Procházka starou Havanou /Kuba

30. 7. 2016


Minule jsem vás vzala na projížďku havanským kabrioletem, dneska se půjdeme projít pěšky po starém městě Habana Vieja. Při takové procházce centrem Havany se musíte obrnit trpělivostí, nejspíš budete totiž muset odhánět místní nabízeče všeho možného. Od doutníků, ubytování, restaurace, baru, prohlídky města, taxi až třeba po společnost na večer. Pokud takové služby využijete a necháte se zavést třeba do restaurace nebo na ubytování, zaplatíte navíc ještě provizi právě tomu doporučujícímu a určitě bude chtít i nějaké spropitné od cesty. Žádní Kubánci si s vámi nejspíš nebudou chtít jen tak popovídat. Přečtěte si třeba o zážitku s prohlídkou Havany na blogu Janči nebo na blogu KUTlime. To jen abyste byli případně připraveni do čeho jdete. My si vystačili s tím, že jsme občas dělali, že nerozumíme ani španělsky ani anglicky a většinou to fungovalo. Ale jinak je tu opravdu krásně! :))


Začali jsme na krásném Plaza de la Catedral, které se nachází na místě vysušené bažiny. Katedrálu San Cristóbal ve stylu italského baroka nechali původně postavit jezuité. Dokončena byla v roce 1777 a je zajímavá svými nesymetrickými zvonovými věžemi a tím, že tu byly uloženy i ostatky Kryštofa Kolumba, které byly později převezeny do Španělska. Po dostavbě katedrály si zde bohaté a mocné rodiny začaly stavět svá honosná koloniální sídla.



Pokračovali jsme po hlavní pěší ulici Obispo, kde se nachází jeden z wifi hotspotů a tak je v obležení Kubánců. Takovýchto hotspotů je v Havaně více a když uvidíte shluk lidí s telefony na jednom místě, můžete si být jisti, že je to ono. Podle našeho průvodce prý Kubánci internet většinou využívají na telefonování nebo skypování s rodinou, která žije v zahraničí. Mobilní internet tu nemají a tak místní nemají šanci se na internet jinak dostat. Funguje to na principu nabité stírací karty, kterou si koupíte, a údaji na ní se potom přihlásíte do sítě. Stejné karty prodávají taky v hotelech. Ještě vloni stála hodina prý kolem 8 CUC, letos to byly 2 CUC za hodinu internetu, což už není taková hrůza.

Díky pomalému rozvoji přístupu na síť je už možné se na Kubě ubytovat v Casa Particulares, které si najdete předem přes Airbnb, což bylo dříve naprosto nemožné.



Hotel Ambos Mundos byl prvním bydlištěm amerického spisovatele Ernesta Hemingwaye na Kubě. Během sedmi let tu napsal svůj román Komu zvoní hrana a mnoho povídek, než ho jeho milá přinutila koupit dům na pobřeží.

Mají tu taky střešní bar, odkud je krásný výhled na celé město.


Další zastávkou bylo náměstíčko u kostela Sv. Františka z Asisi. Moc mě mrzí, že jsme úplně vynechali krásné náměstí Plaza Vieja, od kterého jsme byli jen jeden blok. Tak třeba někdy příště!


Prošli jsme se taky kolem baru La Bodeguita del Medio, kam prý chodíval Hemingway na Mojito a kde narazíte na Kubánce s obrovským umělým doutníkem, který se vám bude chlubit se svým portrétem na obálce časopisu National Geographic a za nějaké to peso se s vámi rád vyfotí. 


Prohlídku jsme zakončili na příjemně stinném Plaza de Armas, které bývalo centrem města a sídlem vlády od 16. století. My se sem podívali v neděli, kdy se tu koná bleší trh a panuje tu čilý ruch.


Prošli jsme si taky odlehlejší uličky plné koloniálních domů, které už nejsou tak krásně zrekonstruované, většina domů se rozpadá, protože je vláda nestačí opravovat. Někde jsem dokonce četla, že v Havaně spadne každý den jeden dům, ale zas tak hrozné mi to nepřipadalo.







Na nábřeží leží druhá nejstarší pevnost na Americkém kontinetu Castillo de la Real Fuerza z roku 1577, kterou jsme si prohlédli jen zvenku.



CO V HAVANĚ NEVYNECHAT?

Pokud bych měla možnost jet do Havany znovu, určitě bych nevynechala Plaza de la Catedral, Plaza de Armas a Plaza Vieja, tři krásná náměstí. Podívala bych se také na nábřeží Malecón a ke Kapitolu, okolo kterých jsme se podívali jen při projížďce.

Za budovou Kapitolu je továrna na doutníky Partagas (Fábrique del Tobaco), kde si můžete prohlédnout jejich tradiční výrobu. Jen si tu prý v okolí musíte dát pozor na pouliční prodejce, kteří vám budou nabízet padělky za mnohem nižší cenu, aby vám potom mohla policie dát tučnou pokutu. Mezi nejznámější kubánské značky doutníků patří Cohiba (ty kouřil Fidel Castro než přestal a začal propagovat zdravý životní styl, až do roku 1982 si mohli její chuť dopřát pouze pohlaváři kubánské komunistické strany a zahraniční diplomaté, než byla značka uvolněna pro světový trh v omezených edicích, továrna ale stále zůstává v rukou státu, Montecristo (ty měl rád Che Guevara) a Romeo y Julieta (ty kouřil Winston Churchill).

Doufám, že se vám procházka líbila, mějte se krásně a užívejte si léta! Evi
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

10 komentářů

  1. Má to atmosféru a drama. Ráda bych se tam taky někdy podívala...jestli se donutím sednout do letadla ;D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkuji a doporučuji! Cesta je opravdu dlouhá, ale nakonec se dá přežít. Mně se nejlíp lítá přes noc, večer usnu a ráno už se probudím na místě. :))

      Vymazat
  2. Ahoj Evi, tohle je vážně nádhera! Ta atmosféra přímo na místě musí být úžasná! Kuba mě nikdy moc nelákala, ale když teď u Tebe sleduju všechno trochu víc z blízka... Musím říct, že si ji asi přidám do svého cestovatelského deníčku snů ;o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deni, moc děkuju a Kubu doporučuju! Je to tak trochu jiný svět :))

      Vymazat
  3. Panejo, ty barvy na Kubě mě baví. A jak z nich to slunce dělá pastelové! Krásný fotky, Evi, ale k té první se furt vracím a umím si ji představit zarámovanou. Měj hezký zbytek léta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, moc díky! Já mám favoritů na zarámování už několik, jen se dokopat k tomu vytisknutí :)) Krásné léto!

      Vymazat
  4. Krásné fotky..byla jsem tam asi tak před 10 lety a i v historickém centru byly všechny budovy hodně omšelé a v tristním stavu (asi tak jako v těch bočních). Je fajn, že se to pomalu zlepšuje. Přijde mi, že ulice ani nevypadají moc špinavě. Tenkrát bylo hodně míst, kam místní vůbec nemohli (například do hotelů) a byla strašně cítit chudoba...už je to lepší?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Přišlo mi, že centrum Havany a i dalších měst, která jsou v Unescu, byla opravená krásně. Ten zbytek se jim pomalu sype, což je opravdu škoda...
      Čistota mě ale překvapila, čekala jsem to o dost horší. Oproti třeba Egyptu se dá říci, že tu bylo všude uklizeno. A chudoba, ta je tu znát, hlavně v zapadlých vesničkách, ale i v částech měst, kam turisté běžně nechodí. Na druhou stranu tu vůbec nemají ty příšerné chudinské čtvrti a slumy jako ve zbytku Jižní Ameriky, každý si tu bydlí ve svém domečku. No a Kubánci, kteří si na černém trhu vydělají dostatek peněz, jezdí na víkendy do hotelů do Varadera, vždycky o víkendu v tom našem najednou návštěvnost prudce stoupla. Úplně všichni tam ale nejspíš nemůžou...dokonce s námi jedna opravdu hlučná skupina letěla letadlem z dovolené zpátky do Havany. Takže asi záleží, jak kdo...no asi jako to bylo u nás :))

      Vymazat
  5. Evi, to je sen ..... krásné fotky .....Marki

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)