1 DEN V DUBAJI

30. 5. 2015

V Dubaji jsme strávili jeden celý den při cestě z Prahy do Bangkoku. Z Prahy jsme přiletěli pozdě v noci, zbytek noci strávili na letišti (objevili jsme tu moc pohodlné sedačky:) a ráno vyrazili do města. Vízum do Spojených arabských emirátů bylo zrušeno v březnu 2014, takže jsme jen dostali razítko do pasu a bylo to. 

Metro tu jezdí přímo z letiště, je plně automatizované, takže bez řidiče, a není vůbec drahé. Za celodenní jízdenku, kterou jsme využili i na tramvaj a autobus jsme dali za osobu 20 AED (asi 140 Kč) plus 2 AED za kartičku. 

Nejprve jsme vystoupili na zastávce Dubai Mall, asi kilometr dlouhým klimatizovaným nadchodem jsme prošli až do obrovského nákupního centra s akváriem a podzemním vstupem do nejvyšší budovy světa Burj Khalifa. Protože jsme tu byli brzo a některé obchody byly ještě zavřené, cestou jsme mohli obdivovat zavřené obchody, které byly sice zavřené, ale jinak tu bylo všechno zboží vystaveno a obchod nebyl nijak zavřen. Když tu za krádeže sekají ruce, tak si to asi každý dvakrát rozmyslí.

Dubai Mall s více jak 1200 obchody je největším nákupním centrem na světě. Před budovou se nachází bazén s fontánou, která je prý největší "zpívající" fontánou na světě. Bazén zrovna čistili potápěči, vůbec všude v Dubaji pořád někdo něco čistil, leštil nebo vytíral. U vstupu do metra leštili madla, obchodům zase výlohy...jsou tu čistotou úplně posedlí. I žvýkat žvýkačky je tu zakázáno.


Z Dubai Mall jsme se metrem přesunuli na další atrakci do dalšího obřího obchoďáku Emirates Mall. Tam mají pro změnu sjezdovku a bobovou dráhu a pozorovat místní zahalené ženy navlečené v zimní bundě a kalhotech na lyžích byla docela zábava. :)
Pokračovali jsme metrem a tramvají až na pobřeží a dál pěšky a autobusem k hotelu Burj Al Arab, který určitě moc dobře znáte. Hotel ve tvaru plachetnice s tenisovým kurtem nad mořskou hladinou je jediným sedmihvězdičkovým hotelem na světě, podívat se do něj můžete jen pokud se tu ubytujete nebo si zajdete do restaurace. A protože to není nic levného, tak jsme se na Burj Al Arab podívali jen z veřejných pláží - jedné vzdálenější a jedné přímo vedle hotelu.


Taková normální dubajská silnice:

Večer už jsme se jen přesunuli zpět k Burj Khalifa na fontánové představení. A pak už nás čekal odlet do Bangkoku a 14 denní pobyt v Thajsku. Všechny články o Thajsku najdete pod záložkou Cestování tady.

Dubaj je taky městem superlativů a kuriozit, kromě nejvyšší budovy na světě, největšího obchoďáku, nejluxusnějšího hotelu a největší zpívající fontány tu mají i nejdelší vlakový systém, který neřídí člověk, nejvýše položený výtah na světě, klimatizované autobusové zastávky (opravdu! vlezli jsme do ní), dva automaty na zlato a policie jezdí v autech, jejichž pořizovací cena je někde mezi 8 a 30 miliony korun.

Jinak musím říct, že mě Dubaj nějak moc nenadchla. Město vystavěné v poušti je sice čisté, ale není tu moc co dělat a ani tu nejsou tu žádné památky, kde by se tu taky od roku 1966 vzaly (je tu pevnost z roku 1787 a přístav Dhow Warfesc z roku 1830, abych jim zase úplně nekřivdila, jinak je to město čistě moderní). Možná tak na all inclusive dovolenou v hotelu je to tu na jaře nebo na podzim (v létě se tu nedá vedrem vylézt ven) fajn, ale při delším pobytu bych se tu asi nudila, jeden byl tak akorát! :)

A ještě Dubaj z ptačí perspektivy při odletu do Prahy:


Mějte se krásně! Evi
//foto moje © gathermoments

Mohlo by se vám také líbit:

18 komentářů

  1. Wow, nádherné fotky. :) Dubaj vyzerá strašne moderne, ale chýbali by tam tie pamiatky.

    OdpovědětVymazat
  2. Parádní fotky! Do Dubaje bych se ráda jednou podívala, na pár dní by mi to asi bohatě stačilo, ale chtěla bych to zažít na vlastní kůži. Moc se mi líbí to nákupní centrum s obřím akváriem. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Na vlastní kůži je to vždycky úplně něco jiného než z fotek nebo videa. :))

      Vymazat
  3. Skvělé fotky! To město má vážně takovou zvláštní atmosféru. Ale bydlet bych tam nechtěla. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! To já taky ne! Hlavně v létě, když tam mají přes 40°C, to musí být hrůza :)

      Vymazat
  4. Pěkné fotky. Do Dubaje se toužím podívat a klidně i v těch vedrech. Představa, že se smažím celý den na sluníčku u moře mi dělá dobře :)

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné fotky :-))
    http://monalisabeautyeri.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Váš príspevok mi pripomenul náš stopover v Dubaji, kde sme strávili takmer 3 dni po návrate zo Maurícia. Boli sme takmer na tých istých miestach ako vy :-) A ešte aj vo vodnom parku a ešte At The Top v Burj Khalifa :-) Fontánu sme si pozerali dokonca 3x, také to bolo ndherné a stále iná hudba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jste si to určitě moc užili, my měli stopover jen kraťoučký, ale i tak jsme toho stihli hodně :)) Stálo At the Top za to?

      Vymazat
  7. Evi, ta fotka - detail pláže s mušlemi je nádherná! Líbí se mi strašně moc, nemůžu se vynadívat. I ostatní fotky Dubaje jsou moc hezké, fascinuje mě ta čistota...
    V.

    OdpovědětVymazat
  8. Super fotoreportáž Evi :) Vypadá to moc zajímavě a tak trochu jako z jiné planety, musel to být skvělý zážitek něco takového vidět na vlastní oči! Ale jak říkáš, na jednodenní výlet asi stačí, chyběla by mi tam zeleň, příroda a taky ty památky, je to na mě moc sterilní :)

    OdpovědětVymazat
  9. Fotky jsou naprosto úžasné! Dubaj je fascinující, i když na mě je to trochu chladné, neosobní až sterilní... Obchoďáky, všechno "nej".. Je toho na jednu stranu málo a na druhou moc... Každopádně zážitek to musí být fantastický :o)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)