Vánoční perníčky

30. 11. 2017


Vloni o Vánocích jsem vám slibovala recept na naše osvědčené medové perníčky. Nakonec jsem na něj ale nějak zapomněla, tak ho tu pro vás mám až teď. My se letos do pečení ještě nepustili, ale už by to chtělo, vloni nám totiž jen perníčky zabraly celý víkend.

Recept máme z kuchařky od paní Marie Janků-Sandtnerové neboli ze "Sandtnerky". Podle ní se u nás vaří dodnes, vaří podle ní moje babička a vařila i babička mojí babičky. Je to taková klasická česká kuchařka. Paní Sandtnerová byla propagátorka zdravé výživy, takže tu najdete i třeba dietu při nadváze, ale mám pocit, že kdybych snědla všechno zde doporučované, asi moc nezhubnu. :)) Tak zpátky k perníčkům!



Těsto:
  • 35 dkg hladké mouky
  • 15 dkg cukru
  • na špičku nože amonia (cukrářské droždí) 
  • čerstvě utlučené koření (skořice, anýz, 1 hřebíček, 1 nové koření)
  • kůra z 1/4 citronu
  • 12 dkg medu
  • 2 vejce (trošku bílku si nechat na potření perníčků před pečením)
  • půl prášku do perníku
  • lžička kakaa

Postup:
  1. Na vál si připravíme prosátou hladkou pšeničnou mouku, cukr, na špičku nože amonia, citronovou kůru, tlučené koření, prášek do perníku. Uděláme důlek a přilijeme rozehřátý, prochladlý med a vejce. 
  2. Vypracujeme tuhé těsto, necháme do druhého dne v lednici odpočívat.
  3. Těsto vyválíme na tloušťku zhruba 0,5 cm (aby měly perníčky z čeho naskočit), formičkami vykrájíme různé tvary, potřeme vajíčkem a ve vyhřáté troubě na plechu vyloženém papírem upečeme. 
  4. Pečeme na 175 °C po dobu 8 minut. Během pečení neotvíráme troubu!

Bílková poleva:
  • 1 bílek - bílek musí být úplně čistý
  • 14 dkg moučkového cukru - cukr alespoň třikrát prosijeme, aby v polevě nebyly hrudky
  • kapky citronové šťávy


Jaký je ten váš osvědčený perníčkový recept? Nebo radši na Vánoce pečete jiné cukroví? :))

Mějte se krásně a užívejte si v klidu vánoční přípravy! Evi
//foto moje © gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

10 komentářů

  1. Odpovědi
    1. Marti, moc děkuji! Krásný a pohodový advent přeji! :))

      Vymazat
  2. Krásné perníčky :) Já peču perníčky podle Ivety Fabešové a jsou moc dobré :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, moc děkuju! :)) Díky za tip, mrknu!

      Vymazat
  3. Jsou to nadherne kousky. Ja obdivuji zejmena to precizni zdobeni, to asi nikdy neudelam:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, moc děkuji, taky mi to minule zabralo celý den, nazdobit celou várku. Ale pořád mám co zlepšovat, jsem zvědavá na ty letošní :))

      Vymazat
  4. Letos je to poprvé, co nepeču, ale recept si píšu pro příště :) A jestli chystáš kurz jejich zdobení, tak si rezervuji místo :D Vypadají nádherně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kájo, moc děkuju! Ale taková odbornice, abych na zdobení pořádala kurzy, ještě nejsem! Pořád mám, co zlepšovat, hlavně vychytat tu pravou konzistenci polevy je umění. A pak je potřeba si pořídit pytlík se správně tenkou hubičkou. :))

      Vymazat
  5. Prekrasne nazdobeno! Takove kousky se ani neji, to chce jedine vystavit na odiv. Na vetvi jsou proste nejvic! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máji, moc děkuju! To víš, že jsme je všechny snědli! :)) Letos už mám napečeno, ale k tomu zdobení se pořád nemůžu dostat. Tak snad to do Vánoc stihnu. :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)