Moje zero waste odličování

12. 11. 2018


Už docela dlouho jsem pokukovala po pratelných odličovacích tamponcích (nalákala mě hlavně Kristinka v tomto článku), takže když mi kolegyně v práci nabídla, jestli si nechci tamponky objednat s ní, šla jsem do toho. A s námi i několik mých kamarádek a u některých jsem bezodpadové tendence nezaregistrovala a ani nečekala, tak mě to moc mile překvapilo. :))


ODLIČOVACÍ TAMPONKY
Objednala jsem si tamponky z bambusovo bio bavlněného froté u téhle šikovné maminky na Facebooku, ale určitě je sežene i jinde, mají je třeba i v Econee. Froté mám na tamponku z obou stran a překvapilo mě, že oproti těm jednorázovým, na které jsem byla zvyklá, jsou celkem veliké. Na obličeji jsou strašně příjemné a heboučké.


ODLIČOVAČ
Přiznám se, že ještě dobírám micelární vodu, co mám doma a je mi líto ji vyhodit. Vždycky si ale potom obličej ještě opláchnu. Kdybyste to nevěděli, tak micelárka je hotová pohroma pro pleť, mrkněte třeba sem.

Ideální je odličovat se olejem. Na fotkách můžete vidět odličovací olej Botanika, což je novinka slovenské značky Mylo, kterou jsem dostala na testování od Míši z eshopu Krásná každý den. Předtím jsem měla meruňkový olej od Saloos (psala jsem o něm tady), ale fungovat bude jakýkoliv olej, v případně nouze se můžete odlíčit i tím co najdete v kuchyni. Olej si vybírejte podle jeho účinků (jednotlivé druhy jsou pěkně popsány tady) a typu své pleti a taky podle toho, jak moc ucpává póry. Třeba kokosový póry ucpává víc než slunečnicový nebo arganový, mrkněte do tabulky sem - čím nižší číslo, tím méně póry ucpává.

V další fázi mám v plánu si dojít lahvičku naplnit do nějakého bezobalového obchodu, hydrofilní odličovací olej rozlívají třeba v brněnské Bráně ke zdraví a nejspíš je budou mít i v bezobalovém obchodě Friendly Place na Čápkové, který by měl otevřít koncem listopadu.



JAK ODLIČOVAT - POSTUP
Tamponky vždycky navlhčím vodou, přidám pár kapek oleje a dolů jde snadno i voděodolná řasenka. A mastného pocitu se bát nemusíte, pokud si oleje nakapete jen malinko. Protože většinou používám řasenku a mám strach, jestli by se vyprala, tak tamponek po odlíčení propláchnu pod tekoucí vodou s trochou mýdla a nechám uschnout. 


Čím se odličujete vy? Máte nějaké vychytávky? :))

Mějte se moc krásně! Eva
//foto moje ©gathermoments

Mohlo by se vám také líbit:

5 komentářů

  1. ja pouzivam taku “uterakovu” rukavicku a potom na docistenie bud produkty z lushu alebo mydielko ale priznam sa ze na odlicivanie mi sedi jediny jeden odlicivac lebo zo vsetkeho ineho najma olejov a micelarok sa vyhadzem ://
    Ivana xx

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaj, to je škoda...tak nezbývá než se držet toho osvědčeného. Rukavice zní jako zajímavá alternativa k tamponkům, díky za tip :))

      Vymazat
  2. Nad pořízením látkových odličovacích tamponku jsem už přemýšlela, ale ještě jsem se k tomu neodhodlala. Více se mi zamlouvá varianta žínky.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)