.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)