A protože jsem jí měla letos opravdu hodně, část jsem si nakrájela a dala zmrazit do tvořítek na led. Mražená bazalka je totiž mnohem výraznější než ta sušená a já si vždycky vyloupnu kostičku kam právě potřebuji. Mám ji moc ráda jen tak s rajčaty a mozzarelou nebo jako pesto na těstoviny, které jsem letos dělala už poněkolikáté. Je to opravdu rychlé a chuť se s těmi kupovanými nedá vůbec srovnat.
BUDETE POTŘEBOVAT (já už všechno dávám od oka:)
- 2 lžíce madlí
- 1 utřený stroužek česneku
- špetka soli
- 75 g čerstvých bazalkových lístků
- 100 ml olivového oleje extra virgin
- 2 lžíce na jemno nastrouhaného parmazánu (používám ten z Gran Moravia)
- 3-4 lžíce šťávy z čerstvého citronu
Postup je opravdu jednoduchý, všechny ingredience se rozmixují v robotu a je to! Pak už jen smíchám s těstovinami nebo noky a navrch nastrouhám bohatou dávku parmazánu.
Pokud pesto nespotřebuji naráz, skladuji ho v ledničce v uzavřené skleničce a nahoru zaleji asi půl centimetrem olivového oleje, aby nevyschlo a nezačalo plesnivět.
Mějte se krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments
8 komentářů
proč já si ho pořád kupuji, když si můžu udělat vlastní, ještě podle svých chutí?! výborný recept :)
OdpovědětVymazatKájo, díky! Článek jsem sice publikovala omylem dřív než jsem chtěla, ale už ho tu nechám :))
VymazatJá na pesto nedám dopustit, je to rychlovka a ještě je moc dobré!
Jé, já jsem ráda, žes ho publikovala dřív.... musím taky sklidit, už se jí vevnitř tak nedaří jako předtím na balkoně. Letos poprvé jsem měla veliký keřík a ani nebyl ze semínka, ale jen květináček koupený k jednorázově spotřebě v Billa. Ale dařilo se mu, přesadili jsme ho do páleného květníku a on obrůstal jako divý....
OdpovědětVymazatTak to jsem moc ráda, že se hodí! Taky jsem už pár jednorázových bylinek přesadila ven, ale většinou se jim moc nedařilo, tak radši pěstuji ze semínek. :))
VymazatTaké jsem letos dělala několikrát pesto, ale nikdy nevydrželo moc dlouho, z lednice pak bylo takové divné - tak je to asi tím, že nebylo dostatečně zalité olejem - dík za radu ;)
OdpovědětVymazatNení zač, snad to pomůže :)) Ale stejně není nad čerstvé!
VymazatBazalkové pesto mám moc ráda, doma ho dělám také :-)
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
Bazalkové pesto jsem měla nedávno poprvé a chutnalo skvěle. Pěkný článek, teď už vím, jak si ho sama udělat! :)
OdpovědětVymazatInfinity of Colors
Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)