Rekonstrukce koupelny a WC

3. 10. 2017


Možná si říkáte, že když jsem ta architektka, proč se tu taky něco architektonického ještě neobjevilo? Přece jen, je to práce a blog mám spíš jako koníček a odreagování, tak přece nebudu psát zase o práci. :)) Ale konečně se vám můžu pochlubit s něčím vlastním a hlavně něčím, co mám nafoceno. Takže vlastně jednou z mých prvních realizací. Je to rekonstrukce koupelny, WC a kuchyně na chalupě u mých prarodičů.

Na fotkách si můžete porovnat stav před (děláno svépomocí zhruba před 40 lety, tomu to také odpovídá) a stav po. Nevyhovující byla hlavně vana v koupelně, kterou jsme vyměnili za bezbariérový sprchový kout se sedátkem a obklady za jednoduché bílé a šedé s šedými spárami. Prostě nadčasové, co se jen tak neokoukají. Doplňky se dá koupelna krásně proměňovat. Pračka zůstala původní, jen jsem přidala jsem nové doplňky a prádelní koš (vyrobený z odkládacího stolku doplněného panty a plynovou vzpěrou). Tak snad bude vše dobře sloužit!




Nejvíce práce je ale schováno "za" a to jsou všechny nové rozvody, otopná tělesa a nové napojení WC přímo do přípojky. Doteď byl totiž odpad veden do jímky s přepadem, tak záchod moc nefungoval tak, jak by měl. Bylo to náročné, rekonstrukce nakonec trvala asi dvakrát tak dlouho než měla a i když stavební firmu jsme měli parádní, pár detailů dopadlo jinak než bylo plánováno. Celkově se to dá ale považovat za úspěch a já jsem zase o pár zkušeností z praxe bohatší.


Když už jsme byli v tom, přidali jsme i kuchyň. Ta se dočkala nové podlahové krytiny - vinylu. Nová je taky kuchyně, kterou jsme nakonec vybrali v Ikea. Původně byla plánovaná míru, ale tlačil nás čas a Ikea je v tom, co má na skladě, naprosto bezkonkurenční. Pořád to ještě není úplně ono, zbývá natřít rámy dveří i samotné dveře, doladit záclony a závěsy a někdy budoucnu určitě dojde i na výměnu oken. Takže kuchyni vám radši ukážu až  někdy příště. 

Po rekonstrukci se mi zdá výhodné zainvestovat i do pojištění domácnosti, které zahrnuje její vybavení a zařízení. Kromě toho asistenční služba pomůže najít odborníka na instalatérské, topenářské, elektrikářské a kominické práce, deratizaci, dezinsekci a čistění kanalizace nebo i zámečníka při zabouchnutých dveřích (a dvakrát do roka ho i proplatí).

Mějte se krásně a hodně zdaru, pokud se na nějakou rekonstrukci taky chystáte! Evi
//foto moje ©gathermoments

Mohlo by se vám také líbit:

19 komentářů

  1. Ty fotky pred a po ja mam proste nejradsi! Clovek za sebou vidi kus dobre prace. Myslim, ze se to moc povedlo! :-) Ano, vzdycky se nejaka chybicka vloudi a vzdycky to trva dyl, nez se ocekavalo (jak se jednou hrabne do stareho baraku, nebere to konce) - u nas tomu bylo nejinak - ale taky si ted lebedim! Tesim se na dalsi report z kuchyne, jsem zvedava, co jste nakonec vybrali! :-) A jinak chapu, ze o praci se cloveku psat nechce. Ja mam ted 'vyhodu' v tom, ze jsem si dala od prace (temer) pohov a soustredim se na to nase vlastni bydleni, tak o tom se hned pise s vetsi chuti ;-) Rekonstrukcim trikrat zdar! M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máji, moc děkuji! Kuchyni máme nakonec v kombinaci bílé a světlého dekoru jasanu - Askersund. Někdy příště určitě ukážu! Teď totiž ještě přemýšlíme nad tím, že bychom přidali ostrůvek, prostě to nebere konce :))

      Vymazat
  2. Téda! Skvělá změna, ať se na chaloupce spokojeně přebývá dál.)

    OdpovědětVymazat
  3. Paradni zmena! moc se povedla. Nas to ceka za tyden a vubec se mi do toho nechce. Ted nam prisly tyto kachlicky, ktere jsme si objednali - https://eshop.dipro-koupelny.cz/obklady/koupelnove/alcudia-azul-23-5x35-5-obklad.html a uz tim padem mame vsechno pripraveno. Co na ne rikate?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reni, díky! Nám se do toho taky vůbec nechtělo, nejhorší je to vyklízení, pak bourání a pak zase uklízení. Ale pak ta radost, když je hotovo. :)) Obklad vypadá fajn, proč ne :))

      Vymazat
  4. Velmi povedená rekonstrukce, Evi! Ale i se mi moc líbí, jak koupelna vypadala před - úžasné retro! Těším se na kuchyň ;-)...
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, moc děkuji! Retro to tedy bylo, až moc...:D Měj se krásně! :))

      Vymazat
  5. No nestačím zírat, ten prostor nesmírně prokouknul! :) Je to funkční a skvěle to vypadá. Na další díl se moooooc těším.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to muselo dat naozaj veľa práce, kupeľka je veľmi pekná asi ste tam dorábali aj väčšie okno, či sa mi to len zdá?
    LIFE IN PICTURES BY LU

    OdpovědětVymazat
  7. Krásná proměna, to muselo být náročné ale zvládla jsi to dobře. Koupelna rázem prokoukla, to je hned rozdíl oproti tomu komunismu předtím :-D, taky jsme si ve starém baráku zažily své.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teri, díky! Ty rekonstrukce jsou vždycky plné překvapení. :))

      Vymazat
  8. Změna je to úžasná! Vždycky obdivuju, když si někdo dokáže navrhnout interiér. Já to potřebuju vidět už hotové na obrázku, jinak si v duchu neumím ty věci k sobě poskládat a představit :-)
    Bebe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bebe, děkuju! Však já si taky dělala model a vizualizaci, abych viděla, jestli bude všechno sedět, jak má :))

      Vymazat
  9. Okna jsou stále původní? :D Pokud ano a budete je teprve měnit, mrkněte do odkazu. Máme moc pěkná okenní kování. Každý si vybere, bez ohledu na to, jestli preferujete moderní styl a budete mít úplně nová okna nebo se rozhodnete stará okna zachovat a restaurovat je.

    OdpovědětVymazat
  10. My jsme v létě také rekonstruovali koupelnu. Jsem ráda, že už je to za námi, protože to byl docela záhul. Také máme fotky před, při práci a po a s odstupem času se na ně ráda podívám. Je za námi vidět kus práce. Rekonstrukci jsme zvládli dobře. Byli jsme připraveni i teoreticky , takže jsme věděli co a jak máme dělat a naštěstí nás nic nemile nepřekvapilo.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)