MASTICHOVÉ VESNIČKY /JIŽNÍ CHIOS

27. 9. 2015


Cestou na jih ostrova jsme potkávali množství vesniček, pro které je sběr mastichy tradicí. Vznikly ve středověku jako místo pro obyvatele, kteří produkovali mastichu a potřebovali se chránit před nájezdy pirátů. V jižní části Chiosu se nachází 24 vesniček, kde mastichu sklízejí a zabývají se jejím zpracováním.

Všechny vesnice byly postaveny podle jednotného principu. Domy na obvodu měly okna a dveře orientovány dovnitř a sloužily tak zároveň jako hradby. Dovnitř vedly jen dvě brány a v každém rohu stály pozorovací věže. V centru bývala kamenná věž, která v případě útoku nepřátel sloužila jako úkryt pro obyvatele. Uličky byly velmi úzké a mnoho z nich bylo slepých, takže se útočníci nemohli tak snadno dostat do věže, která byla srdcem vesnice.

Domy ve vesnicích jsou postaveny z kamene, v přízemí byly umístěny stáje a skladovací prostory pro zemědělské produkty, zatímco skutečná rezidence se skrývala v nejvyšším patře.  Za doby Janovanů, a později během turecké okupace, nesměl nikdo do jižní oblasti ostrova vstoupit. Tato izolace vesničanům dovolovala udržet tradiční hodnoty a zvyky, každá vesnice tvořila vlastní svět. To vysvětluje, proč každá sousední vesnice měla svůj vlastní dialekt, kroje a zvyky. Nejzachovalejší jsou ty, které nebyly výrazně poškozeny při zemětřesení v roce 1881. Jsou to vesničky: Pyrgi, Mesta, Olimpi a také Vessa, Kalamoti a Elata. Mně se nejvíce líbilo právě v Pyrgi a Mestě, které vám dneska představím blíže. :))


MASTIX, MASTICHA
Mastix nebo taky masticha je pryskyřice získávaná nařezáním kůry keře řečíku lentišku. Pryskyřice, která vytéká z řezů, se sbírá, suší a dále zpracovává. Využívá se zejména pro vonný dech a bělící účinky na zuby, vyrábí se z ní zubní pasty, žvýkačky, ale i různé cukrovinky, nebo likéry. Přestože řečík lentišek roste i jinde ve Středomoří a na světě, nikde jinde prý nemá tak jedinečné účinky. Pokud vás to zaujalo, mrkněte na web masticha.cz, kde o mastiche najdete víc informací a výrobky si tu můžete dokonce i koupit.



PYRGI
Pyrgi je největší středověká vesnice na ostrově a je unikátní svojí výzdobou černobílými sgrafity, tedy barevností pro Řecko poněkud netypickou. Ta vznikají tak, že na fasádu je nejprve nanesena tmavá barva, která je překryta světlou a do ještě vlhké omítky se vyškrabávají různé vzory. U nás můžeme sgrafita vidět třeba na renesančních domech na náměstí v Telči.

Všechny vnitrozemské vesničky na Chiosu dýchají zvláštní pohodou, je tu strašně příjemný klid...jako by se čas zastavil. :))






MESTA
Mesta je vesnice, která zemětřesením utrpěla nejméně. Prý tu zůstalo úplně všechno na svém místě. A tak když sem vstoupíte, rázem se ocitnete ve středověké pohádce. Úzké dlážděné uličky, posedávající obyvatelé, snad jen to, že mají v rukou smartphony napoví, že století pomalu plynou kupředu. :))


//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

16 komentářů

  1. to je nádhera! já jsem začátkem září byla už po několikáté v Parze a má podobné kouzlo jako uličky těchto vesniček :) na Tvém blogu naprosto miluju, že si vždy přečtu něco zajímavého z historického hlediska!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kájo, moc děkuju za milý komentář! :)) Parga mě také moc láká, mám ji na seznamu míst, které bych ráda navštívila, tak snad někdy příště...

      Vymazat
  2. No tak už vím, kde chci žít! Stěhuju se! Kolik má taková vesnička cca obyvatel?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)) Taky by se mi tam líbilo! Třeba Pyrgi má nějakých 800, Mesta kolem 400. Obě patří k těm větším...Ale je tam prostě nádherně!

      Vymazat
  3. Wow, tak to je krása. Úplne cítim tú príjemnú atmosféru, ktorá tam musela byť aj naživo :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásne miesto. O "masticha" som v minulosti ešte nepočula a ani netuším ako sa tomu hovorí v slovenčine. Musím doštudovať.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slávko, já o mastiche doteď taky neměla ani tušení :))

      Vymazat
  5. Nádhera! Krásné fotky, krásné místo...
    V.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to je nádhera, krásné fotky krásných míst. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Krasne fotky! A hlavne se mi moc libi vsechny informace, ktere s tím dávaš, tak to ma byt! Ne jen v Paříži je Eifelovka a měli byste ji vidět....ohooo, jake to doporučení!! Jdu googlit zázračné výsledky mastichy!:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kájo, moc děkuju! Jsem ráda, že se Ti moje články líbí...snažím se právě psát tak, abych tam dostala i nějaké ty informace, které brzy zapomenu. Takhle si jen za pár let přečtu článek znovu a budu zase vědět...Je to i takový můj cestovatelský deníček :))

      Vymazat
  8. Právě z Chiosu si nechávám posílat krémy a kosmetiku a žvýkačky s mastichou je to úžasně léčivé a blahodárné..jak tomu člověk propadne je ztracen ....Chios je ráj na zemi....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé a já myslela, že mastichu u nás vůbec nikdo nezná a ona je tak oblíbená :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)