Letní jahodový dort Midsommartårta

9. 7. 2019


O víkendu jsme trochu slavili, tak jsem pekla hned dva dortíky. Prvním byl midsommartårta, dort oblíbený hlavně v severských zemích, kde s ním slaví letní slunovrat. Mně se moc líbil recept od @maskrtnica a @cuketka, i s videem ho najdete na webu pecempecen.cz

Základ dortu tvoří nadýchaný piškot bez kypřícího prášku, já ten svůj pekla na rozdíl od receptu ve větší formě o průměru 23 cm, a tak byl jen jednou prokrojený. Druhý den jsem ho naplnila šlehačkou s mascarpone a ovocem. Tak pokud máte ještě zbytky úrody jahod nebo jiného ovoce, doporučuju vyzkoušet, dort je totiž jednoduchý, celkem i rychlý, efektní a strašně dobrý!

A pro sebe si sem zkopíruju recept, abych ho zase příště našla:

Korpus (1x 23cm forma nebo 2x 18cm forma):
  • 4 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 200 g polohrubé mouky (skvělá je i mouka napůl s mletými mandlemi)
  • 3 lžíce horké vody
  • 1 g soli
Postup:
  1. Nejprve si nachystáme formu, kterou vysteleme pečícím papírem, aby se korpus snáz vyklápěl.
  2. Ušleháme vejce s cukrem a solí, vaječná směs by měla zbělat, zvětšit objem a zhoustnout, trvá to asi 10 minut.
  3. Za stálého šlehání přidáme do směsi 3-4 lžíce vařicí vody a dál šleháme asi 3 minuty.
  4. Přidáme prosátou mouku, zašleháváme postupně - alespoň ve třech dávkách.
  5. Těsto nalijeme do připravené formy, pečeme v troubě předehřáté na 165 stupňů 40-45 minut, menšímu průměru stačí i 30-35 minut.
  6. Upečený korpus necháme vystydnout alespoň hodinu, mezitím si připravíme náplň. Můžeme si ho ale připravit i den dopředu, pečlivě zabalit a sestavený nechat několik hodin proležet, aby korpus opět zvláčněl.
Náplň:
  • 500 ml čerstvé smetany ke šlehání (33 procentní)
  • 250 g mascarpone
  • ½ lžičky vanilkového prášku, vanilkový lusk nebo extrakt
  • 40 g moučkového cukru
  • 500 g jahod, očištěných a nakrájených na menší kousky
  • rybízová marmeláda na potření korpusu
Sestavení dortu:
  1. Prokrojíme korpus na dvě části a nakrájíme si jahody.
  2. Smetanu s mascarpone, cukrem a vanilkou pomalu šleháme, dokud se nespojí. Poté můžeme zvýšit rychlost a šlehat jako šlehačku, dokud není směs dostatečně pevná.
  3. První patro potřeme marmeládou, přidáme trochu krému, nakrájené jahody a opět krém. Přiklopíme dalším patrem, které taky potřeme krémem a navrch ozdobíme jahodami a bylinkami nebo třeba jedlými květy. Já použila ještě červený rybíz a mátu.




Krásné léto! Eva
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

2 komentářů

  1. Evi,no co na to rict, vypada fakt luxusne a verim, ze i tak chutna. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, moc děkuji! Na to jak je jednoduchý, tak wow efekt zaručen :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)