Aby to tu nebylo jen samé cestování, tak dneska mám pro vás jeden sezónní recept. Medvědí česnek mám moc ráda, o pestu z něj jsem psala už loňské jaro a letos jsem se pustila do polévky. A myslím, že tím ještě nekončím, protože česneku máme plný mrazák i lednici. O víkendu jsme se totiž vydali na výlet do lesa a natrhali si ho plnou tašku, takže pokud si na něj děláte taky zálusk, máte poslední šanci! Začíná jít do květu, tak už nemá takové grády. A nebo si svazek kupte na trhu. V Brně na Moravském náměstí mají jeden za 15 Kč.
Na polévku budete potřebovat:
- 200 g medvědího česneku (cca 2 svazky)
- kelímek smetany
- 500 ml kuřecího vývaru nebo vody
- 1 velkou bramboru (můžete přidat i jinou zeleninu, třeba mrkev...no co máte rádi)
- 1 velkou cibuli
- máslo, sůl, pepř
- 4 zastřená vejce a trochu nasekaného čerstvého česneku na ozdobu
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené brambory a zalijeme vývarem. Vaříme, dokud brambory nejsou měkké. Pak přidáme nasekané listy medvědího česneku a smetanu. Chvilku prohřejeme (ale zase ne moc, vařením česnek ztrácí svoji intenzitu, takže záleží na vás, jestli máte radši výraznější nebo jemnější chuť) a rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme solí a pepřem. Podávat můžeme se zastřenými (pošírovanými) vejci posypanou nasekaným čerstvým česnekem (moc hezký postup jak připravit pošírované vejce od Romana Pauluse najdete tu).
Máte rádi medvědí česnek? Jaký je váš oblíbený recept z něj?
Mějte se krásně! Evi
//foto moje © gathermoments
Mějte se krásně! Evi
6 komentářů
dík za tip, mám doma ještě jeden svazek a zrovna jsem přemýšlela, co s ním...
OdpovědětVymazatLeni, tak to jsem ráda, že se někomu hodí :))
VymazatEvi, díky za recept, to se hodí, u nás samá rýma a je třeba vypalovat česnekem ...:) Moc krásně nafoceno. Tak jemně!
OdpovědětVymazatJani, moc díky! :))
VymazatRecept dobry, jen by chtelo zminit se je od R. Pauluse...
OdpovědětVymazatnapr - http://www.lidovky.cz/medvedi-cesnek-kde-roste-a-co-s-nim-dlb-/dobra-chut.aspx?c=A120404_141102_dobra-chut_glu
A nejen od něj, podobný recept je třeba i na Prima Fresh: http://fresh.iprima.cz/recepty/polevka-z-medvediho-cesneku. Ten můj se od Paulusova malinko liší, ale postup na pošírované vejce mám od něj :))
VymazatMoc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)