­
­

Babiččina kynutá švestková buchta

22. 9. 2020


Sezóna švestek je tu! Tuhle kynutou klasiku děláme každý rok několikrát. Stejně dobrá je třeba i s rybízem. Recept je původně ze Sandtnerky, jen jsou trochu upravené poměry, aby byla buchta na plechu tak akorát vysoká. Jen teda s plynovou troubou na chalupě nejsme moc kamarádi, tak zrovna ta na fotkách je zespodu taková sežehlá.

Suroviny:

  • 30 dkg hrubé mouky (funguje to i s polohrubou)
  • 8 dkg másla
  • 5 dkg moučkového cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • třetina kostky droždí
  • mléka od oka, aby mělo těsto správnou konzistenci :)


Na drobenku:

  • 6 dkg hrubé mouky
  • 4 dkg másla
  • 4 dkg moučkového cukru

Postup:

  1. Do mísy si proseji mouku a cukr, udělám důlek a do něj rozdrobím kvasnice. Zaleji trochou ohřátého mléka a nechám chvilku vzejít kvásek.
  2. Přidám vejce, sůl a rozheřáté máslo a vypracuji těsto. Podle potřeby přidávám mléko, těsto by nemělo být moc tekuté, mělo by hezky držet tvar, asi jako na knedlíky. :)
  3. Těsto posypu moukou a nechám v teple pod utěrkou vykynout.
  4. Mezitím si udělám drobenku z mouky, másla a cukru a nechám vychladit v lednici.
  5. Vykynuté těsto přendám na plech vymazaný máslem a rovnoměrně rozetřu stěrkou. Nechám ještě chvilku kynout.
  6. Mezitím si nachystám a vypeckuju švestky, pustím troubu.
  7. Jakmile těsto trochu poskočí, naskládám na něj švestky, posypu drobenkou a peču v předehřáté troubě na 160°C 10 minut a potom na 140°C ještě asi 15 minut, až začnou okraje hnědnout.

Taky máte nějaký osvědčený recept na buchtu, který pečete pořád dokola? Budu moc ráda, když se podělíte. :))  

Mějte se moc krásně! Eva
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

4 komentářů

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)