Výlet na Floyen /Norsko

3. 2. 2017


Protože o Kubě jsem už napsala snad všechno, co se dalo, budu pokračovat svými zážitky z letního výletu do Norska. Během našeho týdenního pobytu v Bergenu jsme na Floyenu byli celkem třikrát. Je odtud opravdu nádherný výhled na celé město i přilehlý fjord. Nahoru se dá dostat buď lanovkou nebo pěšky, což jsme oboje vyzkoušeli. Místní si sem chodí zaběhat, což by asi byla moje smrt, protože jsem měla co dělat jen nahoru vylézt. :))


Na výlety po Floyenu je skvělá jejich oficiální stránka, kde si můžete stáhnout tyhle mapky s tipy na výlety, které se nám moc hodily! :)) Brožurka s mapkami by se měla dát koupit i na stanici lanovky.


Na vrcholu najdete horní stanici lanovky, dva obchůdky se suvenýry, restauraci a bistro. A taky krásnou vyhlídku na celé město! :))




Kousek od vrcholu najdete tuhle parádní chatku Tubakuba, což je projekt místních studentů architektury. Pokud máte děti, můžete si tu zdarma zamluvit noc a přespat tu. :)) Více informací je na webu tu.





A teď už hurá do přírody! Podle mapky a ukazatelů jsme pokračovali dál k jezeru Skomakerdiket, na jehož břehu najdete půjčovnu loděk a veřejný gril i záchodky. Pozítří jsme se právě sem vrátili na grilovačku. :))



Další zastávku jsme měli u malého jezírka Revurtjernet, které se dá po dřevěných chodníčcích obejít dokola. A když je hezky, tak se tu můžete i vykoupat.



Od jezera Storediket byl krásně vidět takový menší vodopád.


A protože jsme ještě neměli dost, vzali jsme to kolem chaty Brushytten nahoru na Blåmanen, odkud je krásný výhled na fjord i jezera kolem Floyenu.




Nahoře se taky dost proměnil charakter vegetace, už tu nerostou žádné stromy, ale jen trávy a občas nějaký keř. Často tu taky narazíte na malá nebo větší jezírka a tak celkově je to taková malebná krajina. :)) Toto je přehrada Store Tindevatnet:



A kousek nad ní menší Lille Tindevatnet:







Cestou zpátky jsme sešli zase dolů k Brushytten a kolem jezera Blåmansvatnet jsme došli až k chatě Fjellhytten, odkud je zase krásný výhled na horu Ulriken s vysílačem.






V půlce týdne jsme neodolali a vydali se sem ještě jednou, tentokrát lanovkou na grilování. Lístek nahoru stojí 45 NOK a dá se koupit i dopředu na webu tady. Když se totiž trefíte zrovna za nějaké davy turistů, docela si počkáte. My jeli nahoru až odpoledne, tak už tam skoro nikdo nebyl. Takto vypadá spodní stanice lanovky v Bergenu:






A jsme zpátky u jezera Skomakerdiket a hurá grilovat! :)) Koupili jsme si norského lososa, co taky jiného tady, a musím říct, že lepšího jsem snad nikdy neměla. Možná to bylo lososem, možná tím skvělým jednorázovým grilem za 50 korun a tím okolím? :))








A ještě pár večerních pohledů z vyhlídky. :))



Potřetí jsme se na Floyen dostali v rámci hřebenovky z Ulrikenu, ale o tom až příště. :))

Všechny články o Bergenu a výletech, které jsme odtud podnikali, najdete tu:
1. Norsko, Bergen - úvod
2. Výlet na Floyen
3. Výlet do Åsane a na horu Veten
4. Výlet na Ulriken
5. Bergen - prohlídka města

Mějte se moc krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

18 komentářů

  1. Norsko <3 to je moje srdcovka! Plánuju tam tento rok jet na svatební cestu, tak snad to vyjde, miluju sever, ach .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je tam moc krásně, taky plánuju se ještě někdy vrátit a prozkoumat toho víc :))

      Vymazat
  2. Krasny clanok, nadherna priroda! Zavidim :) ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Krása, Norsko bych také moc ráda navštívila :)

    OdpovědětVymazat
  4. Bergen jsem zaradila do sveho Bucket listu na rok 2017 a hrozne se tesim, az ho konecne navstivim! Tenhle clanek me jeste vic ujistil v tom, ze nebudu litovat! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si to tam moc užij! Mně se tam moc líbilo, ta příroda je opravdu nádherná. Měli jsme taky štěstí na počasí a i když v Bergenu je prý nejvíc deštivých dní v roce z celé Evropy, nám pršelo z celého týdne jen dva, takže paráda. Tak ať Ti to taky vyjde! :))

      Vymazat
  5. Krásné fotky! Ikdyž ta nádherná příroda se musí fotit sama :)
    My cozy corner

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Niky, moc díky! To máš pravdu, fotí se to fakt skoro samo :))

      Vymazat
  6. Nádhera, taky jednou Norsko plánuju. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brunwen, tak ať to vyjde! Norsko je fakt krásné! :))

      Vymazat
  7. jee Norsko <3 a jejejee naadherne fotky :)

    OdpovědětVymazat
  8. Vypada to nadherne! Norsko a vubec cela Skandinavie me hodne laka. Ja rada jezdim do 'civilizovanych' zemi poznavat kulturu, architekturu a design, manzel ma zas rad treky a divokou prirodu. Tady by se to mohlo prijemne potkat :-) Jen nevim, jak s malym ditetem, jak moc je to tam baby-friendly...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to by mohl být ideální výlet pro vás oba, spojení architektury s krásnou přírodou. :)) Myslím, že Norsko by mohlo být baby-friendly, i když je pravda, že jsem po tom moc nepátrala. Tak kdyby náhodou, šťastnou cestu!

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)