Sezóna švestek je tu! Tuhle kynutou klasiku děláme každý rok několikrát. Stejně dobrá je třeba i s rybízem. Recept je původně ze Sandtnerky, jen jsou trochu upravené poměry, aby byla buchta na plechu tak akorát vysoká. Jen teda s plynovou troubou na chalupě nejsme moc kamarádi, tak zrovna ta na fotkách je zespodu taková sežehlá.
Suroviny:
- 30 dkg hrubé mouky (funguje to i s polohrubou)
- 8 dkg másla
- 5 dkg moučkového cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- třetina kostky droždí
- mléka od oka, aby mělo těsto správnou konzistenci :)
Na drobenku:
- 6 dkg hrubé mouky
- 4 dkg másla
- 4 dkg moučkového cukru
Postup:
- Do mísy si proseji mouku a cukr, udělám důlek a do něj rozdrobím kvasnice. Zaleji trochou ohřátého mléka a nechám chvilku vzejít kvásek.
- Přidám vejce, sůl a rozheřáté máslo a vypracuji těsto. Podle potřeby přidávám mléko, těsto by nemělo být moc tekuté, mělo by hezky držet tvar, asi jako na knedlíky. :)
- Těsto posypu moukou a nechám v teple pod utěrkou vykynout.
- Mezitím si udělám drobenku z mouky, másla a cukru a nechám vychladit v lednici.
- Vykynuté těsto přendám na plech vymazaný máslem a rovnoměrně rozetřu stěrkou. Nechám ještě chvilku kynout.
- Mezitím si nachystám a vypeckuju švestky, pustím troubu.
- Jakmile těsto trochu poskočí, naskládám na něj švestky, posypu drobenkou a peču v předehřáté troubě na 160°C 10 minut a potom na 140°C ještě asi 15 minut, až začnou okraje hnědnout.
Taky máte nějaký osvědčený recept na buchtu, který pečete pořád dokola? Budu moc ráda, když se podělíte. :))
Mějte se moc krásně! Eva
//foto moje ©gathermoments
4 komentářů
No teda, ten vypada luxusne!!! M.
OdpovědětVymazatMarci, moc díky! :))
VymazatJdu na něj 😊
OdpovědětVymazatTak ať se podaří! :))
VymazatMoc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)