AYUTTHAYA /THAJSKO

24. 5. 2015


Po fotkách z Ko Samui, Ao Nang, Phi Phi, Phuketu a Bangkoku se pomalu dostáváme až na závěr naší cesty. Poslední den našeho pobytu v Bangkoku jsme se vydali na výlet do Ayutthayi. Výlet jsme si koupili u cestovní kanceláře vedle našeho hotelu v Bangkoku a vyšel nás na 500B za osobu. Do Ayutthayi se dá dostat levně i vlakem, problémem pak ale jsou přesuny mezi jednotlivými památkami, kdy můžete využít místní tuktuky nebo si půjčit kolo a nakonec vás nejspíš výlet vyjde podobně jako ten organizovaný (záleží, jak jste zběhlí ve smlouvání:). My měli v ceně dopravu tam i zpět, prohlídku 6 chrámů s moc milou průvodkyní Thajkou, která měla úžasně roztomilou výslovnost, a oběd.

AYUTTHAYA
Ayutthaya je zaniklé město, které bylo v letech 1350 - 1767 centrem siamského království v dnešním Thajsku, v roce 1767 však byla Ayutthaya vypleněna nájezdníky z Barmy, město bylo po 14 měsíčním obléhání dobyto a srovnáno se zemí. Centrum království se pak přesunulo do města Thonburi a poté do Bangkoku. Dnes je Ayutthaya zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a je jednou z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí v Thajsku. V celém městě se nalézá velké množství nákladných staveb a více než 400 buddhistických klášterů. Velká část z nich byla zničena během plenění v roce 1767, některé však byly v nedávné době obnoveny.

WAT YAI CHAI MONGKHON
Jako první jsme navštívili chrám Wat Yai Chai Mongkhon, nachází se totiž mimo vlastní centrum města. Kolem impozantního čedí jsou seřazeny řady soch Buddhů zahalených v zářivě oranžových plátnech. Součástí areálu je také menší socha ležícího Buddhy, vlastní chrám a obydlí mnichů.


WAT PHRA MAHATAT
Další zastávkou byl rozlehlý Wat Phra Mahatat, jehož hlavní atrakcí je hlava Buddhy zarostlá v kořenech stromu. Nachází se tu ale celá řada dalších staveb a torza soch, které jsou většinou bez hlavy. 


WAT PHU KHAO THONG
U Wat Phu Khao Thong nás upoutalo hlavně impozantní vysoké bílé (i když trochu špinavé) čedí. Uvnitř se nachází malá svatyně. Vlastní chrám je pak umístěn kousek vedle a je plný soch Buddhů z různého materiálu a v různých provedeních.

WAT LOKAYA SUTHARAM
Z Wat Lokaya Sutharam zbyla vlastně jen socha ležícího Buddhy, budova která ho chránila lehla popelem při nájezdu Barmánců. Buddha je 37 m dlouhý a 8 m vysoký a je čtvrtou největší sochou ležícího Buddhy v Thajsku.

WAT PHRA SI SANPHET
Chrám byl založen ve 14. století a zpočátku plnil i funkci královského paláce a sídla. Nachází se tu tři velké čedí s ostatky králů a mnoho dalších staveb kolem. Ve 20. letech 20. století tu začaly první rekonstrukční práce a postupně byly kompletně zrekonstruované všechny tři čedí, ostatní ruiny jsou pouze zakonzervované.  U vchodu se nachází rekonstuovaný model pro představu, jak chrám vypadal v době své největší slávy. Musím říct, že zážitek to byl i tak. Thajské stavby jsou opravdu impozantní a úplně jiné než ty evropské.

V blízkosti toho chrámu se nachází chovná stanice slonů, na kterých se můžete projet (za 400B/15 minut) nebo si za 50B koupit kyblík plný okurek a různé kořenové zeleniny a slony nakrmit. Dělají tu také sloní představení. Nám už moc času nezbývalo, tak jsme si slony jen vyfotili a jeli zpátky do Bangkoku.



//foto moje © gathermoments

Mohlo by se vám také líbit:

10 komentářů

  1. páni, žasnu nad tím vším ... foť, piš a díky za to. šťastnou cestu, Evi.

    OdpovědětVymazat
  2. Super fotky:) úplně to na mě působí všechno tak mohutně :D :)
    One blondie life

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Evi, celá thajská série se mi moc líbila! Myslím, že já se do Thajska nepodívám, takže jsem si to moc pěkně užila v pohodlí domova skrze Tvé krásné fotografie a poutavé vyprávění :-). Díky!
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru moc Ti děkuji, mám opravdu radost, že se Ti moje články líbily :)) Krásný den!

      Vymazat
  4. Krásná cestopisná série! Myslím, že do těch koutů já se nikdy nepodívám, o to víc si to užiju pokocháním z domova:)

    OdpovědětVymazat
  5. wow zdá sa mi to alebo je to naozaj také obrovské všetko ako to aj vyzerá z fotiek? Na to, že je to tak navštevované miesto sa ti podarili pekné zábery bez ľudí :) palec hore!

    LadyinBlack

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, některé chrámy byly opravdu veliké, jak výškou tak i rozlohou. Jezdí tam hodně organizované skupinky, takže stačilo počkat, až se vždycky přesunou kousek jinam a dalo se fotit i bez lidí :)) A děkuju!

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)