Přečteno /zima 2019

27. 3. 2019


ELIZABETH GILBERT: VELKÉ KOUZLO

Velké kouzlo od Elizabeth Gilbert mě docela zklamalo. Najdete tam pár tipů, jak pracovat s kreativitou, ale pokud jste už pár motivačních knih na toto téma četli, nevím, jestli vás tahle bude bavit. Nicméně se mi líbila myšlenka, že aby člověk zvládl něco vytvořit, nemusí být rozervaný a nešťastný.
**






ELENA FERRANTE: SÉRIE GENIÁLNÍ PŘÍTELKYNĚ

Konečně jsem se taky dostala k momentálně hodně populární sérii Geniální přítelkyně od italské spisovatelky Eleny Ferrante. První díl mě ze začátku nebavil, ale jak začala Elena chodit do měšťanky, hned to bylo zajímavější. Další díly mě bavily všechny. I ten poslední. Sice jste mi psali, že čtvrtý díl už byla celkem nuda, ale já ho zhltla za pár dní i tak. A když jsem měla dočteno, bylo mi najednou líto, že už se s holkama nepotkám, sice to nebylo zas tak napínavé, ale já se vždycky strašně těšila, až se začtu. :))
****



ANNA BRONES: ŽIJME LAGOM

Na Žijme lagom jsem v knihovně narazila úplně náhodou v kategorii novinek. Zaujala mě hlavně grafikou a krásnými fotkami a že je lagom nový hit, jako dříve hygge, jsem ani netušila. Švédské slovo „lagom“ se dá přeložit jako „přiměřeně“ nebo „tak akorát“. Takže v knize autorky Anny Bronesové najdete spoustu tipů, jak žít v přítomném okamžiku, jak zpomalit a obklopovat se menším počtem ale o to kvalitnějších věcí. Líbila se mi i část o ekologii a udržitelnosti, kde autorka doporučuje nadčasové, kvalitní a prověřené kousky, ať už oblečení nebo vybavení domácnosti. 
****



AUSTIN KLEON: KRAĎ JAKO UMĚLEC

Knížka je útlá, stručná, čtení tak na hodinu maximálně dvě a má zajímavou grafickou úpravu. Je to taková motivační kniha k tomu, abychom se nebáli být kreativní a začali tvořit. Hlavní myšlenkou je skutečnost, že vše, co vytvoříme, je produktem naší zkušenosti, a naše zkušenost je souhrn všeho, co prošlo našimi geny a smysly. Tvorba už bude vždy krádež, vždycky najdeme někoho, kdo dělá nebo udělal něco podobného. 
Zaujalo mě hned několik myšlenek: kraď jako umělec - dívej se okolo a střádej si své inspirace na vhodnou dobu; nečekej s prací na to, až zjistíš, kým jsi, ale pracuj, abys zjistil, kdo jsi; vedlejší koníčky a projekty jsou důležité; odváděj dobrou práci a děl se o ni s ostatními (třeba na sociálních sítích) nebo třeba: pracuj rukama, tak se pohrnou ty nejlepší nápady.
****

Četli jste některou z knížek? Jak se vám líbily? Jaká knížka vás v poslední době zaujala?

Mějte se moc krásně! Eva
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

2 komentářů

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)