DIY regenerační balzám na nos a rty

14. 12. 2018


Tento balzám jsem už jednou na blogu měla, byl součástí adventního kalendáře pro eshop Hnst.ly, na jejich webu už jej ale nenajdete, tak ho přidávám na blog ještě jednou a tentokrát i s celým návodem. Teď před Vánocemi by se vám mohl hodit, na výrobu totiž není vůbec složitý, hotový ho máte za deset minut, takže ideální vlastnoručně vyrobený dárek na poslední chvíli! :))

Balzám je skvělý na rozpraskané rty a odřený nos při rýmě, nos krásně protáhne a ještě ošetří kůži odřenou od věčného smrkání. Na výrobu nepotřebujete nic speciálního, bambucké máslo a esenciální olej koupíte i v drogerii (mají třeba v DM) nebo ve specializovaných eshopech. Rostlinný olej jsem použila meruňkový, který mám zrovna doma, ale můžete použít jakýkoliv váš oblíbený. Třeba i kokosový nebo kvalitní olivový extra virgin.

Bambucké máslo dodává pokožce hydrataci a výživu, působí protizánětlivě a urychluje hojení. Meruňkový olej má výborné zvláčňující i regenerační účinky, vyživuje a hydratuje pokožku. Esenciální olej z eukalyptu působí protizánětlivě, je mukolytický (uvolňuje hleny, usnadňuje dýchání) a antibakteriální. Hotový balzám tak můžete využít i na masáž hrudníku a zad u respiračních infekcí, na vedlejší nosní dutiny (pozor na oči) při jejich zánětu, na spodní části břicha a zad při gynekologických infekcích nebo infekcích močových cest a ledvin a kolem ucha při ušních infekcích.


NA 50 ML BALZÁMU BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 25 g bambuckého másla
  • 25 g rostlinného oleje 
  • 20 kapek 100% esenciálního oleje eukalyptus nebo eukalyptus citriodora
  • plechový hrneček nebo jinou nádobu na míchání
  • váhu na odměřování
  • metličku nebo lžičku na míchání
  • vysokoprocentní líh na dezinfekci pracovní plochy i nástrojů
  • kalíšky nebo skleničku na hotový balzám 


POSTUP:
  1. Vydesinfikujeme si lihem pracovní plochu i všechny nástroje.
  2. V hrnečku ve vodní lázni rozpustíme bambucké máslo a olej.
  3. Jakmile je máslo rozpuštěné a smíchané s olejem, sundáme z plamene, necháme malinko vychladnout a vmícháme kapky esenciálního oleje.
  4. Přelijeme do připravených nádob a necháme zatuhnout v ledničce. Nenechávejte mast tuhnout při pokojové teplotě, mohly by se vytvořit tvrdé hrudky.
  5. A teď už zbývá jen přidat mašličky a dárečky jsou hotové! :))



Užívejte si vánoční čas v klidu a pohodě! Eva
// foto moje ©gathermoments

Mohlo by se vám také líbit:

2 komentářů

  1. nikdy ma nenapadlo vyrábať takéto veci, ale vyzerá to veľmi dobré, že si to spravíš podľa seba ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo, je to fajn, hlavně vím, co jsem tam dala :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)