Dvoudenní výlet do Znojma

30. 8. 2021



Dneska bych vás ráda vzala na krátký výlet do Znojma. Sice jsem o něm na blogu už psala před pár lety tady, ale přeci jen se skoro dvouletým dítětem jsou ty výlety v o dost pomalejším tempu a zase o něčem jiném. :))

Do Znojma jsme vyrazili na necelé tři dny, dvě noci. Na první noc jsme měli ubytování v hotelu kousek od historického centra města. Hotel vám tu doporučovat nebudu, pokoj byl sice hezky opravený, ale majitel moc příjemný nebyl a snídaně taky za moc nestála. Zato naše druhé ubytování na Kocandě Kravsko, to byla jiná liga! Bylo tam opravdu nádherně, více níže. :)


A teď už k tipům přímo ze Znojma. Výlet jsme začali samozřejmě hřištěm v parku a potom kafem v kavárně Balance Coffee Wine. Mají tu krásný dvorek, příjemný interiér, malý dětský koutek se spoustou hraček, skvělé kafe a sendvič nám chutnal tak, že jsme se na něj ještě jednou vrátili poslední den. 



Prošli jsme se městem, zašli ke kostelu sv. Mikuláše a k rotundě. Dalším objevem byla Enotéka Znojmo. V areálu znojemského pivovaru kousek od rotundy je tahle kavárna a vinárna od architektů Chybík&Krištof. Ve vstupní části najdete kavárnu rozdělenou vestavbou na více úrovní, takové malé místnosti-balkony, které mají prý odkazovat na atmosféru tradičních vinných sklepů. Ve druhé části jsou pak samoobslužné vinné automaty. Za vratnou zálohu si koupíte skleničku a kartu, kterou si nabijete libovolným kreditem (a když ho nevyužijete, tak vám ho zase vrátí). A pak už jen chodíte a vybíráte, jestli si dáte deci, půl deci nebo ještě míň. Ochutnat se tak toho dá spousta, k dispozici je rovnou 120 vzorků ze Znojemské podoblasti. Je odtud krásný výhled a mně se moc líbí, že areál pivovaru je průchozí pro veřejnost, a tak se konečně dá jít k rotundě normální cestou a ne jen úzkým chodníkem po schodech nad hradbami jako tomu bylo dřív.


V enotéce jsme se nakonec moc nezdrželi, ochutnali dohromady tři vzorky vína a pak přišla bouřka. Na večeři jsme zašli do osvědčené La Casa Navarra na jejich domácí noky, můžu doporučit!



Druhý den jsme se potkali s kamarády, kteří se sem přestěhovali, jak jinak než na hřišti. A vyrazili jsme společně na oběd do indické restaurace Everest na Horním náměstí. Odpoledne jsme chtěli zajít na kafe do Kávy na Knopp, ale měli venkovní sezení úplně zaplněné (druhý den už se zadařilo), tak jsme skončili o kousek vedle v La Familia Café. Musím říct, že jejich zahrádka s krucánky a umělými kytkami není zrovna můj styl, kafe bylo průměrné, ale čokodortík super. 



A pak už jsme se jeli ubytovat a na večeři do Kocandy (nebo možná na Kocandu?) do blízkého Kravska. Původní zájezdní hostinec a keramička je krásně zrekonstruovaná ateliérem ORA a rekonstrukce a úpravy tu pořád probíhají (kromě dalších pokojů prý chystají i dětské hřiště a wellness). Krásný je i celý areál, kašna, jezírko s vodopádem, zeleninové záhony a všechny trvalkové výsadby. Připadala jsem si úplně jako v Provence a sbírala inspirací pro naši budoucí zahradu. Stejní majitelé mají i stodolu Sušku, na obou místech probíhají svatby, tak je skoro nemožné se tu ubytovat přes víkend. Nám to ale nevadilo, stejně jsme vyráželi až v neděli.



Bydleli jsme v pokoji ve staré budově, takže tam byl příjemný chládek. Líbilo se tam i holčičce, hlavně teda kašna a jahůdky. Ale užívala si že může běhat po areálu a to jsme si užívali i my, že jsme neměli strach, že někde vlítne pod auto. Prostě pohoda. A ta snídaně, byla skvělá! Hotelové snídaně přímo zbožňuju, o to víc, že je nemusím chystat.



Poslední den výletu jsme se zajeli podívat na zámek v Kravsku, moc tam toho k vidění nebylo, tak jsme se prošli po parku a moc nezdrželi. 



Potom jsme zajeli okouknout nové vinařství Lahofer opět od architektů Chybík&Krištof ve tvaru betonové vlny. Střecha je pochůzí a kromě vyhlídky slouží i jako hlediště pro letní koncerty, členění i konstrukční systém prý odkazuje na rozchod vinných řádků. Uvnitř je kromě výroby, skladu a kanceláří i část věnovaná návštěvníkům, kde si můžete vína koupit s sebou nebo degustovat přímo na místě. Na fotkách mě trochu ruší ten kanál v dlažbě před vchodem, ale jinak dobrý! 



A ještě tu mám poslední doporučení: kavárnu Káva na Knopp. Najdete ji zastrčenou v uličce Malá Michalská, kde nejezdí auta, takže posezení venku je tu moc fajn. Mají skvělé kafe a ten espresso čoko dort byl taky super.



A ještě tu mám pár tipů, které jsme už nestihli nebo zrovna měli zavřeno. Moc mě mrzela kavárna a pekárna Půl na půl, ve Znojmě jsme byli od neděle do úterý a to měli zrovna zavřeno. Podobný případ je i Winebar Chatka, taky v pondělí zavřeno a v úterý otevírali až pozdě odpoledne a to už jsme zase odjížděli. A ve vegetariánské restauraci Na Věčnosti měli taky zrovna zavřeno. Tak třeba někdy příště...

Jo a ještě do 30. září můžete ještě využít akci #mastozadax a za útratu 150 Kč v restauraci nebo ubytováni ve městě dostat poukázku na prohlídku podzemí, města nebo na Radniční věž, více info najdete tady.

Krásné  dny! Eva
//foto moje © gathermoments

Mohlo by se vám také líbit:

2 komentářů

  1. Tak to jsou super místa. Kocanda je vážně jako vystřižená z francouzského katalogu, moc pěkně spravené. I ostatní místa jsou zajímavá ... ta vlna, ta teda je.
    Díky i za tipy, budou se hodit. Zdravím Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Jitko, to jsem moc ráda, že se budou tipy hodit. Ať se Vám výlet vydaří! :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)