Fler nebo vlastní eshop?

12. 7. 2016


V létě mě většinou přepadá tvořivá nálada. Vloni jsem jeden prázdninový víkend strávila na šperkařském kurzu a kromě toho stihla ještě vyrábět marmelády, sirupy, náramky a fotit. Před pár lety jsem začala vyrábět bižuterii z korálků, všem okolo se líbila, tak jsem ji zkusila nabídnout k prodeji na Fleru. Nikdy nezapomenu na tu radost, když jsem prodala svoji úplně první věc. Tehdy jsem ještě studovala a dnes se mi zdá, že jsem měla spoustu volného času. Mezitím jsem trochu rozšířila a pozměnila sortiment, začala jsem chodit na plný úvazek do práce, k tomu mám práci ještě jednu, na prodej živnosťák, druhý prodejní profil na Fleru a vyrábění nových věcí pěkně flákám. Vlastní výrobky ale prodávám pořád a nyní bych ráda rozjela svůj vlastní nový eshop. Takže pokud vám doma přetékají poličky spoustou zavařenin nebo máte vyrobených tolik náušnic, že je do konce života nemůžete vynosit, mám pro vás pár tipů, co s tím.




PRODEJNÍ SERVERY

První kroky většiny tvořilů začínají právě na Fler.cz, slovenským ekvivalentem je Sashe.sk a na internetu objevíte i pár méně navštěvovaných serverů založených na prodeji rukodělných výrobků. Pokud chcete své zboží nabízet do zahraničí, nejznámějším a největším prodejním serverem je bezpochyby Etsy.com. Nevýhodou těchto webů je nutnost platit provizi z prodeje a veliká záplava výrobků, ve kterých vás nakupující nemusí hned objevit. Zase si ale nemusíte dělat starosti s reklamou a propagací vlastního eshopu a pokud máte výrobky netradiční a zajímavé, své zákazníky si určitě najdou. Jestli budete chtít mít svůj prodej úplně legální, prostudujte si příslušné zákony, při prodeji do zahraničí si dejte pozor také na placení DPH.


VLASTNÍ ESHOP

Další možností, která působí mnohem profesionálněji a většina úspěšných prodejců ze zmíněných serverů ji využívá, je vlastní eshop. Pravidla pro prodej tu platí stejná a musíte tu mít ze zákona uvedené některé informace.

Založit eshop si můžete buď úplně sami, koupit si doménu a webhosting a eshop rozjet třeba na platformě Wordpress a doplnit některými eshopovými rozšířeními jako je třeba Woocommerce. Toto bude vhodná varianta pro ty vás, kteří se vyznáte v html a vzhled nebo funkčnost si tak nastavíte a upravíte úplně sami.

Další možností je šikovný kamarád, který vám eshop vyrobí, nebo firma, která se na tvorbu webů specializuje. Pokud ale chcete eshop hned teď, můžete si ho koupit už hotový a funkční. Pronájem eshopu nabízí například Shoptet.cz. Sympatické tu je, že si vše můžete po dobu 30 dní vyzkoušet a zakoupit až poté, co zjistíte, jestli vám vše vyhovuje. Pokud budete prodávat maximálně 10 věcí, bude celý provoz zdarma. Mají tu také celkem vkusné přednastavené šablony, u kterých si můžete upravit barevnost nebo rozmístění jednotlivých prvků.

Já bych svůj eshop ráda zprovoznila co nejdříve, jen co vyrobím další nové kousky a vymyslím ten správný název pro svou značku. Tak snad už vám ho budu moci brzy ukázat! :))

Prodáváte své výrobky? Máte vlastní eshop? Určitě se pochlubte, jsem moc zvědavá! :))

Mějte se moc krásně a užívejte si léta! Evi
//foto moje ©gathermoments

Mohlo by se vám také líbit:

13 komentářů

  1. článok ma zaujal, lebo tiež vyrábam nárhdelníky a náušnice pod názvom introgic tvoje galerie na fleru su velmi pekné ! :) Teraz sa tomu až tak nevenujem keď sa niečo predá tak to pošlem, a eshop mám na tictail je to tiež zadarmo a na sashe (klasika :D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taro, nakoukla jsem k Tobě, máš super eshop a pěkné výrobky. Ať se daří! :))

      Vymazat
  2. Já jsem slyšela názor, že přes fler.cz je to dost o provizi a pak skoro žádný výdělek. Ale je to jen z doslechu, takže nevím, co si o tom mám myslet.
    Jinak úžasné fotky :)
    luckyzivot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, díky! :)) Provize na Fleru je 11% z ceny, tak záleží jak si ceny nastavíš, aby to pro Tebe bylo výhodné.

      Vymazat
  3. Přeju ti hlavně hodně prodejů a spokojených zákaznic.)

    OdpovědětVymazat
  4. Sama jsem o vlastním eshopu už několikrát uvažovala, ale pořád zůstávám na Fleru. Sice se platí provize, nicméně je tam velké množství zákazníků a bonusy ve formě faktur, které se generují samy, přehledné objednávky atd. Myslím, že i pro zákazníky je to prostředí příjemné a obavám se, že na vlastním eshopu bych nedosáhla takové návštěvnosti...Nicméně držím palce!
    www.fler.cz/adllina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adi, moc díky! Ty už jsi ostřílený prodejce, když koukám na počet prodaných kousků! Ale s tím uživatelským prostředím máš pravdu, faktury, co se generují samy jsou super! Ať se daří! :))

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. veru sama vyrábam, takže veľmi dobre poznám aj Sashe aj Fler... tieto portály majú svoje výhody ale je fakt, že ak sa tam človek chce presadiť musím tomu venovať naozaj veľa času pre zviditeľnenie, minimálne na Sashe určite, Fler som až tak veľmi neskúmala. Avšak e-shop ako taký má naozaj svoje výhody ale je to veeeľa práce (vlastná skúsenosť, keďže si ho práve robím, priateľ programujú a ja riešim ostatné veci okolo toho:) hlavne kvôli tým zákonným povinnostia čo minimálne na Slovensku musíme mať :D škoda slov, ale poviem len toľko keď dokončím obchodné podmienky tak to poriadne zapijem :D ale nie je to naozaj utrpenie ak si to človek chce spraviť sám... osobne už len dúfam, že od septembra bude eshop spusteným :D a tebe prajem pevné nervy a držím palce k rýchlemu spusteniu :) ZuZu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzu, díky! :)) Je to pravda, člověk se tomu musí hodně věnovat, aby se zviditelnil, topovat zboží, přidávat nové kousky, prostě být aktivní. Já jsem to teď dost flákala a na prodejích je to opravdu znát...Také přeji rychlé a hlavně hladké spuštění bez chyb a errorů! Ať se daří! :))

      Vymazat
  7. V Shoptetu Vám moc držíme palce :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)