4 denní výlet za rakouskými jezery - Retz, údolí Wachau a Linz

17. 7. 2018


Po povedeném výletu do Mariazel a okolí (články tady a tady) jsme si na červencový prodloužený víkend naplánovali další výlet do Rakouska. Půjčili jsme si auto od rodičů a udělali si roadtrip. Výlet jsem rozdělila do dvou článků, dneska Vám ukážu údolí Wachau s Linzem a jezera u Salzburgu s Hallstattem, Bad Ischlem a St. Wolgangem si nechám na příští článek.


Už dlouho jsem se chtěla podívat do Hallstattu, který znám hlavně z idylických fotek na Instagramu, a tak to byl hlavní cíl naší cesty. První den jsme ale zůstali v údolí Wachau - mezi městy Krems a Melk, v těch jsme se už byli podívat před dvěma roky - článek najdete tady. Na noc jsme zůstali v kempu v Melku, kousíček od centra města i benediktinského kláštera. Koukali jsme se i po jiných nabídkách ubytování, ale protože jsme výlet plánovali na poslední chvíli a ubytování hledali těsně před odjezdem, bylo už všechno plné nebo moc drahé. Nakonec jsme to tedy vyřešili vlastním stanem (a i tak jsme pod 10 euro za osobu nedostali). Příště bych si s sebou kromě spacáku a samonafukovacích karimatek určitě zabalila i vařič, protože některé kempy byly na dost odlehlých místech a uvařit si něco teplého by se hodilo.


RETZ
Naše první zastávka v Rakousku byla kousek za hranicemi v městečku Retz, které je známé svými vinnými slavnostmi, kdy z kašen teče namísto vody víno. :)) My se prošli po náměstí a pokračovali dál.




ÚDOLÍ WACHAU - DÜRNSTEIN: MĚSTEČKO  A ZŘÍCENINA
Dürnstein byla naše první zastávka v údolí Wachau, kudy protéká Dunaj a všude okolo najdete vinice a meruňkové sady. Je to taky hodně oblíbené místo cyklistů, pěkně po rovince, občas se zastávkou ve vinném sklípku. :)) Městečko je to malebné, my se vyšplhali i na zříceninu nad ním, odkud je krásný výhled do okolí.












ÚDOLÍ WACHAU - SPITZ A ZŘÍCENINA HINTERHAUS
Odpoledne jsme pokračovali do Spitzu, kde jsme se osvěžili v Dunaji a vylezli na další zříceninu Hinterhaus. Tahle se mi líbila trochu víc než Dürnstein, byl odtud krásný výhled přes přilehlé vinice a dalo se vylézt i na věž.






Kemp v MELKU
Na noc jsme zůstali v kempu Fährhaus Melk, který je hned pod slavným benediktinským klášterem. Večer jsme si zašli na procházku do městečka, ale bylo to tam jako po vymření...to všichni turisté jezdí jen na den? Kdyby vás Melk zajímal víc, mrkněte na tento článek. :))



LINZ
Linz byla taková zastávka z nouze. Na pátek totiž předpověď v okolí jezer hlásila déšť, tak jsme si zajeli radši do města. Moc jsme neměli nastudováno, co je v Linzi za zajímavosti, v infocentru nám ale dali mapku s 10 nej atrakcemi, tak jsme se měli čeho chytit. :)) Moc jsem se těšila, že si dám Linecké kolečko, ale to nikde neměli. Tak jsme se aspoň prošli městem, podívali se do OÖ Kulturquartier, druhého největšího rakouského kostela Mariendom, na zámek s moderní přístavbou a dali si kafe. S croissantem...:))
Odpoledne začalo pršet, tak jsme to zapíchli v místním Primarku a večer se přesunuli k jezerům.

















Ještě mapka (zaznačila jsem i tam místa, kde jsme parkovali (a za kolik), kempy, podniky, kde jsme byli na kafi, a všechna místa o kterých píšu v článku):





V příštím článku vás už vezmu k těm slibovaným jezerům u Salzburgu. :)) A jak jste prodloužený víkend strávili vy?

Mějte se krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

2 komentářů

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)