![](https://1.bp.blogspot.com/-byXBaei7J3w/XSRT6The-HI/AAAAAAAAzrs/nhN4Ho9yWckrypmH6_Xj1VHtkmwLjgZgQCKgBGAs/s1600/midsommart%25C3%25A5rta_5.jpg)
O víkendu jsme trochu slavili, tak jsem pekla hned dva dortíky. Prvním byl midsommartårta, dort oblíbený hlavně v severských zemích, kde s ním slaví letní slunovrat. Mně se moc líbil recept od @maskrtnica a @cuketka, i s videem ho najdete na webu pecempecen.cz.
Základ dortu tvoří nadýchaný piškot bez kypřícího prášku, já ten svůj pekla na rozdíl od receptu ve větší formě o průměru 23 cm, a tak byl jen jednou prokrojený. Druhý den jsem ho naplnila šlehačkou s mascarpone a ovocem. Tak pokud máte ještě zbytky úrody jahod nebo jiného ovoce, doporučuju vyzkoušet, dort je totiž jednoduchý, celkem i rychlý, efektní a strašně dobrý!
A pro sebe si sem zkopíruju recept, abych ho zase příště našla:
Korpus (1x 23cm forma nebo 2x 18cm forma):
- 4 vejce
- 200 g cukru krupice
- 200 g polohrubé mouky (skvělá je i mouka napůl s mletými mandlemi)
- 3 lžíce horké vody
- 1 g soli
Postup:
- Nejprve si nachystáme formu, kterou vysteleme pečícím papírem, aby se korpus snáz vyklápěl.
- Ušleháme vejce s cukrem a solí, vaječná směs by měla zbělat, zvětšit objem a zhoustnout, trvá to asi 10 minut.
- Za stálého šlehání přidáme do směsi 3-4 lžíce vařicí vody a dál šleháme asi 3 minuty.
- Přidáme prosátou mouku, zašleháváme postupně - alespoň ve třech dávkách.
- Těsto nalijeme do připravené formy, pečeme v troubě předehřáté na 165 stupňů 40-45 minut, menšímu průměru stačí i 30-35 minut.
- Upečený korpus necháme vystydnout alespoň hodinu, mezitím si připravíme náplň. Můžeme si ho ale připravit i den dopředu, pečlivě zabalit a sestavený nechat několik hodin proležet, aby korpus opět zvláčněl.
Náplň:
- 500 ml čerstvé smetany ke šlehání (33 procentní)
- 250 g mascarpone
- ½ lžičky vanilkového prášku, vanilkový lusk nebo extrakt
- 40 g moučkového cukru
- 500 g jahod, očištěných a nakrájených na menší kousky
- rybízová marmeláda na potření korpusu
Sestavení dortu:
- Prokrojíme korpus na dvě části a nakrájíme si jahody.
- Smetanu s mascarpone, cukrem a vanilkou pomalu šleháme, dokud se nespojí. Poté můžeme zvýšit rychlost a šlehat jako šlehačku, dokud není směs dostatečně pevná.
- První patro potřeme marmeládou, přidáme trochu krému, nakrájené jahody a opět krém. Přiklopíme dalším patrem, které taky potřeme krémem a navrch ozdobíme jahodami a bylinkami nebo třeba jedlými květy. Já použila ještě červený rybíz a mátu.
![](https://1.bp.blogspot.com/-U2Rg-LcSFTc/XSRUAP0qcsI/AAAAAAAAzrw/RcO7g7-zoj4QLdLDwaRqCsw23_tNnLufgCKgBGAs/s1600/midsommart%25C3%25A5rta_1.jpg)
![](https://1.bp.blogspot.com/-J4KxfcPJrmw/XSRUAPn9fSI/AAAAAAAAzrw/Ht8kzUD1nzIOa5IFWsUTFGWZvaFSmotvgCKgBGAs/s1600/midsommart%25C3%25A5rta_3.jpg)
![](https://1.bp.blogspot.com/-KPj7q6764yI/XSRUANBGGNI/AAAAAAAAzrw/RnFJsAtnMwgGSVb7g9XS6a3Zn3HHKjUMACKgBGAs/s1600/midsommart%25C3%25A5rta_2.jpg)
Krásné léto! Eva
//foto moje ©gathermoments
2 komentářů
Evi,no co na to rict, vypada fakt luxusne a verim, ze i tak chutna. M.
OdpovědětVymazatMarcelko, moc děkuji! Na to jak je jednoduchý, tak wow efekt zaručen :))
VymazatMoc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)