Dneska mám pro vás takový průřez jídly, která jsme v poslední době měli k večeři a která mě moc baví fotit, vařit a úplně nejvíc jíst! :) A kromě toho jsou ještě strašně dobrá, jednoduchá na přípravu a rychlá!
ŘECKÉ MASOVÉ KULIČKY S PITOU A TZATZIKY
Inspiraci pro toto jídlo jsem našla v kuchařce Apetit ve vydání věnovaném Řecku. A protože řecká jídla zbožňuji, zkusili jsme si upéct i vlastní pity (ty teda nejsou až tak rychlé).
PITA CHLÉB
Vhodný recept jsem hledala různě po internetu, nakonec jsem postupovala podle tohoto a tohoto. Jen se mi tolik jako panu Cuketkovi nenafoukl, ale v receptu z Apetitu píšou, že to nevadí. Stejně mi nakonec chutnají víc ty gumové pity, co prodávají v Řecku než tyto křupavé. Asi síla zvyku. :)
TZATZIKY
Tzatziki originálně neobsahují žádný kopr ani jiné podivné kořenící směsi, je to pouze:
- řecký jogurt nebo zakysanou smetanu, chuťově nevidím moc rozdíl
- nastrouhaná a vody zbavená okurka
- česnek, sůl a olivový olej
KEFTEDES (MASOVÉ KULIČKY) SE SALÁTEM - pro 4 osoby:
- 500g mletého masa
- 5 plátků toustového chleba nebo veky
- 60 ml mléka
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř, bylinková směs (mám ráda směs na maso, kterou jsme si přivezli z Řecka)
- na salát: rukolu, baby špenát nebo polníček, cherry rajčátka, okurka, olivový olej, citronová šťáva
Toustový chléb jsem namočila v mléce a nasekala nadrobno, smíchala se zbytkem ingrediencí, vytvarovala kuličky a pekla na kontaktním grilu (nebo se dají péct v troubě 25 minut na 180°C v horkovzdušné). Podáváme s pitou, tzatziky a salátem :))
PEČENÁ JARNÍ ZELENINA
Nemůže být nic jednoduššího a lepšího! Inspirovala jsem se na blogu Smooth Cooking a přidala navíc ještě mrkev. Nikdy by mě nenapadlo, že pečené ředkvičky budou tak skvělé! :) A dá se jíst jen tak nebo třeba jako příloha k masu. A v létě nahradit ředkvičky třeba lilky a cuketami. Na 4 porce jsem použila:
- 2 svazky ředkviček
- 1 svazek jarní cibulky
- 4 střední mrkve
- marináda: 2 polévkové lžíce medu, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 1 prolisovaný velký stroužek česneku, sůl, pepř
Zeleninu jsem si nakrájela na menší kousky a smíchala s marinádou, šupla do trouby a pekla zhruba půl hodiny na nejvyšší výkon pod grilem.
LOSOS S RUKOLOVÝM SALÁTEM
Čerstvého lososa mám moc ráda a tak si ho děláme docela často. Jeho příprava je opravdu rychlá! Na 2 porce budete potřebovat:
- 2 porce lososa, sůl, pepř, olivový olej, citron na pokapání
- směs rukoly a polníčku, cherry rajčátka, čerstvé klíčky, balsamikovou redukci (nebo ocet balsamico), olivový olej
- bagetku
Lososa mám nejradši co nejvíc na přírodno, nejprve ho tedy osolím a opepřím a osmažím na olivovém oleji. Do salátu z rukoly, polníčku a cherry rajčátek jsem přidala i čerstvé klíčky, které mi zrovna vzešly. A je to! :))
NOKY S NIVOU, CHERRY RAJČÁTKY A JARNÍ CIBULKOU
Toto byla velká improvizace, moc jsem nevěděla, co udělat k večeři a v ledničce jsem našla trochu povadlou jarní cibulku, rajčátka a zbytek nivy. A bylo to. :) Na 2 porce:
- 500g bramborových noků (1 balení)
- 1 svazek jarní cibulky
- 250 g cherry rajčátek
- 100 g nivy nebo gorgonzoly
- sůl, olivový olej, bazalka
Během doby, co se vaří voda na noky, si nakrájím rajčátka, cibulku a sýr. Na olivovém oleji zlehka orestuji cibulku a rajčátka, přidám sušenou bazalku (solím jen vodu, ve které se vaří noky, niva je sama o sobě hodně slaná). Vmíchám hotové noky a zasypu nadrobno nakrájenou nivou. Jakmile se začne rozpouštět, podávám.
A jaké jsou vaše oblíbené rychlé recepty?
Mějte se krásně! Evi
//foto moje © gathermoments
14 komentářů
Super..dostala jsem chuť na gnocci se špenátem a lososem. Musím říct že lososa umím sakra dobře :-D. Jednou za čas nakoupíme tak 2 kg lososa do zásoby. Moc dlouho se tam neohřeje :). Nejlepší jen sůl pepř a oliváč nic víc :)
OdpovědětVymazatMarti, tak noky se špenátem a lososem bych mohla taky vyzkoušet! A souhlasím, stačí jen pepř, sůl a olivový olej! :)) mňam!
VymazatVsetky jedla vyzeraju skvele, mna zaujali grecke gulicky, asi vyskusame.
OdpovědětVymazatDěkuji, keftedes jsou moc dobré, doporučuju! :))
VymazatVšechno vypadá báječně a všechno bych to snědla! A krásně nafoceno!
OdpovědětVymazatJani, moc díky! Taky bych si něco dala...:))
VymazatNádhera! díky za inspiraci:) Na ty řecké kuličky hovězí maso?
OdpovědětVymazatEvi, moc děkuji! Jojo, v originálním receptu je hovězí, ale dá se i ze směsi s vepřovým nebo jen z vepřového...co má kdo radši :))
Vymazatvypadá to fakt nádherně, dostala jsem z toho hlad :D.
OdpovědětVymazatDíky! Taky bych si něco dala :))
VymazatDnes jsem vůbec nemela v planu varit a mozna ani veceret, ale ted tedy fakt nevim..
OdpovědětVymazatbudu muset neco vyzkouset :-)
My měli opět těstovinové variace stokrát jinak :))
VymazatTo všechno vypadá fakt úžasně! To musím rozhodně vyzkoušet .)
OdpovědětVymazatDomi, moc děkuju! :))
VymazatMoc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)