Norsko

8. 9. 2016


Moje první cesta do Skandinávie! Do Norska jsem chtěla už opravdu dlouho. To máte tak, když sledujete na Facebooku alba svých přátel, kteří ho projíždí autem nebo tam stanují. Takže když jsme někdy v únoru narazili na levné letenky, koupili jsme si je jako dárek k výročí. Původně jsme uvažovali i nad přesunem do Osla, nakonec jsme skončili na týden jen v Bergenu. A bylo to moc fajn! Nějakou dobrodružnější variantu s přejezdy vlakem a trajekem snad dáme někdy v budoucnu, protože v Norsku je opravdu krásně!


CESTA
Letěli jsme s Norwegian, což je sice nízkonákladovka, ale na palubu si můžete vzít dost velký kufr a ještě jedno zavazadlo k tomu a hlavně to nikdo neváží a nepřeměřuje jako třeba s Wizzairem. A na palubě mají wifi, což je taky super! :)) Zpáteční letenka nás vyšla na něco kolem 2000 Kč.




UBYTOVÁNÍ
Bydleli jsem přes Airbnb.com (když se tu zaregistrujete přes můj odkaz, dostanete slevu 600 Kč na první cestu a já na tu svou další, a tak vás budu moci zase vzít na nějaký blogový výlet :)).

Týdenní pobyt nás takhle vyšel mnohem levněji než kdybychom bydleli v hotelu nebo i hostelu ve vícelůžkové ložnici. V Norsku je prostě draho! Nám vyšla noc kolem 650 Kč/osoba a hostely třeba s osmilůžkovými ložnicemi začínají na 800 Kč/osoba. A navíc jsou umístěné mimo centrum. My bydleli u mladého páru tady a všude jsme to měli kousíček. Pokud taky pokukujete po ubytování v Bergenu, určitě doporučuju!



JÍDLO
Protože jsme ubytování měli s kuchyňkou, pořád jsme si vařili. Když mrknete na jídelní lístky v restauracích, možná dopadnete stejně. Ceny jsou tu sice podobné jako u nás, jenže ne v českých, ale v norských korunách. Takže si musíte všechno vynásobit třemi. :)) 

Protože Norové strašně rádi grilují v přírodě, mají tu na spoustě míst veřejné grily, které můžete použít. My si koupili jednorázový gril za 15 NOK/45Kč, který krásně fungoval a ugrilovali si jak jinak než lososa a krevety. A brambory, i když těch tu kilo stojí skoro stejně jako kilo lososa.

Původně jsem si myslela, že v Norsku je všechno úplně šíleně drahé, tak jsme všechna volná kila v zavazadlech zaplnili jídlem. A nakonec by to ani nebylo potřeba! Pokud nutně nepotřebujete jíst značkové potraviny, dají se základní potraviny privátních značek sehnat za rozumnou cenu a občas i levněji než u nás. Třeba bazalkové pesto, housky na hotdogy, tuňák, malá balení čerstvého smoothie, mraženou zeleninu a ovoce, sušená rajčata, bramborové placky, tortily...Zato mléčné výrobky a čerstvá zelenina a ovoce jsou tu pěkně drahé! Doporučuji obchody Rema 1000 a Kiwi minipris, které se mi zdály nejlevnější.



NÁKUPY
Pokud máte rádi severský design, budete tady skákat blahem! A nebo taky ne, až se podíváte na cenovku. Parádního průvodce po norských obchodech s nábytkem a doplňky najdete na blogu u Barči. Píše sice o Oslu, ale Søstrene Grene plné vychytávek za příjemné ceny jsou i v Bergenu.




VÝLETY
Původně jsme moc chtěli na tento výlet vláčkem s plavbou fjordem, ale ty ceny! Skoro 4000 Kč se nám za jednodenní výlet pro jednoho zdálo moc. A tak jsme chodili po okolních kopcích Floyen a Ulriken, kam vás vezmu v příštích článcích. Pokud jste nedočkaví, mrkněte zatím aspoň na fotky na Instagram. Taky jsme si udělali výlet do Åsane, kde najdete místní Ikeu a za ní horu, odkud je krásný výhled na Osterfjorden. Pohodový týden v Bergenu jsme si moc užili a nachodili tolik kilometrů, co snad ještě za žádnou dovolenou ne. :))


Byli jste taky v Norsku nebo někde na severu? Jak jste se sžili s tamními cenami? :))

Všechny články o Bergenu a výletech, které jsme odtud podnikali, najdete tu:

Mějte se moc krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

13 komentářů

  1. Uzasne misto, nebyla jsem tam, ale moc rada bych. Tak snad to vyjde:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci, tak ať Vám to vyjde! Je tam opravdu krásně...:))

      Vymazat
  2. Je tam krásně, Bergen milujeme a příští léto se tam plánujeme vrátit =) (když jsme si tam užili mrazivý únor). Díky za oživení vzpomínek =),
    Michael
    MesHommes.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že jste si to v Bergenu taky moc užili. Ten Airbnb byt je vážně super a mrazivé norské počasí musí mít taky něco do sebe (hlavně když je kam se schovat do tepla :)) Krásný víkend!

      Vymazat
  3. To je nádhera, Bergen mám na seznamu, zatím se mi poštěstilo jen Oslo. A teda ten losos....fakt mám na něj teď chuť!:D Těším se na další články, i když zas budu mít chuť hned někam vyrazit i když mám útrum!:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káji, Ty máš teď doma jiné radosti :)) Sleduji na insta a obdivuju, že to všechno tak lehce zvládáš! Tak Bergen třeba za pár let i s Brambůrkem :))

      Vymazat
  4. Nádhera. O Nosku sním a doufám že se mi podaří se tam podívat. Ale mou srdcovkou je Skotsko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Peti, do Skotska bych zase moc ráda já! :))

      Vymazat
  5. Milá Evi, moc hezké fotky (ta první je úplně parádní;)). Norsko je jistě krásná země, taky bychom se tam strašně rádi podívali. Před tím než jsme měli děti, jsme si plánovali prázdninovou cestu do Skandinávie a zpátky okruhem přes pobaltské republiky, ale nestačilo k tomu nakonec dojít. Doufejme, že tím směrem vyrazíme za pár let i s dětmi. Letos za pár dní jedeme s karavanem a dcerkami na Pyrenejský poloostrov, taky se už moc těšíme. :)
    Z nákupů a jídla v Norsku bych byla zřejmě v sedmém nebi, to grilování v přírodě, losos, dlouhé tůry po kopcích... přesně náš šálek čaje.;) Těším se na další příspěvky z vaší cesty a přeji báječné zářijové dny, Veronika. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, moc děkuju! :)) Takový okruh ať už Skandinávií nebo na jih do Pyrenejí bych si taky nechala líbit...tak třeba se jednou podaří, až budeme mít vlastní auto. Těším se na Vaše zážitky a moc si to užijte!! :))

      Vymazat
  6. To je super! Moc krásné fotky :) Norsko bych někdy chtěla navštívit.

    Bomb Cosmetics | Tělový scrub Limetka & Brusinka

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)