ŠÍPKOVÝ ČAJ

30. 12. 2014


Šípek se svými červenými plody se krásně hodí k vánočnímu času. Já si ten svůj nasbírala na podzim před prvními mrazíky. Vyzkoušela jsem různé metody přípravy šípkového čaje: bez ztráty vitamínů - nejdříve louhovat ve studené vodě a pak ohřát. Nebo se ztrátou vitaminů, ale s výraznější chutí - vařit 10 minut a pak přecedit. A nakonec jsem zůstala u té nejjednodušší, šípky rozdrtím v hmoždíři a zaliji horkou vodou. Louhuji zhruba čtvrt hodiny a přecedím. Čaj má lehce sladkokyselou chuť a mírně narůžovělou barvu.

A jaké má účinky? Šípek obsahuje vysoké množství vitamínu C a A, ale i vitamíny K, PP, B1 a B2. Šípkový čaj je v zimě, ale i v přechodných obdobích na jaře a na podzim, to pravé, působí jako prevence proti nachlazení a infekcím. Šípek také zlepšuje zásobování tělesných buněk kyslíkem, zpevňuje cévy a pomáhá při bolestech žil a křečových žilách. Dokonce příznivě ovlivňuje některé enzymatické pochody, pečuje o nervy a zlepšuje schopnost soustředění, stimuluje libido a zvyšuje potenci, má také účinky močopudné a potopudné a pomáhá při zánětech močového měchýře i ledvin. Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitaminu C jsou šípky nejlepším přírodním lékem proti paradentóze a onemocnění dásní. No hotový zázrak! :)) A můžete si z nich udělat i sirup, likér nebo marmeládu!

Máte rádi šípkový čaj? Mějte se krásně a úspěšně vkročte do nového roku! Evi
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

6 komentářů

  1. Evi, šípkový zrovna nepatří mezi mé oblíbené, ale ten tvůj vypadá tak krásně, že bych si ho s chutí dala ....přeji ti šťastný nový rok a veselý Silvestr .... krásně si ho užij !!!!! Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, moc děkuji a Tobě také krásný nový rok! :))

      Vymazat
  2. Taky dělám tak, jen je rozdrtím v sekáčku. Ňam, příští rok si musím nasbírat celou bednu! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je poprvé zkoušela nakrájet nožem a to nebyl úplně dobrý nápad :D Taky mi moc chutná :))

      Vymazat
  3. moc by mě zajímalo, jak chutná takovýhle úplně přírodní šípkový čaj :) na záněty močových cest poslední dobou dost trpím, takže jsem ráda, že jsem toto dozvěděla!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je takový sladkokyselý...není nic jednoduššího, než ho vyzkoušet! :)) Úplně přírodní mají třeba v Sonnentoru: http://www.sonnentor.cz/sonnentor_cz/e_shop/caje/jednodruhove_byliny/sipek
      Ale určitě se dá sehnat i jinde...nebo počkat na podzim a nasbírat si vlastní :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)