NeDieta & soutěž!

5. 6. 2018


Dneska bych vám ráda představila netradičně pojatou knížku o dietě, která vlastně není dietou, tudíž NeDieta (#hubnualežeru). A jednu budete moci na konci článku i vyhrát!

Hned na začátku se přiznám, že mě knížka zaujala hlavně díky své povedené grafice, jejíž autorkou je Alžběta Surá. Text doplňují malé ilustrace a celá knížka tak působí moc mile. :)) Autorem knihy je Jan Kosek, jehož sympatickým mottem je „Člověče, najdi klid přijímat věci, které změnit nemůžeš, sílu měnit ty, které měnit jdou a rozum mezi nimi rozlišovat“. A co říká o své knize?

Když to úplně zjednoduším, je to kniha o KOUSÁNÍ! Ano...slyšíte dobře. O kousání. Zní to jednoduše, že? Přesto tomuto tématu věnuji 100 stran! Ono je totiž důležitější, než se zdá a má mnoho úhlů pohledu a souvislostí. Ve výsledku jde o to dopřát si prožitek z jídla, na chvíli zpomalit a při obřadu jezení zažít nepoznané. Přijít na podstatu obsahu svého talíře a naučit se vnímat každý jeho detail. Jídlo je podstatnou a neoddělitelnou součástí našich každodenních životů a tak bychom k němu měli i přistupovat. No a jakoby mimochodem k tomu dostaneme nášup v podobě zdravého těla, ve kterém se budeme cítit dobře! To už přece není málo, co říkáte!?"





A přesně v tomto duchu se nese celá kniha, na webu najdete i ukázku tady. Je to vlastně jednoduchý a praktický návod k tomu, jak si vybudovat a udržet tělo podle vašich představ a žít tak spokojenější, šťastnější a také zdravější život. Knížka je to poměrně útlá, takže přečtenou jsem ji měla za chvilku. Součástí je i plán na první měsíc a pracovní listy, kam si své pokroky můžete zaznamenat. Zjistila jsem, že spoustu principů z knížky už vlastně uplatňuji a možná i to bude jeden z důvodů (nebo spíš ta genetika?), proč jsem s váhou žádné velké problémy nikdy neměla. :))



JAKÝ JE HLAVNÍ PRINCIP NEDIETY?

Najděte si doma klasický rohlík z bílé mouky. Pohodlně si sedněte…přičichněte si…krásně voní, že? Oni to s námi pekaři opravdu umí. Málokteré vůně jsou tak přitažlivé a neodolatelné jako vůně čerstvého pečiva linoucí se po ránu z pekařství. Ale znáte opravdovou podstatu rohlíku? Zkusili jste někdy přijít na to, z čeho opravdu je? Tak ho teď vezměte do ruky, ukousněte sousto a zkuste ho rovnou minutu kousat. Zároveň při tom žádnou jeho pevnou část nepolykejte…sliny můžete, nechci, abyste se utopili. Po této relativně krátké minutě budete mít v puse pravděpodobně lepivou a už rozhodně ne tak chutnou hmotu, která je pravou podstatou většiny pečiva. Líbivá vůně i podoba jsou už dávno pryč. Máte ještě chuť „to“ spolknout. Pokud ano, i to je v pořádku. Není mým cílem vám cokoliv znechutit. Cílem je vám dovolit přijít zmíněnou podstatu a pak se vědomě rozhodnout. Jestli je dál jíst, nebo ne.

Tělo je dost chytré na to, aby rychle poznalo, co ano a co ne. Jen se ho naučit vnímat a poslouchat.

Potraviny jako rohlík nás nutí často dělat něco, co nám pomůže je lépe a rychleji dostat z úst do žaludku. A tak na ně mažeme máslo, sýry a marmelády a taky to všechno pořádně zapíjíme, aby sousto hezky sklouzlo dál. Schválně…zkuste bez zapíjení sníst co nejrychleji jeden rohlík. Pokud se vám to podaří do minuty, napište mi. Budu vás evidovat v databázi rekordů.




CHTĚLI BYSTE JEDNU KNÍŽKU VYHRÁT?


Mrkněte na web, Facebook nebo Instagram NeDiety a napište mi do komentáře, jaké jsou vaše zkušenosti s dietami, jestli u vás fungují nebo ne. Nebo třeba proč vás zrovna NeDieta zaujala. :)) Email nepište. 

Soutěžit budeme do půlnoci neděle 17. června, výherce vyhlásím během následujícího týdne v tomto příspěvku a na facebooku, takže doporučuji sledovat, aby vám výhra neunikla! A pokud se mi výherce do týdne neozve, vyberu náhradního.

SOUTĚŽ BYLA UKONČENA!
Knížku získává komentář č. 5, Markétu prosím, aby mi poslala adresu na email gathermoments(zavinac)gmail.com nebo mi poslala zprávu přes Facebook či Instagram. Moc gratuluji!

Mějte se krásně a držím palce! :)) Evi
//foto moje ©gathermoments, z webu NeDieta, texty psané kurzívou jsou citace z webu NeDieta

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

7 komentářů

  1. No tak to se hned a rada zapojím. Vím,ze se má každé poradne rozkousat,ale asi to nedelam dost dobře. Treba by mě knížka motivovala. Asi nejsem tlusťoch, ale spokojená taky ne. Kila po dětech zustala. Díky. M.

    OdpovědětVymazat
  2. Ja jsem dietu nikdy nedrzela. Ale po 2 porodech mi zustalo navic 5kg, kterych bych se rada zbavila. Zaujala me ukazka z knizky a hlavne ta cast o rohliku. Snazim se je posledni dobou jist co nejmin a musim dat za pravdu, ze kdyz jim rohlik tak kolikrat zhltnu velky kus a moc toho teda nenazvejkam:-)Takze knizka by me urcite potesila.lenka.polakovicova7@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  3. hezký den :) o nedietě jsem zatím neslyšela, ale právě včera u nás na večeři kamarádka jedla velmi pomalu a říkala, že se tento princip naučila a od té doby, co ho dodržuje, stačí jí méně jídla a víc si ho vychutná. Kdysi si máma doma vařila tukožroutskou polévku, ta mi moc chutnala a jednu dobu jsem si vařila já podle Mačingové. Teď je u mě dieta aktuální, na léto vždycky hodně přibírám :) Bára

    OdpovědětVymazat
  4. Já vždy hrozně hltala, ale poslední dobou se snažím jíst tak nějak normálně a rozumně pomalu, jinak diety žádné nedržím, snažím se od všho jíst tak akorát, ale přemýšlím že si nechám udělat nějaký jídelníček na míru protože mi občas přijde že tělo něco potřebuje a já nevím co, takže bych ráda změnila stravu aby byla víc vyvážená :) Valhrubesova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  5. Ahojky, jako každá žena řeším postavu - ale je zvláštní - dietu jsem nikdy nedržela (nemám na to pevnou vůli)....jde spíš o to jíst rozumně a s mírou (intuitivně jak se dnes říká), přidat pohyb (tím nemyslím být čtyřikrát týdně ve fitku) a občas se odměnit a mít se ráda....Jo a jsem takový ten "rychlík" všechno jídlo mám v sobě během pěti minut ujídám ještě během přípravy, obdivuji když někdo dokáže jídlo pomaličku ujídat. Mějte se holky, Markéta.

    OdpovědětVymazat
  6. Jsem narozena ve znamení panny a ty se prý zajímají o zdravou výživu. Vždy jsem se snažila " jíst zdravé věci" a snažím se dodnes. Chvilku jsem měla období kytičkové a zvířátkové. Dnes jsem už o trochu starší, kila by šla nahoru sama, a tak se snažím si jídlo i život vychutnat. Je pravda, že v pracovním týdnu se vyskytnou stresové dny, kdy člověk půl dne nejí a zbytek to dohání - což je určitě to nejhorší. A tak alespoň víkendy si užívám - dobré jídlo a přiměřeně se hýbat. Knížka vypadá moc pěkně a je psaná s vtipem - moc by mě bavila. Eva

    OdpovědětVymazat
  7. Hezký den, já žádnou zkušenost s dietami nemám, ale před půl rokem jsem se o sebe začala více starat a snažím se dodržovat správnou životosprávu. Snažím se jídlo si v malých porcích vychutnávat a dávám přednost kvalitě a domácímu jídlu. Na Nedietě mě zaujala její originalita a moc krásné zpracování. Přeji krásný den, Anežka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)