VINAŘSTVÍ SONBERK A GOTBERG /TIP NA VÝLET

4. 8. 2015


V sobotu bylo krásně teplo, ale ne moc vedro, úplně jasno a pofukoval příjemný větřík. Prostě počasí jako stvořené na výlet! A tak jsme vyrazili na Jižní Moravu, tentokrát do vesničky s názvem Popice. Pokud jste z Brna nebo bydlíte někde na trati, snadno se sem dostanete vlakem S3 s trasou Brno-Břeclav.




Blízko Popic sídlí dvě známá vinařství - Sonberk a Gotberg. Kromě dobrého vína, krásného výhledu a vinic všude kolem tu můžete obdivovat také kvalitní architekturu. Budova Sonberku od architekta Pleskota z roku 2007 je tu mistrně osazena do krajiny, moc se mi líbil také promyšlený příjezd a venkovní terasa z výhledem. Uvnitř jsme ochutnali pár vzorků a také nahlédli do podzemní haly s nerezovými tanky(ceny se tu pohybují podle druhu vína od 15-20Kč za 0,05l za stříbrnou řadu, kolem 25-35Kč za zlatou řadu a dále až po naprosté unikáty). Otevřeno mají v létě od 10 do 17 hodin.

A mimochodem, vinařství Sonberk je členem asociace V8, jejichž vína budete mít možnost ochutnat na degustaci v rámci festivalu Víno z blízka v brněnské Otevřené zahradě už příští čtvrtek - mrkněte sem. Vína z vinařství Gotberg jste mohli ochutnant na řízené degustaci v duelu s víny z Krásné hory.


Krásnou procházkou vinicemi přes vrch Žebrák s výhledem na Hustopeče jsme se prošli až k vinařství Gotberk. To má také v létě otevřeno od 10 do 17 hodin a i když jsme přišli až po zavírací době o ochutnávku jsme nepřišli. Protože jak říká moc milá paní (majitelka?) dokud jsou hosté, tak se nezavírá. :) Na Gotbergu mají kromě povedené budovy od atelieru Bukolsky architekti také krásný výhled a venkovní terasu. Vstup už tu není tak majestátní jako na Sonberku, ale výhled možná ještě o krapet hezčí. Vyzkoušeli jsme tu dva vzorky, jeden si tu koupíte za 20Kč bez ohledu na druh vína a nalévají zhruba 1 deci. Koupit si tu můžete samozřejmě i láhve s sebou, my jsme neodolali jedné sedmičce s tramínem červeným (který je ale bílý :).





Z Gotbergu jsme se prošli sklepní uličkou, kde jsme doufali, že budeme moci nahlédnout ještě do nějakého sklípku, všechno tu ale bylo pozavíráno a nikde nikdo. I tak to byl ale parádní výlet, nalákala jsem vás? :))

Příště vás vezmu na výlet na Pálavu, kam jsme se vydali v neděli. Mějte se krásně a užívejte si léta!

A pokud by vás zajímalo, kam se vydáme příště, koukněte na facebook nebo na instagram, kam přidávám fotky, ještě než se stačí objevit na blogu. :)) Evi
//foto moje ©gathermoments

Mohlo by se vám také líbit:

14 komentářů

  1. Ty pálavský kopce mě nikdy nepřestanou fascinovat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě asi taky ne...Je tam prostě moc krásně :))

      Vymazat
  2. Me jsi teda nalakala urcite! Z Brna to budu mit blizko, tak doufam, ze se do konce leta jeste zadari!!:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, z Brna je to kousek a je tam i fajn cesta vlakem. Jsem zvědavá, jak se Ti tam bude líbit. Krásný zbytek léta! :))

      Vymazat
  3. Krásné...na podobný výlet se dlouho jen chystáme a je už čas na realizaci :) Jen z Prahy to budeme muset vzít s přespáním :)´

    Lukáš
    http://ajlaffesn.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s přespáním to budete mít ještě lepší! Možností ubytování v okolí je spousta a aspoň toho z Jižní Moravy stihnete ví. Ať se výlet vydaří! :))

      Vymazat
  4. To je krása! Snad se na Pálavu zase brzo dostanu ....:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, díky. Tak třeba se tam příště potkáme :))

      Vymazat
  5. Teda, ty fotky jsou parádní :) Jinak bydlím jen o vesnici vedle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adélko, moc děkuji. Tak to tam musíš mít naprosto parádní bydlení! :))

      Vymazat
  6. nalákala a pořádně! :) s přáteli příští rok plánujeme dovolenou na jižní Moravě, tak se budu modlit, aby nám to vyšlo, protože mě tamní krásy okouzlují.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kájo, tak ať snad to vyjde...určitě se vám tu bude líbit :))

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)