21. 5. 2014

GENMAICHA 玄米茶



Genmaichu jsem si v posledních pár týdnech moc oblíbila, zelený čaj nebo maté se mi při diplomkových nocovkách osvědčily nejvíce, protože kávu moc nepiji (a když jo, tak jedině tu, kde je víc mléka než kávy a to mě pak spíš uspí :).

Genmaicha je japonský zelený čaj (sencha nebo bancha) smíchaný s hnědou praženou rýží (která občas při pražení popuká a vypadá pak trochu jako popcorn). Původně ho prý připravovali chudí Japonci, kdy byl čaj nastavován právě rýží. Mně moc chutná právě pro svoji trochu neobvyklou chuť čaje mísící se s oříšky a praženou příchutí. Těžko se to popisuje, musíte vyzkoušet. :) Kupuji ho v čajovně po malém množství, aby mi nevyčuchl, ale můžete ho koupit i třeba v oxalisu tady.

Zalévá se vodou, která není vroucí (to byste měli čaj "přejetý", hořký a pěkně hnusný :), cca 80 °C a louhuje se chviličku, tak 3 minuty. Většinou z něj dělám i druhý nálev (jen zaliju malinko teplejší vodou a louhuji chvilinku déle).

Co vy a čaje? Preferujete ty "opravdické" sypané? Jaký je ten vás nejoblíbenější?
/foto moje ©gathermoments

3 komentáře:

  1. Tak o tomhle čaji slyším prvně, ale zní zajímavě. A ta fotka je úžasná:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujii :)) vyzkoušej, já si ho moc oblíbila :)

      Vymazat
  2. Já mám strašně ráda sypané čaje Whittard :)

    A.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)