Domácnost bez odpadu - tipy, které mě zaujaly v knížce Bey Johnson

20. 8. 2018


Nedávno jsem na blogu Soni Malinové četla tohle zamyšlení nad eko bio teroristkami. Z komentářů pak vyplynulo, že lidé, kteří propagují fér módu/nepoužívají plastová brčka/ekoteroristi, nakonec stejně kupují elektroniku z Asie/letí letadlem na dovolenou/ koupí si značkový kočárek kdoví odkud/atd. A kdybychom všichni kupovali jen lokální módu, lidé z třetího světa umřou hladem.

Jak už jste asi z blogu poznali, taky se snažím být trochu víc eko bio, ale na ty dovolené letadlem stejně lítám, sáček v obchodě si stejně občas vezmu a v HMku si taky občas něco koupím. V některých oblastech je prostě přechod na život s méně odpadky jednodušší (třeba ta brčka nebo plátěné tašky), někde to jde těžko nebo vůbec (třeba elektronika, ale tím nemyslím každoroční výměny za nové modely). Osobně mě děsí množství plastového odpadu, které je naše dvojčlenná domácnost za týden schopná vyprodukovat. Když jsem viděla množství odpadků v moři ve Vietnamu, tak si myslím, že každá snaha o zjednodušení a šetření přírody, je fajn. Hlavně u blogerů a influencerů s velkým dosahem mi propagace eko života přijde skvělá, protože mají možnost oslovit velké množství lidí. Ale všichni jsme jen lidi, každý se snaží, jak nejlépe to umí a ne vše se daří na sto procent. A nemusíme se za to hned v diskuzích kamenovat, ne?

Tak teď už zpátky k původně zamýšlenému obsahu tohohle článku. :) Řeknu vám, že Bea svůj bezodpadový život dotáhla k dokonalosti. Řasenku a oční linky si vyrábí ze spálených mandlí, ryby a maso nakupuje do zavařovaček, dárky balí do látky a za rok celá rodina vyprodukuje jen jednu jedinou zavařovačku odpadků. Na mě jsou některé věci už trochu moc náročné, ale i tak jsem v knížce našla spoustu zajímavých tipů, které bych ráda zařadila do svého života.


ZJEDNODUŠENÍ DOMÁCNOSTI
Zjednodušení domácnosti je prvním a zásadním krokem. Když máte míň věcí, máte taky míň věcí na úklid a tím pádem méně starostí. "Zdá se, že pokud toho máte v životě málo, máte také málo důvodů k obavám. Pokud toho máte hodně, máte také hodně co ztratit." (Rick Ray v dokumentu 10 otázek pro Dalaj Lamu).

Tady by mohla hodně pomoci i úklidová guru Marie Kondo a její pravidlo nechávat si jen ty věci, které vám dělají radost. Nebo můžete zkusit otázky, které používá Bea:

  • Není to rozbité/prošlé? 
  • Používám to pravidelně? 
  • Je to bezpečné pro zdraví mé i mé rodiny? 
  • Nechávám si to, protože "musím"? 
  • Nechávám si to, protože "to má každý"? 
  • Zvládne stejný úkol i jiná věc? 
  • Stojí to za ten čas, který mi zabere úklid? 
  • Můžu ten prostor využít na něco jiného? 
  • Můžu to použít opakovaně?

Sama jsem se do takového většího třídění pustila o víkendu. Už delší dobu jsem totiž doma měla pocit, že se na mě ze všech stran valí věci, kterých máme strašnou spoustu a nikam se nevlezou. A protože ani nemají místo, nebylo je jak a kam uklidit. Takže se tak různě povalují, přesunují z místa na místo a to mě přivádělo k šílenství. Tak jsem to vzala důkladně a opravdu celý víkend přebírala. Výsledkem bylo několik tašek věcí na Vinted, do dobročinného bazaru, ale i do kontejnerů. Sice by to ještě chtělo, protože mi dost věcí ještě zbylo, ale už je mi doma zase dobře a mám z toho radost. :))



SYSTÉM OMEZENÝCH SUROVIN/ OBLEČENÍ/ VĚCÍ
Se zjednodušením potom souvisí i omezený repertoár všech věcí, ze kterých se ale překvapivě vybírá mnohem lépe, než když jich máte plno. Jako první stejně saháme po našich nejoblíbenějších kouscích, zatímco ty méně oblíbené skončí někde v koutě, kde zůstanou zapomenuty ležet (o tom by mohla vyprávět cizrna a quinoa u nás ve spíži). Říká se tomu paradox volby a popsal jej psycholog Barry Schwartz: "příliš mnoho možností vede u lidí k tomu, že nejsou schopni skutečného rozhodnutí, a tak volí jen známé a oblíbené věci".

Stejně to mají děti s hračkami i dospělí se skříněmi plnými oblečení, ale princip se dá se vysledovat i v kuchyni. Bea má vyhrazenou jednu sklenici pro každou skupinu potravin, jejíž obsah pravidelně mění. Například obiloviny: jeden týden rýže, druhý kuskus, třetí bulgur apod. Tento systém umožňuje dosáhnout větší rozmanitosti jídelníčku a uvolnit úložný prostor. Tohle mi přijde moc zajímavé a něco na tom určitě bude.


(SKORO)VŠEMOCNÝ POMOCNÍK: OCET
Že je ocet skvělý čistič a může sloužit místo aviváže do pračky, vím už dlouho. Ale že se dá využít taky jako herbicid, leštidlo do myčky, odstraňovač plísní a rzi nebo repelent, to jsem netušila.


EKO PRANÍ A MYTÍ NÁDOBÍ
Bea doporučuje 1/2 hrnku sody na praní, 1/2 hrnku strouhaného mýdla a 3 litry teplé vody. Stejně dobře ale prý funguje i jen 1kg sody na praní smíchané se 100g nastrouhaného mýdla. Já zkoušela ještě tenhle recept podle Verči z blogu Metamorphosis of my Home. A na fleky prý skvěle funguje žlučové mýdlo (prádlo namočit, namydlit, nechat 15 minut působit a dát do pračky).

Na mytí nádobí: 4 hrnky sody na praní, 1 hrnek kyseliny citronové a 1 hrnek mořské soli. A místo leštidla samozřejmě ocet.


RUČNÍ PAPÍR
Líbí se mi taky návod na výrobu ručního papíru. Hlavně na ten živý, do kterého přidáte semínka a po použití ho můžete zasadit a vyrostou vám z něj malé rostlinky.



Na knížce se mi líbilo to, že to není taková ta typická americká příručka, která omílá jednu věc pořád dokola, ale pěkně postupně probírá jednotlivé stránky života (Zásady 5Z, Kuchyně a nakupování potravin, Koupelna, hygiena a zdraví, Domácí práce, úklid a údržba, Pracovna a nevyžádaná pošta, Děti a škola, Svátky a dárky, Mimo domov a na cestách, Zapojte se). Možná to bude i tím, že Bea je původem Francouzka. :) Já měla knížku z knihovny, ale koupit ji můžete třeba v eshopu Econea.cz.

Kdybyste rádi ještě nějaké čtení k tématu:
  • blog Zero Waste Home - web Bey Johnson
  • Domácnost bez odpadu - Online poznámky z českého vydání knihy Bey Johnson → české tipy a příklady z praxe
  • kniha Kim John Payne: Jednoduché rodičovství "Zjednodušování neznamená jen odstraňování věcí. Jde tu o vytváření prostoru ve vašem životě, ve vašich záměrech a ve vašem srdci."
  • Dokument Waste Land - Umění odpadu
  • kniha Goldian VandenBroeck: Less Is More
  • Czech Zero Waste - český blog o životě bez odpadu
  • Za málem - vlastnit málo, mít hodně, český blog jedné minimalistky
  • Veronika BlaBla Hubková a její Instagram
A jeden citát na konec:
"Nikdy nepochybujte o tom, že by malá skupina přemýšlivých, odhodlaných lidí mohla změnit svět. Ve skutečnosti je to jediná věc, která ho kdy změnila." Margaret Mead


Četli jste? Co zaujalo vás?
Evi
//foto moje ©gathermoments

Mohlo by se vám také líbit:

4 komentářů

  1. Teda, to je kupa informaci. Taky bych mohla ledasco vytridit, s jidlem to jeste jde, ale to obleceni! No naslo by se i neco dalsiho. Jen se k tomu dokopat! Zaverecny citat uzasny. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci, díky! Jo, přesně tak, jen se k tomu dokopat...ale ten pocit potom! :))

      Vymazat
  2. Moc hezký článek, Evi! Pěkně, přehledně sepsané a vybrané to podstatné. Děkuji i za Tvé zamyšlení (více jsem Ti k němu psala na ig). Já Beu dočítám, dělám si i nějaké výpisky, protože je tam spousta praktických rad. Hodně věcí jsem tedy už znala, některé dokonce praktikuji, ale stále je co objevovat a kam se posouvat. Občas žasnu nad tím, jak se některé věci u nás v rodině dělaly už když jsem byla malá (např. co se týká třeba šetření s vodou, ale i jiné) a já to nesnášela (teď nemyslím, že bychom po sobě nesplachovali záchod ;-D, ale třeba látkové tašky...), a teď se to pomalu vrací a já se na to dívám zase trochu jinak... A o tom minimalizování věcí já bych mohla popsat stránky (o neustálém pocitu nedostatečnosti, nedokončenosti, občasné deziluzi a beznaději i o nadšení, úlevě, nalezení smyslu...)
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, děkuju! Chtěla jsem si svoje postřehy někam napsat, abych je hned nezapomněla, tak jsem je rovnou šupla na blog :)) Myslím, že se ke knížce ještě někdy vrátím, je to fajn inspirace.
      A ta minimalizace...je tam pořád co vylepšovat, vyhazovat a hlavně nenosit domů, že :)) Prostě běh na dlouhou trať, ale už ten můj první krok mi udělal radost, tak teď už to jen zdokonalovat. :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)