DIY: dívčí šaty z pánské košile

3. 8. 2021


Už dlouho mám doma pár pánských košil, které čekají, až z nich něco ušiju. Mám tu jednu pruhovanou lněnou, tu si schovávám na sukni pro sebe, a z téhle bavlněné jsem ušila šaty pro naši holčičku. Nejsou dokonalé, hlavně na tom lemování musím ještě zapracovat, ale nositelné jsou. Tak pokud byste si chtěli taky zrecyklovat nějakou starou košili, mám pro vás jednoduchý návod. :))


Na šaty o velikosti 98 jsem si z košile vystřihla:


Jak jsem postupovala:

1. Nejprve jsem z košile odpárala kapsu. Potom jsem si z košile ustřihla sukni - ze spodní části košile jsem ustřihla spodní díl dlouhý cca 35 cm. Díky tomu, že jsem ho pak nahoře nařasila, tak jsem nemusela boky ani spodní lem sešívat a začišťovat.

2. Pak jsem si podle střihu vystřihla přední a zadní díl (ten si můžete ve velikosti 98 stáhnout tady). Sešila jsem boční a ramenní švy a začistila okraje (mám pouze obyčejný šicí stroj, takže na začištění používám "overlockový" steh, na overlocku by to samozřejmě bylo lepší). 


3. Spodní díl jsem si nařasila, nahoře jsem si ho nastehovala dlouhými stehy v ruce (jde to i na stroji, hezký návod je tady). Zvlášť zadní díl a dva přední vždycky po rozepínání. Nařasenou sukni jsem přišila k zadnímu dílu a pak i k oběma předním a okraje zase začistila.

4. Ze zbytku košile jsem si vystřihla tři šikmé pásky a přežehlila je na půl (naměřila jsem potřebnou délku 1x 42 cm na průkrčník a 2x 32 cm na průramky, všechny tři jsem si ustřihla asi o 5 cm delší, šířky 4 cm) . Průkrčník a průramky jsem olemovala podle tohoto návodu (konkrétně "Šikmý proužek jako podsádka"). Tohle lemování mi dalo pěkně zabrat a i tak není dokonalé, ale bylo to moje první použití šikmého proužku, tak si myslím, že to nedopadlo zase tak špatně. :))



A je hotovo!


Šaty jsou té naší holčice trochu větší, ale chtěla jsem, aby je měla i na příští rok, když už se s nimi šiju. :))


Co jste naposledy šili vy? Budu moc ráda, když se podělíte o inspiraci! :))
Mějte se krásně! Eva
// foto moje ©gathermoments

Mohlo by se vám také líbit:

6 komentářů

  1. Dobrý den, chystám se na šaty z košile tady dle návodu od Vás, (skvělý to máte). Jen se chci zeptat, když jste přišila ten šikmý proužek jako podsádku u krku, jak jste to začistila na předním horním díle, který je na dvě části u knoflíků? Na obrázku není vidět. Děkuji za odpověď. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Peti, kousek jsem si nechala čouhat, zahnula jsem ho dovnitř a pak teprve prošila. Víte, jak to myslím? Klidně mi pošlete email, pošlu Vám fotku.
      Tak ať se šaty povedou! :)

      Vymazat
  2. Dobrý den, střih již není dostupný? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, střih je stále dostupný, stačí kliknout na odkaz v textu. :)

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)