12. 6. 2015

4 LETNÍ VEČERE


Dneska mám pro vás takový průřez jídly, která jsme v poslední době měli k večeři a která mě moc baví fotit, vařit a úplně nejvíc jíst! :) A kromě toho jsou ještě strašně dobrá, jednoduchá na přípravu a rychlá!

ŘECKÉ MASOVÉ KULIČKY S PITOU A TZATZIKY

Inspiraci pro toto jídlo jsem našla v kuchařce Apetit ve vydání věnovaném Řecku. A protože řecká jídla zbožňuji, zkusili jsme si upéct i vlastní pity (ty teda nejsou až tak rychlé). 

PITA CHLÉB
Vhodný recept jsem hledala různě po internetu, nakonec jsem postupovala podle tohoto a tohoto. Jen se mi tolik jako panu Cuketkovi nenafoukl, ale v receptu z Apetitu píšou, že to nevadí. Stejně mi nakonec chutnají víc ty gumové pity, co prodávají v Řecku než tyto křupavé. Asi síla zvyku. :)

TZATZIKY
Tzatziki originálně neobsahují žádný kopr ani jiné podivné kořenící směsi, je to pouze:
  • řecký jogurt nebo zakysanou smetanu, chuťově nevidím moc rozdíl
  • nastrouhaná a vody zbavená okurka
  • česnek, sůl a olivový olej
KEFTEDES (MASOVÉ KULIČKY) SE SALÁTEM - pro 4 osoby:
  • 500g mletého masa
  • 5 plátků toustového chleba nebo veky
  • 60 ml mléka
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, bylinková směs (mám ráda směs na maso, kterou jsme si přivezli z Řecka)
  • na salát: rukolu, baby špenát nebo polníček, cherry rajčátka, okurka, olivový olej, citronová šťáva
Toustový chléb jsem namočila v mléce a nasekala nadrobno, smíchala se zbytkem ingrediencí, vytvarovala kuličky a pekla na kontaktním grilu (nebo se dají péct v troubě 25 minut na 180°C v horkovzdušné). Podáváme s pitou, tzatziky a salátem :))

PEČENÁ JARNÍ ZELENINA

Nemůže být nic jednoduššího a lepšího! Inspirovala jsem se na blogu Smooth Cooking a přidala navíc ještě mrkev. Nikdy by mě nenapadlo, že pečené ředkvičky budou tak skvělé! :) A dá se jíst jen tak nebo třeba jako příloha k masu. A v létě nahradit ředkvičky třeba lilky a cuketami. Na 4 porce jsem použila:
  • 2 svazky ředkviček
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 4 střední mrkve
  • marináda: 2 polévkové lžíce medu, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 1 prolisovaný velký stroužek česneku, sůl, pepř
Zeleninu jsem si nakrájela na menší kousky a smíchala s marinádou, šupla do trouby a pekla zhruba půl hodiny na nejvyšší výkon pod grilem. 

LOSOS S RUKOLOVÝM SALÁTEM

Čerstvého lososa mám moc ráda a tak si ho děláme docela často. Jeho příprava je opravdu rychlá! Na 2 porce budete potřebovat:
  • 2 porce lososa, sůl, pepř, olivový olej, citron na pokapání
  • směs rukoly a polníčku, cherry rajčátka, čerstvé klíčky, balsamikovou redukci (nebo ocet balsamico), olivový olej
  • bagetku
Lososa mám nejradši co nejvíc na přírodno, nejprve ho tedy osolím a opepřím a osmažím na olivovém oleji. Do salátu z rukoly, polníčku a cherry rajčátek jsem přidala i čerstvé klíčky, které mi zrovna vzešly. A je to! :))

NOKY S NIVOU, CHERRY RAJČÁTKY A JARNÍ CIBULKOU

Toto byla velká improvizace, moc jsem nevěděla, co udělat k večeři a v ledničce jsem našla trochu povadlou jarní cibulku, rajčátka a zbytek nivy. A bylo to. :) Na 2 porce:
  • 500g bramborových noků (1 balení)
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 250 g cherry rajčátek
  • 100 g nivy nebo gorgonzoly
  • sůl, olivový olej, bazalka
Během doby, co se vaří voda na noky, si nakrájím rajčátka, cibulku a sýr. Na olivovém oleji zlehka orestuji cibulku a rajčátka, přidám sušenou bazalku (solím jen vodu, ve které se vaří noky, niva je sama o sobě hodně slaná). Vmíchám hotové noky a zasypu nadrobno nakrájenou nivou. Jakmile se začne rozpouštět, podávám. 


A jaké jsou vaše oblíbené rychlé recepty?

Mějte se krásně! Evi
//foto moje © gathermoments

14 komentářů:

  1. Super..dostala jsem chuť na gnocci se špenátem a lososem. Musím říct že lososa umím sakra dobře :-D. Jednou za čas nakoupíme tak 2 kg lososa do zásoby. Moc dlouho se tam neohřeje :). Nejlepší jen sůl pepř a oliváč nic víc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tak noky se špenátem a lososem bych mohla taky vyzkoušet! A souhlasím, stačí jen pepř, sůl a olivový olej! :)) mňam!

      Vymazat
  2. Vsetky jedla vyzeraju skvele, mna zaujali grecke gulicky, asi vyskusame.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, keftedes jsou moc dobré, doporučuju! :))

      Vymazat
  3. Všechno vypadá báječně a všechno bych to snědla! A krásně nafoceno!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, moc díky! Taky bych si něco dala...:))

      Vymazat
  4. Nádhera! díky za inspiraci:) Na ty řecké kuličky hovězí maso?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, moc děkuji! Jojo, v originálním receptu je hovězí, ale dá se i ze směsi s vepřovým nebo jen z vepřového...co má kdo radši :))

      Vymazat
  5. vypadá to fakt nádherně, dostala jsem z toho hlad :D.

    OdpovědětVymazat
  6. Dnes jsem vůbec nemela v planu varit a mozna ani veceret, ale ted tedy fakt nevim..
    budu muset neco vyzkouset :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My měli opět těstovinové variace stokrát jinak :))

      Vymazat
  7. To všechno vypadá fakt úžasně! To musím rozhodně vyzkoušet .)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)