BANGKOK: WAT PHO /THAJSKO

21. 4. 2015



Dneska malinko přeskočím (aby tu nebyly pořád jen pláže:) na konec naší cesty, kdy jsme strávili 3 noci v Bangkoku a ukážu vám pár fotek z buddhistického chrámu Wat Pho.

Jeho pravé jméno je Wat Phra Chettuphon, ale nikdo mu neřekne jinak než Wat Pho. Chrám najdete hned vedle Královského paláce (vstupné do Wat Pho 100B, Královský palác za 500B jsme vynechali). Kolem paláce se to hemžilo "tuktukáři", kteří se nám snažili namluvit, že královský palác je dneska zavřený (je otevřený každý den) a že nás odvezou do Wat Pho, který je otevřený (a je pár kroků vedle). To už jsem ale věděla z varování v různých diskuzích, že by to vzali přes obchody a nutili by nám různé pochybné zboží. Dokonce se varování, že nemáme nikomu věřit, ozývalo v angličtině i z hradeb paláce. :)





CHRÁMOVÝ KOMPLEX WAT PHO

Wat Pho je jedním z nejstarších a nejrozlehlejších chrámů v Bangkoku, pochází z 16. století. Většina buddhistických chrámů je rozsáhlá, netvoří ji jen jedna budova kostela jako u nás. V areálu chrámu se nachází hned několik svatyní a domy, kde bydlí mniši. Ve Wat Pho je kromě spousty budov ještě celkem 91 (někdy se uvádí 95) bohatě zdobených čedí, což jsou takové věžičky s ostatky.
Před vstupem do každé svatyně se musíte vyzout a pokud jste nedostatečně oblečeni (jako jsem byla já), tak i zahalit holá ramena a kolena.



LEŽÍCÍ BUDDHA

Socha ležícího Buddhy je největší atrakcí chrámu. Je třetí největší v Thajsku, má výšku 15 m a délku 42 m a znázorňuje Buddhu při přechodu do nirvány. Celý Buddha je zdoben zlatem a jeho chodidla jsou vykládána perleťovými intarziemi se 108 znameními Buddhy.
Kolem vnitřního obvodu chrámu je 108 bronzových misek (jako je 108 Buddhových znamení) a když do každé z nich hodíte minci, potká vás štěstí a taky získáte nějaké ty buddhistické zásluhy. Tak jsme si taky hned jednu misku s penízky koupili a přidali se k neustálému cinkaní, které se odtud ozývá. :)


THAJSKÁ MASÁŽ

Wat Pho byl sídlem první univerzity v Siamském království a hlavními studijními obory v něm byly tradiční thajská medicína, farmacie a masáž. Thajskými králi byl proto ustaven jako centrum shromažďování a udržování všech vědomostí a dovedností spojených s tradiční podobou těchto disciplín, což dokazují i ilustrace na zdech znázorňující propojení akupresurních bodů s vnitřními orgány. Wat Pho je dnes sídlem Školy tradiční thajské masáže, diplomy této školy jsou nejváženější ze všech thajských škol a jsou obvykle podmínkou kvalifikace pro práci v renomovaných masážních zařízeních. A tak se tu můžete zapsat na kurz nebo rovnou masáž vyzkoušet. Ceny masáží jsou v Thajsku o hodně příznivější než v Čechách (kolem 200-400B/hod, nejlevnější byly v Bangkoku, v turistických destinacích byly malinko dražší) a taky je tu nabízejí na každém kroku. Takže pokud do Thajska pojede, určitě masáž nevynechejte! :)

VŠECHNY MÉ ČLÁNKY O THAJSKU:
  1. Thajsko: úvod
  2. Ko Samui: Maenam beach
  3. Ko Samui: výlet do Ang Thong
  4. Krabipláž Ao Nan
  5. Krabivýlet lodí na Railey Beach
  6. Phi Phi: ostrov Ko Phi Phi Don
  7. Phi Phi: ostrov Ko Phi Phi Leh, zátoka Pi Leh Bay
  8. Phi Phi: zátoka Maya Bay
  9. Phuket: Kata Beach
  10. Bangkok: Khao San Road, květinový trh a hotel Dang Derm
  11. Bangkok: chrám Wat Pho
  12. Ayutthaya
  13. Let s Emirates: Praha-Dubai-Bangkok
  14. Thajsko: 5 tipů, které určitě nevynechat
Mějte se krásně a pokud jste navštívili Královský palác, dejte mi vědět, jestli to stálo to! Evi
//foto moje © gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

4 komentářů

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)