AO NANG /THAJSKO

26. 4. 2015



V Thajsku je dobře rozvinutá a dostupná síť cestovních kanceláří, které nabízí všechny možné výlety, ale i transfery na všechna možná místa. Jejich služeb jsme využívali často, celkem jsme byli na dvou výletech lodí, jednom autobusovém a koupili jsme si i transfer z ostrova Ko Samui do Ao Nang. Po cestě autobusem do přístavu, následně trajektem, a dodávkou nás posadili na starý linkový autobus, ve kterém nebyla klimatizace, pak jsme museli ještě jednou přesedat a nakonec jsme přijeli asi o 3 hodiny později, protože autobus zastavoval snad na každém rohu. Ale bylo to jednodušší než shánět lístky na jednotlivé části cesty zvlášť a nakonec to i dobře dopadlo. :)

Pláž Ao Nang leží blízko města Krabi ve stejnojmenné provincii a je častým cílem turistů. Podle toho to tu i vypadá. Najdete tu hodně hotelů, ale i levnějších ubytoven, restaurací, ale i stánků s jídlem a obchodů. I pláž, která je tu celkem úzká je plná turistů.




Hodně nás tu překvapil několikasetmetrový odliv, kdy jsme se po cestě přehřátým autobusem těšili, že se vykoupeme v moři, což úplně dobře nešlo. :) Zato jsme pozorovali západ slunce a místní, jak z písku vydloubávají různé mušle, krabi a jiné mořské potvory. A na pláži jsme objevili spoustu malinkatých krabíků, kteří si kolem své "nory" staví kuličky z písku, které jim stejně příliv odnese. A když se k nim přiblížíte, okamžitě se schovají do písku. Nakonec jsem zjistila, že jsou to pravděpodobně krabi z rodu Scopimera a Dotilla, kteří se živí mikroskopickým biologickým materiálem, jemuž se říká detritus. Mohou se k němu však dostat jen v době, kdy hladina moře klesá a písek je dostatečně vlhký. V tom okamžiku vylezou krabi ze svých podzemních doupat a začnou shánět potravu. V rychlosti si strkají do úst zrníčka písku, z nichž odfiltrovávají poživatelné kousky detritu. Písek formují do malých kuliček, které se pomalu vrší kolem jejich hnízda a vytvářejí pozoruhodné vzory. Když přijde příliv, najezení krabi opět zalezou a jejich práci spláchne voda. (vyčteno tu:)

Mohlo by se vám také líbit:

12 komentářů

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)