HRAD VEVEŘÍ /TIP NA VÝLET

21. 6. 2015


Protože už mi cestování moc chybí a kvůli práci se celý červen a červenec nikam nedostanu, tak jsme aspoň minulou neděli vyrazili na krátký odpolední výlet na hrad Veveří u Brněnské přehrady. Z Brna je to kousíček, autobusem jsme popojeli až pod hrad samotný a za 20 Kč jsme vyrazili na prohlídku hradu (prohlídky paláce s průvodcem se platí zvlášť). PotomAreál hradu je jedním z největších v České republice a kromě samotného paláce se tu tyčí hned 9 věží a rozsáhlý příhrádek s hospodářskými staveními.

Hrad, který byl podle pověsti založený už roku 1059 a byl sídlem moravských markrabat, sloužil od 50. let minulého století jako sídlo Lesnického učiliště a od roku 1972 byl ve správě VUT Brno. Během této doby byly provedeny necitlivé úpravy a statické zajištění pomocí betonových injektáží a nástřiků, které vedly k těžkému poškození hradu. Od roku 1999 je hrad Veveří ve správě Národního památkového ústavu v Brně, který zde provádí postupnou a pomalou rekonstrukci celého zdevastovaného areálu. Hrad je trvale otevřený od léta 2002 a dnes tu můžete navštívit kromě prohlídkových okruhů také dočasné výstavy, hradní vinárnu nebo restauraci. 

Mně se moc líbila vyhlídka z Prachové věže s dobovým záchodem a procházka po hradbách. :)



Od hradu jsme se vydali lipovou alejí ještě kousek ke Kapli Matky Boží na Veveří, která je jediný pozůstatek vesnice vypálené během Husitských válek. Je to tu krásné, takové romantické místo jako stvořené pro letní svatbu. :)


Původní plán byl, že se po hrázi vydáme až k Sokoláku, tam se vykoupeme a lodí se svezeme zpátky do přístaviště, ale počasí nám nakonec moc nepřálo, z koupání sešlo a tak jsme před bouřkou utekli na loď a odjeli. :)


Kde jste byli vy naposledy na výletě? :)
Mějte se krásně! Evi
//foto moje © gathermoments

Mohlo by se vám také líbit:

12 komentářů

  1. Na Veveří taky plánuji výlet, ale spojený s projíždou lodí po přehradě :) Musím říct, že to tam vypadá opravu pěkně, tak až bude pěkné počasí tak tam určitě vyrazíme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S projížďkou jsme to taky měli, jen jsme si ji plánovali trochu jinak, protože nakonec jsme byli v lodi ukrytí před bouřkou :)) Tak si to užijte!

      Vymazat
  2. Byli jsme tam, když měli sotva pár let otevřeno, tak by mě zajímalo, jaký udělali (zda dostali peníze) pokrok. Z Prahy je to ale na dýl...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, pokrok udělali, ale jde to pomalu a peněz by si hrad zasloužil o mnoho víc...a hlavně jsou takové věci, kterých si návštěvník na první pohled nevšimne - jako třeba nové krovy nebo statické zajištění objektů. Ale snaží se a to je hlavní :))

      Vymazat
  3. Akurát asi pred týždňom sme tam boli na minivýlet tiež, lenže sme prišli neskoro (neoverili sme si otváraciu dobu) a dokonca sme už ani neplatili vstupné. Tak sme sa len prešli trochu po areáli, na hradby sme sa nedostali. Bude potrebné opakovanie! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to jsme se skoro potkali! Hradby jsou super, doporučuju! :))

      Vymazat
  4. My jsme na přehradě karavanili teď o víkendu, překvapilo mě jak je to hned za městem, takže minichajda tam je jasná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, minichajda by byla fajn. Jen těch lidí je tam v některých místech na mě trochu moc :))

      Vymazat
  5. Ďakujem za pekný blog - rada vás čítam o:))) .Ja som bola minulý týždeň na Spišskom hrade.Je tam naozaj krásne a je to pamiatka UNESCO Doporučujem a želám v lete krásne výlety pozdravuje Marianna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marianno, moc děkuji za milý komentář! :)) Musím přiznat, že Slovensko je pro mě neznámá, mám projetý jen Oravský hrad a okolí (Demänovské ladové jeskyně jsou super!) a Bratislavu. No budu to muset napravit...Spišký hrad vypadá na fotkách opravdu krásně :))

      Vymazat
  6. Byla jsem tam o loňských letních prázdninách a moc se mi to tam líbilo:) Sice si myslím, že někomu může expozice uvnitř hradu připadat kýčovitá ale okolí a areál hradu je krásný:) Navíc se cesta na hrad dá spojit s projížďkou na parníku což je taky super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Natty, taky si myslím! Hrad je to opravdu krásný, expozici jsme neviděli, jen projít areál nám zabralo dost času :)) A parník (i když on vlastně jezdí na elektřinu:) jsme taky absolvovali, tu nejde vynechat :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)