Lívance jsou skvělý způsob jak upotřebit přebytečný kvásek. Od té doby, co jsem si kvásek založila z ovocné vody podle tohoto návodu od Maškrtnice a peču chleba, mívám přebytky docela často. Vycházím z tohoto receptu podle Markétky Kitchenette, jen já je dělám trochu míň zdravé. :))
Suroviny:
- 130 g žitného nebo pšeničného kvásku
- 450 ml mléka
- 50 g krystalového cukru
- 300 g hladké mouky
- sáček vanilkového cukru
- jedno vejce
- špetka soli
Postup:
- Když chceme lívance k obědu, zadělávám je ráno, smíchám všechny suroviny a těsto nechám kynout ve větší míse s teplou vodou. Pokud chci lívance ke snídani, nechávám kynout přes noc v lednici.
- Těsto smažím hodně pomalu na nízkou teplotu, aby bylo pěkně nadýchané a propečené.
- Servírování mám nejradši se zakysanou smetanou a čerstvým ovocem, skvělé jsou ale i na slano se slaninou, volským okem a javorovým sirupem.
Mějte se moc krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments
2 komentářů
Vypadají božsky, hned bych si dala :)
OdpovědětVymazatJani, moc děkuji! :))
VymazatMoc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)