5 jednoduchých nápadů, díky kterým žiju víc zero waste

11. 7. 2018


V poslední době se s ekologií roztrhl pytel a propaguje se nejen na blozích, ale i na sociálních sítích. Možná jste zahlédli i tento Eco song nebo projekt Kamu #neplastuj. A je to skvělé, že se z ekologie stává móda. Jak jsem pokročila já od minulého článku? Úplně bezobalový - zero waste život asi nebudu mít nikdy, tak se snažím aspoň o minimalizaci odpadu - low waste. :)) Na všechny změny je potřeba si zvyknout, ale zrovna tyhle jsou úplně jednoduché a tak mi to šlo skoro samo:



1. LÁHEV NA PITÍ A HRNEK NA KÁVU S SEBOU
Skleněné lahve mám dvě (Retap a Equa), přiznám se ale, že nejčastěji nosím tu jednu plastovou od Voss vody, co jsem si přivezla z Norska. Přeci jen, je nejlehčí. :))
A stejně jako plastové flašky, můžete ušetřit i jednorázové kelímky na kávu. Ty totiž nejsou jen papírové, většinou jsou potažené plastovou vrstvou a jejich recyklace tak není úplně snadná. Stačí si pořídit nějaký pěkný stylový hrneček a kávu s sebou si brát do něj.


2. SÁČKY NA ZELENINU, OVOCE A PEČIVO
Přiznám, že dřív jsem si do pytlíku strkala i banány, dneska mi to připadá nepochopitelné :)) Vetší kusy se dají pohodlně přenést bez sáčků, na ty menší a bobulové zkuste třeba Frusack (moc sympatický český projekt) nebo si našijte pytlíky ze starých záclon. A plátěnou tašku nebo síťovku na nákupy, to si nosí už snad všichni, ne? Vyšší level jsou potom nákupy v bezobalových obchodech do vlastních nádob - tady najdete jejich přehlednou mapku.


3. PAPÍROVÁ, KOVOVÁ NEBO BAMBUSOVÁ BRČKA
Taky jste viděli to video se želvou s plastovou slámkou zapíchnutou v čumáku? Já už vím, že si žádná plastová brčka nekoupím (pár jich ještě máme doma a používáme opakovaně ta samá, stačí je strčit do myčky), skvělou variantou jsou papírová (ještě se mi v pití nikdy nerozmočila), kovová nebo bambusová. Nebo taky žádná brčka nepoužívat, ale ty koktejly se s nimi pijí tak nějak stylověji. :))


4. TUHÉ ŠAMPONY A MÝDLA
Stačí jim jen papírová krabička, žádné sáčky a plastové lahvičky. Na vlasy mám nejradši šampuchy Ponio, psala jsem o nich už několikrát. A malých mýdláren je dneska velká spousta. Některá mýdla jsou opravdové skvosty, zkuste třeba Almara Soap nebo tahle luxusní mýdla od Heleny Heinz.
Ale ne všechna kosmetika jde nahradit mýdlem, já si momentálně zamilovala slovenskou značku Mylo ve skleněných obalech s krásnými minimalistickými etiketami.



5. UTĚRKY A KAPESNÍKY
Věděli jste, že papírové utěrky a kapesníky jsou 7x větší zátěží pro životní prostředí než znovupoužitelné látkové (i při započítání všech faktorů – výroba, odstranění, praní, žehlení…)? My papírové utěrky do kuchyně vůbec nekupujeme, na nádobí mám látkové utěrky a na ruce menší ručník, jen je častěji peru. Na hadry se zase snažím používat staré textilie, třeba roztrhaná bavlněná trička, která už jsou nenositelná. Látkové kapesníky ale zatím používám jen doma (při rýmě jsou parádní, protože tolik neodírají nos), na cestách i v kabelce nějaké ty papírové vždycky najdu.



Momentálně mám z knihovny půjčenou Domácnost bez odpadu od Bey Johnson, tak jsem zvědavá, co tam nasbírám za další tipy. :)) Jak jste na tom se zero waste vy? Žijete tak vlastně odjakživa, podlehli jste trendu nebo vás to nechává chladnými?

Mějte se krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments

Mohlo by se vám také líbit:

38 komentářů

  1. Takhle to bývalo naprosto běžné za časů našich babiček. Pak přišla vlna krásných obalů na cokoliv, nejlépe nevratných a my jsme na takový běžný způsob zacházení s věcmi zapomněli. Je to samozřejmě pohodlnější všechno koupit v obalu naházet do kufru auta ve velkém a odvézt domů. Málokdo si uvědomí, že ten obal je v ceně produktu, že ho musíme zaplatit. A jaké procento z těch nevratných obalů se zrecykluje?
    Olga

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oli, je to tak, pamatuju si, jak babička vykládala, kam chodili s lahvemi pro mléko, pro mouku nebo jak chodila se džbánem do hospody pro pivo. Jenže jsme si zvykli, že v obchodech je všechno krásně zabaleno a nejlépe ještě s dlouhou trvanlivostí...

      Vymazat
  2. Zero waste je trend, ktory dlhodobo sledujem. Mam snahu nieco z neho aplikovat aj u nas doma, ale dari sa mi velmi malo. Nieco je to o pohodli - detske jednorazove plienky :(.
    Chodime nakupovat so svojimi taskami, recyklujem a upcyklujem. Tiez chodim s termoskou na vodu.
    Kupujem velke balenia drogerie, ked sa da, nakupujem bezobalovo. Ale este mam co dohanat....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám co dohánět, ale už tyhle krůčky jsou super. :))
      Nejhorší je, že těch věcí, co se prodávají v plastových obalech je většina a ještě jsou mnohem levnější než třeba ty v bezobalových obchodech :(

      Vymazat
  3. Ahoj všichni, moc mě těší, že toto téma se stále častěji objevuje. Postupně taky zavádím změny, ale v některých případech jsem bezradná. Zatím se mi povedlo: 1. čím dál víc chodím do bezobalových obchodů a dost mě to baví, 2. praktikuji na svých vlasech nopoo a hennu (vše bezobalově), zavedla jsem obyč mýdlo na mytí a víc přírodní kosmetiky, 3. nosím na nákupy své tašky a krabičky (ne vždy se zadaří a setkám se s pochopením), 4. pokouším se vyrábět nějakou tu drogerii doma, 5. používám bambusové tamponky na odličování a v práci místo jednorázových papírových utěrek jsem zavedla látkovou. Co se mi nedaří: 1. vytěsnit papírové kapesníky, i když s nimi mnohem víc šetřím, 2. eliminovat plast od jogurtů, žervé a jiných mléčných výrobků, 3. pořešit látkové pytlíčky, které by nestály majlant (zatím furt dokola používám staré igeliťáky nebo papírové sáčky), 4. musím zapracovat na stravování venku jako trhy, festivaly atd. a chodit lépe vybavená, 5. pořád jsem nenašla kompost nebo popelnici, kam bych mohla nosit svůj bioodpad. Jak to máte vy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Blani, tak Ty už jsi úplný zero waste profík! :)) To nopoo závidím, já si zkoušela chvilku umývat vlasy moukou, ale nevydržela jsem, vypadaly příšerně :( O látkových tamponcích na odličování taky uvažuju a ty plastové obaly jsou šílené. Když si vezmu kolik doma vyhazujeme plastů, mnohem to převyšuje ostatní odpad...V Brně kompost vyhazuju do směsi, když jsme na chalupě na vesnici, tak tam máme kompost vlastní. Můžeš ještě mrknout na vermikompostéry, dají se mít i v bytě, třeba by Tě zaujaly. ;))

      Vymazat
    2. Evi, o vermikompostéru vím, ale protože bydlím v garsonce, tak mě představa, že spím v jedné místnosti se žížalama, moc neláká:o))) doma na Vysočině máme normálně velký kontejner na bioodpad před domem, takže to není problém. Tady v Praze si ale popelnici musíš objednat a extra zaplatit, což by mi nevadilo, ale protože jsem v podnájmu, nemůžu o tom rozhodovat a ani neočekávám nadšení sousedů dělit se o poplatky. Snad ale najdu nějaké veřejně dostupné místo v okolí, kam bioodpad odnést. Co se týče nopoo, tak zatím zkouším, co to udělá. Začala jsem v dubnu a zatím jsem zkusila mouku, marocký jíl, ocet a hennu. A su vážně spokojená, je to jen o zvyku. Teď se chystám poprvé ke kadeřnici, už jsem ji na to psychicky připravila, tak snad to zvládnem i bez chemie:o)

      Vymazat
    3. Tak tomu rozumím :)) Taky mi v Brně popelnice na bioodpad chybí, vím, že je testovali v jedné čtvrti a pak se mělo vyhodnocovat, jestli se hnědé kontejnery budou rozmisťovat plošně, nebo jen zájemcům za poplatek, ale vlastně vůbec nevím, jak to dopadlo.
      To je paráda, že Ti nopoo vyhovuje, jaké byly ty první týdny? Dalo se to zvládnout? Já teda měla vlasy fakt hrozný. :D

      Vymazat
    4. Nevím, jestli bych v nopoo pokračovala, kdyby mě to hned od začátku nebavilo a nebyla jsem z vlasů nadšená. Poprvé v životě nebo po strašně dlouhé době jsem měla pocit, že konečně "mám vlasy". Dřív to bylo takové jemné a rozježené cosi. Teď mám vlasy přirozeně zvlněné, pěkně drží tvar a na omak jsou silnější a žíňatější. Možná ale pro mě přechod na mouku nebyl tak náročný, protože jsem nepoužívala už dlouhou dobu žádné superefektní šampony z reklamy, ale obyč kopřivový nebo bylinný z Havlíkovy apotéky, díky čemuž jsem se vyhla silikonům a já nevím jakým legráckám, co se do šampónů dávaj. Teď pracuju na tom, abych prodlužovala dobu mezi jednotlivými mytími (dřív jsem myla vlasy šamponem denně). Každý den ale vlasy (pakliže je přímo nemyju) oplachuju vodou nebo bylinným oplachem, abych se zbavila prachu a nečistot. Přece jenom si nedovedu představit, že půjdu spát se špinavou hlavou. Rozhodně je to ale celé snazší, než se zdá, a ještě člověk dost ušetří:o)Mouku, jíl, ocet a hennu kupuju v Bezobalu, takže se vyhnu i všem plastovým butelkám a v koupelně mám víc místa. Celkově su dost zvědavá, co ten můj pokus přinese a co na to řekne paní doktorka na dermatologii, kde se léta s vlasy léčím, ale jinak bych u nopoo už ráda zůstala.

      Vymazat
  4. A ještě jedna věc mě napadla a ta mě teda fakt štve - nemůžu najít skutečně efektivní drátěnku na nádobí. Mám sice supereko kartáč na nádobí a houbičku z lufy, ale s tím fakt připečený kastrol nevydrbu. Jestli máte někdo tip, sem s ním, budu moc ráda:o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak v tomhle bohužel neporadím, měli jsme doma nakoupenou zásobu obyč houbiček, tak zatím pořád umývám s nimi. Třeba někdo poradí :))

      Vymazat
    2. v drogerii prodávají kovovou klasickou drátěnku :-)

      Vymazat
    3. Hodně připečený kastról vyčistíte tak, že do něj nalijete trochu vody, přidáte sodu bikarbónu a necháte trochu povařit. A ta připečená část pak jde dolů i sama.

      Vymazat
  5. Z knížky čerpám hodně :). Mě hlavně těší to že moje dcera vidí už jiný standard než je koupit igelitovou tašku při každém nákupu. Nakupujeme spolu beozobalově, ukazuji jí jiný pohled při nákupu...třeba proč koupit meloun v plastu když si koupíme na trhu apod. Dnes jsem zrovna viděla v TV s dcerou příběh rodiny a tam jim přivezli nákup až do domu v 8 plastových igelitkách...a vydělali všechno v plastových krabičkách a síťkách ..uf ...A někde jsem snad viděla i loupaný pomeranč zabalený v plastu. Tak si říkám wtf? Říkám si kolik lidí to skutečně má jako trend a nebo tak skutečně žijí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je hezký přístup ;)) Já viděla někde i banán v igelitu a to nebyl ani oloupaný...V poslední době se ekologický přístup mezi lidmi docela rozšiřuje, tak snad se blýská na lepší časy :))

      Vymazat
  6. V tomhle ohledu se taky snažím lepšit. Vlastní hrneček na kafe mám, ještě najít nějakou tu nádobu na frappéčka, tudíž i vlastní brčko, a budu spokojená. Nejvíc mě asi rozčilují lidi, co si jdou sednout do kavárny, ale i tak chtějí pití do plastovýho kelímku - teď jsem nově začala v kavárně pracovat, takže tam to velké plýtvání dost pociťuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juli, to chápu, mě zase strašně rozčilovali ve Vietnamu turisté (viděla jsem jen místní Vietnamce), co vyhazovali odpadky kudy chodili a bylo jim to úplně jedno. A podle toho to tam vypadalo hlavně v moři. :(( Pak taky ty malé flašky balené vody, co rozdávali na každém výletě, v autobuse, ve vlaku...kolik jich jen za den musí být! To stejné u nás třeba v RegioJetu, taky by se nad tím mohli trochu zamyslet.

      Vymazat
  7. Ahoj Evi, taky Beu zrovna čtu ;-)... Taky v tomhle ohledu stále zkouším, co snesu;-) - něco jde snadno, něco drhne, stále máme spoustu "prohřešků" (třeba ta brčka jsem nedávno dceři koupila - barevná, umělohmotná - moc o ně žadonila - v tomhle směru často vyměknu)...
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, já taky nejsem perfektní, ale myslím, že je fajn, že se snažíme. Každý musí začít u sebe a třeba se přidají i ostatní :))
      Tak pak dej vědět, jak se knížka líbila!

      Vymazat
  8. Tvoje rady si uložím rada:-)
    Alena V.

    OdpovědětVymazat
  9. Super tipy:) Pro mě už je láhev na vodu a hrnek na kafe s sebou klasika. Udivuje mě, že spoustě lidem to pořád nedochází, a že někteří nedělají ani ten základ jako je třídění odpadu...

    Sim in the Bubblegum
    Píšu, tedy jsem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, to je pravda, taky už třídění beru jako naprostý základ a ani by mě nenapadlo, že by to někdo nedělal. Tak snad se nám společně podaří to množství odpadu trochu zmenšit :))

      Vymazat
    2. Měla jsem v praci kolegu, který potom co jim ve městě zdražili poplatek za odpady, tak přestal třídit, že za ty prachy to dělat nebude. :(

      Vymazat
    3. Jaj, to je hrůza. :( Ale přijde mi, že takto smýšlí hodně lidí, proč my bychom to dělali, když z toho nic mít nebudeme a ještě se budeme muset omezovat.

      Vymazat
    4. lidi si totiž neuvědomují, že jsou sami proti sobě nebo proti vlastním dětem, které tu budou žít. Vídám to též v práci, co lidi naházej do koše, který mají v kanclu pod stolem, než aby ušli pár metrů po chodbě (třeba cestou na wc nebo do kuchyňky), kde máme popelnice na plast a papír. Na tom, že odpad třídím doma i v práci, neshledávám nic obtěžujícího, jen hodím např. plast do jiné tašky, než do koše na směsný odpad, tašku pak vynesu zvlášť po cestě k metru a je to. Bylo by ale fajn, kdyby popelnice na tříděný odpad častěji odváželi (v Pze jsou věčně přeplněné) a taky kdyby tam lidi neházeli, co tam nepatří. Líbí se mi ale myšlenka jedné vesnice (nepamatuju si už na název), kde zavedli, že kdo třídí, má na směsný odpad slevu. To je pro mnohé motivující:o)

      Vymazat
  10. Vlastní láhev na pití nosím při sobě všude už několik let a jinak si to neumím ani představit :-D akorát s kávou to budu muset ještě vychytat!!

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sama taky vlastní hrníček nemám, na kafe moc nechodím, ale je pravda, že pár těch kelímků za rok taky vyprodukuju...

      Vymazat
  11. Moc ráda si ukládám. Snažím se, ale není to rozhodně tak moc jak bych si přála.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky nejsem perfektní, ale důležité je, že se vůbec snažíme! :))

      Vymazat
  12. Krásné tipy na Zero Waste život, některé už sama praktikuji delší dobu. Třeba lahev na pití nebo si chci teď v létě ušít pytlíčky na zeleninu a na ovoce. Jsem ráda, že tuhle filosofii sdílíš a třeba přesvědčíš více lidí, aby se zamysleli nad svou produkcí odpadu. Hodně štěstí. :)

    BLOG Corculum | Stepanka_T

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Štěpánko, díky! Snad se přesně to podaří :))

      Vymazat
  13. Já třídím plasty sklo a papír dobrých dvacet let. Textil, hračky, baterie a kov o něco kratší dobu. Jezdím ke kontejneru kde vybírám věci co se lidém nehodí vozím je do kovošrotu nebo je prodávám a balím do vyhozených krabic a bublinových folií. Lahev a tašku mám v kabelce. Stále nejsem spokojená a pracuji na sobě a domácnosti dál.

    OdpovědětVymazat
  14. Evi, super článek, který může spoustě lidem pomoct. Sama dělám téměř všechno, co zmiňuješ. Láhev na vodu je samozřejmost, kelímek na kávu beru taky, když cítím, že ten den si někde ve městě dám kafe s sebou, jinak kávu piju doma nebo v práci. Nakupovat s plátěnkou chodím léta, látkové pytlíky na ovoce, zeleninu a pečivo praktikujeme s přítelem pár měsíců, ale děsně nás to baví. Kouzlo tuhých šamponů taky znám už dlouho, teď budu zkoušet od slovenské značky Navia, tak se těším. Brčka nepotřebujem a v kavárně / baru se odteď budu snažit říkat, že nechci drink s brčkem :) Jinak k mým zero waste snahám řadím ještě nahrazení odličovacích tamponků látkovou variantou, to je taky pecka a ušetření spooousty odpadu - jen jsem ještě nepřišla na to, jak na odlakování nehtů, na to stále používám ty jednorázové vatové... A pak menstruační kalíšek, nemůžu si ho vynachválit :)
    Jo, jsem ráda, že se poslední dobou o odpadu a recyklaci v tak hojné míře mluví, je to dlouho zanedbávaný problém a musí se řešit. Věřím, že společně to dáme, pokud každý udělá byť jen pár malých krůčků, má to smysl!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani, moc děkuju! Myslím, že je potřeba začít postupně, já tak taky začala a jsem teď víc otevřená větším změnám...mám rozečtenou Beu, tak jsem zvědavá, kolik z toho zapracuju do života :))

      Vymazat
  15. Je toho hodně, co děláme pro zero waste životní styl. Separace odpadu je samozřejmost už spoustu let (separujeme papír, plast, sklo, kov, bioodpad - máme ve městě na ně speciální popelnice, textil). Obě děti jsem měla z 95% na látkových plínkách, já po prvním porodu používám látkové vložky (chystám se pořídit kalíšek), pár let už nekupuji vatové tampony (mám uháčkované), oblečení kupuji hodně v secondhandech a šiju, co je dětem malé, posouvám dál. Flaška sebou je nezbytnost, kafe si do ruky nekupuji, už pár let používáme látkové tašky a pytlíky ze záclon (vše vlastní výroba), na dovolené jezdíme autem, i když služebně jsem párkrát ročně v letadle :-( Pečeme si vlastní kváskový chléb, teď začínám s mydlařením a vlastní kosmetikou (doporučuji kurzy moderni alchymistky i její web). Nekupujeme zbytečnosti, děti dostávají dárky vždy na vánoce, narozeniny a svátek, stejně toho mají hodně. Jezdíme do práce vlakem, auto používáme na delší trasy, nebo rodinné výlety. A tímto vším ušetříme docela dost peněz, což se hodí pak na vyřešení rodinného bydlení (čeká nás stavba domečku).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Matildo, děkuji za tipy! :)) Popelnice na bioodpad bych taky uvítala, třeba se v Brně jednou podaří...a mýdlaření i výroba vlastní kosmetiky je moc fajn, taky mě baví, tak ať se daří!

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)